Özellikle son zamanlarda araç sahipleri ya da sürücüler, yoğun trafikten kurtulabilmek için bazı yöntemlere başvururlar. Bunların başında tepe lambası ya da çakar adı verilen ışıklar kullanırlar. Sıkışık trafikte öne geçmek ya da üstünlük saplayabilmek için kullanılan kırmızı ve mavi renkteki bu ışıklar sürekli olarak yanıp söndükleri için çakar olarak adlandırılırlar. Ancak çakar kullanımı bazı kuralara bağlıdır aksi takdirde kural ihlalidir ve cezası vardır.
Çakar ve tepe lambası kullanma cezasından muaf olan araçlar da vardır. Farklı çeşitleri bulunan çakarların kullanım hakkı ambulans, itfaiye, AFAD yetkilileri, yol yapım görevlilerinin araçları, milletvekilleri gibi devlet makamlarına ait araçlar çakar kullanabilir. Bunlar dışında yeni yapılan düzenlemelere göre Karayolları Genel Müdürlüğü şu özellikteki araçların da çakar takma hakkı bulunduğunu belirtmiştir:
Usulsüz çakar lamba takma cezası, sürücülerin ve araç sahiplerinin kurallara uyması amacı ile belirlenmiş ve caydırıcı olması hedeflenmiştir. Resmî olarak çakar takma hakkı bulunmayan araçlar çakar takamaz ve çakar takma hakkı olmayan araçlara çakar takıldığında ceza uygulanır. Bu cezalar her bir çakar türü için geçerlidir. Örnek olarak beyaz çakar cezası, siren cezası, sis çakar modülü cezası gösterilebilir. Bir arabaya çakar takma cezası idari para cezası yaptırımı olarak uygulanmaktadır.
Bir çakar ışığının rengi, ödenecek olan cezanın miktarında değişikliğe neden olmaz. Ceza miktarları her yıl güncellenmektedir. Buna göre 2023 yılındaki son rakamlar 4.064 TL civarındadır. Aynı şekilde araçlara kural dışı siren taktırmak da cezaya tabi tutulur. Siren için belirlenen ceza da yaklaşık olarak çakar cezası ile aynıdır. Ödenecek olan para cezası dışında eğer ceza ödeyen araç sahibi ya da sürücüsü aynı kural ihlalini tekrar yaparsa ve bir yıllık bir süre içinde üç kez bu sebeple cezaya tabi tutulursa bir süreliğine trafiğe çıkmama cezası alır. Bu süre on beş gündür.