BURSA (İHA) - Bursa Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gönül Kaynak, dünyanın çeşitli ülkelerinden kişilerin Türkiye'ye gelerek nadir botanik bitki türlerini çaldıklarını ve bunları ilaç yaparak ya da çoğaltarak tekrar Türkiye'ye sattıklarını açıkladı.
Kaynak, Avrupa'nın genelinde yaşayan 10 bin bitki türü olduğunu, sadece Türkiye'de ise 12 bin bitki türü bulunduğunu kaydederek, Türkiye'nin bitki hırsızlığı merkezi haline geldiğini iddia etti. Avrupa'nın yanında dünyanın diğer ülkelerinden gelen kişilerin botanik bitki türleri konusunda gözlerinin Türkiye üzerinde olduğunu aktaran Kaynak, ülkenin bitki yönünden çok zengin olmasının istismar edildiğini belirtti.
Bitki toplayanlara dur diyen olmadığını hatırlatan Gönül Kaynak, 15 yıl önce çıkan kanunlar ile Avrupa'ya ihracatın yasaklandığını, ancak kimsenin bu yasaya uymadığını açıkladı. Yasa gereği sadece yetiştirilebilir bitkilerin ihracatının serbest bırakıldığını söyleyen Prof. Dr. Kaynak, Türkiye'den alınan bitki türlerinin biyo-teknoloji yoluyla genetik şifrelerinin değiştirildiği ifade etti.
Dünyaya Türkiye'den giden birçok bitki türü olduğunu dile getiren Kaynak, "Dünyada sadece Türkiye'de yetişen 108 bitki türü var. Bu botanik bitki türlerini çalmak isteyen dünyanın gözü bizde. Çeşitli yollarla bu türleri ülkelerine götürerek, genetik oynama yaparak seralarında çoğaltıyorlar. Daha sonra bizim ülkemizde korunmadığından bu türleri dünyadan geri satın alıyoruz. Yabancılar ya kendileri ya da Türkiye'deki taşeronlarını aracı ederek, köylülere para teklif edip bitki toplattırıyorlar. Dünyada sadece bizim ülkemizde bulunan bu bitki türleri yurtdışında ilaç yapımında kullanılıyor. Bu sayede kendi malımızı, ya çoğaltarak bitki türü olarak, ya da ilaç olarak geri satıyorlar. Ayrıca birçok çiçekte ithal edilerek peyzaj sektöründe de kullanılıyor" şeklinde konuştu.
Yapılanların uluslararası Bern Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu anlatan Kaynak, bir an önce önlem alınmaması halinde sadece Türkiye'de yetişen endomik bitki türlerinin soylarının tükeneceğini kaydetti. Kaynak, bu sebeple soyu tükenen türlere Uludağ'da yetişen sarı Jensiyan (kral şamdanı) isimli bitkiyi örnek verdi.