YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çalışanına İşaret Dili Öğretti Dünyaya Örnek Oldu

İstanbul'da faaliyet gösteren Adela Hotel başlattığı işaret dili uygulamasıyla sektöründe bir ilki gerçekleştirdi. Yaklaşık 6...

Çalışanına İşaret Dili Öğretti Dünyaya Örnek Oldu

İstanbul'da faaliyet gösteren Adela Hotel başlattığı işaret dili uygulamasıyla sektöründe bir ilki gerçekleştirdi. Yaklaşık 6 ay önce eğitimlerine başlanan işaret dilini otelin tüm departmanlarında çalışan personeline öğreten Adela Otel, engelli vatandaşların ve otel müşterilerinin taktirini topluyor.

Valesinden resepsiyona, komisinden garsonuna kadar tüm çalışan görevlilere öğretilen işaret dili sayesinde işitme ve konuşma engelliler rahatlıkla iletişim kurabiliyor. Projenin sosyal sorumluluk gereği başlatıldığını anlatan Adela Otel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Serkan Yeşil, "İlk etapta sadece resepsiyondaki bir arkadaşın işaret dili bilmesini amaçladık. Fakat Türkiye'de 3 milyon işitme ve konuşma engelli vatandaşı düşünerek tüm birimlere işaret dilini zorunlu hale getirdik. Şu anda engeli bir misafirimiz otelimizde hiç sıkıntı yaşamadan konaklayabiliyor. Kimi zaman sadece sohbet etmek ve çay içmek için otelimize gelen engelliler oluyor. İçinde yaşadığımız topluma hizmet etmek ve sosyal projeler üretmekten büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Halihazırda 5 personeline işaret dili eğitimi, verdikleri bilgisini veren Yeşil, "Hizmet sektöründe yer alan bir kurum olarak engellilerin bir ihtiyacını karşılamak ve toplumsal duyarlılığımızı hayata geçirmek istedik. Toplumun yüzde 2’si yani 10 milyondan fazla kişi engellilerden oluşuyor. Bu rakam içinde 3 milyon kişi ise konuşma ve işitme engelli. Maalesef ticari kurumlar gelir elde ederken içinde yaşadıkları toplumun ihtiyaçlarını görmezden geliyor. Herkes gücü yettiğince elini taşın altına koymalı. Engellilerin çığlıklarını duymazdan gelip, adeta onları toplumdan izole ediyoruz. Özellikle hizmet sektörü en çok eleştiri alan kurumlar arasında. Engelsiz hayat sözü lafta kalmasın diye bu projeye başladık. Toplum olarak evlerine mahkum edilen engellilere yaşam alanları sağlamalıyız. Proje kapsamında 6 ay boyunca Türkiye’nin önde gelen işaret dili uzmanlarından eğitim alan personelimiz aynı zamanda engelli vatandaşların topluma kazandırılması ve sosyalleşmelerine katkıda bulunacak. Başlattığımız bu çalışmanın tüm sektörlerde de yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu proje bir başlangıç. İlerleyen zamanlarda tüm engellileri kapsayacak örnek projelere imza atacağız. Bizim Amacımız herkesin engellilere sahip çıkarak, onlara acımak yerine toplumun bir ferdi görerek ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlamasıdır. Toplum olarak yeterli empati yapamıyoruz. Bir günlüğüne ağzınızı kulaklarınızı, gözlerinizi kapatın ve kendinizi ifade etmeye çalışın ne kadar zor olduğunu görürsünüz. Bir de ısrarla toplumun sizi anlamaktan kaçtığını düşünün. Unutmayalım ki hepimiz bir gün engelli olabiliriz. Bir an evvel toplumsal bilinç oluşturmalıyız” dedi.

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu rakamlarına göre Türkiye’de 3 milyona yakın işitme ve konuşma engelli kişi bulunduğunu bilgisini veren Yeşil, bu rakamın orta büyüklükte 4 ilin nüfusuna eşit olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler