HABER

Çalışan her 3 çocuktan 1'i sigara içiyor

Çalışan her 3 çocuktan 1'i sigara içiyor

İSTANBUL (İHA) - Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin yaptığı araştırmaya göre, çalışan her 3 çocuktan 1'i sigara içiyor.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı ile MÜ Sağlık Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri, çalışan çocukların sağlık sorunlarını ortaya koyan bir araştırmaya yaptı. Pendik ve Kartal Çıraklık Eğitim Merkezleri'nde eğitim gören 108'i kız, 534'ü erkek toplam 642 çocuğun solunum problemleri, sigara içme oranları ve sigaranın solunum problemleriyle ilişkisi araştırıldı.

Araştırmaya göre, çalışan çocukların yüzde 31.3'ü sigara içiyor. Buna bağlı olarak da üst solunum yolu enfeksiyonu, kronik öksürük ve alerjik rinit gibi sorunlar tırmanıyor. Çalışan çocuklar iş yerlerinde akciğer ve diğer organlara zarar verebilecek tozlara, çeşitli kimyasal ve toksik maddelere daha fazla maruz kaldıkları için solunum yolları problemlerini daha sık yaşıyor. Solunum açısından zaten risk altında olan çocukların sigara içmeleri ise varolan solunum problemlerini artırıyor ve ilave hastalıklara neden oluyor.

MÜ Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin yaptığı araştırmaya göre, çocukların 17.8'i motor, yüzde 22.9'u torna-tesviye, yüzde 22.6'sı berberlik-kuaförlük, yüzde 15.7'si tekstil-konfeksiyon, yüzde 13.7'si mobilya-yapı ve yüzde 7.3'ü ise elektrik inşaat malzemeleri bölümünde eğitim görüyor. Sonuçlara göre, çalışan çocuklarda tozlu-dumanlı ortamlar ve sigara dumanı gibi etkenlerle yüzde 87.2'sinde öksürük, yüzde 78.1'inde hırıltı ile birlikte nefes darlığı, yüzde 49.1'inde ise göğüsten duyulan ıslık sesi şikayetleri olduğu saptandı.

ÇOCUKLAR GÜNDE ORTALAMA 10 SİGARA İÇİYOR

Ortalama yaşları 14-18 arasında değişen çocukların çalışma süreleri arttıkça öksürük şikayetlerinin arttığı saptandı. Yapılan anket çalışmasında çocukların günde ortalama 10 sigara içtikleri, sigara içenlerin yüzde 91.1'inin erkek olduğu görüldü.

Araştırmanın bir dikkat çekici yönü de sigara içen çocukların evinde de sigara içilmesi. Çocukların yüzde 81.2'sinin evinde sigara içiliyor, yüzde 22.8'inin annesi, yüzde 63.8'inin ise babası sigara içiyor. Kendi isteği ile iş hayatına atılma, aile gelirinin 400 YTL ve üzerinde olması, erkek cinsiyet, çalışma süresinin artması gibi etkenler sigara kullanımı üzerinde etkili bulundu.

MÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Çıraklık Eğitim Merkezleri'nin sağlık ve davranış eğitimi veren merkezler olarak sigara içiminin önlenmesinde etkili rol oynaması gerektiğini belirtti.

En Çok Aranan Haberler