Aralarında Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, BASK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği'nin de bulunduğu 17 konfederasyon, sendika ve sivil toplum örgütünden oluşan Emek Platformu, sosyal güvenlik tasarısını protesto etmek için bugün iki saatlik iş bırakma eylemi yaptı.
Eylem çerçevesinde belediye hizmetlerine ara verilirken, şehir içi ulaşım durdu ve temizlik hizmetleri yapılmadı.
İki saat süreyle demiryollarında banliyö trenleri seferleri durduruldu, havaalanlarında uçuş yapılmadı, öğretmenler derse girmedi, hastanelerde doktorlar, eylem süresince acil vakalar dışında hizmet vermedi.
İSTANBUL'DAKİ HASTANELER DE "İŞ BIRAKTI"
Taksim İlk Yardım Hastanesi'ndeki Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi'ne bağlı personel Emek Platformu Bileşenleri'nin çağrısıyla iş bıraktı. Hastanede sadece, yatan ve acil servise gelen hastalara bakılıyor. İş bırakan personel hastane bahçesinde bir basın açıklaması yaptı.
"Mezarda emekli olmayacağız", "GSS özürlüdür", "Sözleşmeli köle olmayacağız" dövizleriyle hastane bahçesinde toplanan personel adına SES Şişli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ferdane Çakır bir açıklama yaptı. Çakır, 14 Mart Sağlık Haftası'nın, yıkım programıyla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, beş yıldır uygulanan "Sağlıkta Dönüşüm" programının yıkıma neden olduğunu söyledi. IMF ve Dünya Bankası patentli "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın uygulandığı tüm ülkelerde sonuçların aynı olduğuna işaret eden Çakır, "Sağlıkta Dönüşüm programının bir parçası olan ve meclis komisyonlarından geçirilerek, önümüzdeki günlerde meclis gündemine
getirilip yasalaştırılmak istenen Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar Yasa Tasarısı ile tüm toplumun soysal güvenlik hakkı yok edilmeye çalışılırken, sağlık hakkı paralı hale getirilerek topluma yeni bir vergi dayatılıyor" dedi.
Çakır, sağlık hizmetini hak olmaktan çıkarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve emeklilik hakkını 65'e çıkaran Sosyal Sigortalar Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için, emekçiler olarak Türkiye'de alanlarda olduklarını vurguladı.
Hastane personeli açıklamanın ardından, "Sağlık haktır satılamaz", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlar attı.
CHP ÇALIŞANLARINDAN EYLEME DESTEK Sosyal Güvenlik yasasına tepki amacıyla, sendikalar ve Emek Platformu'nun aldığı iki saatlik iş bırakma eylemine CHP çalışanlarından da destek geldi. CHP Genel Merkezi'nde görev yapan çalışanlar, saat 10.00'da parti genel merkezi önüne çıkarak bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada, sosyal güvenlik yasa tasarısıyla emekli olmanın imkansız hale geleceği belirtildi ve söz konusu tasarı eleştirildi.
KANAL TÜRK'TEN EYLEME DESTEK Sosyal Güvenlik reformu protestosuna Kanal Türk de destek verdi.
Kanal Türk saat 10.00 itibariyle yayınını keserek ekranda şu yazıya yer verdi: "AKP'nin çıkardığı sosyal güvenlik yasasının getirdiği çalışma düzenini kabul etmiyoruz. Genel Grev uygulamasına biz de destek veriyoruz. 2 (iki) saat iş bırakıyoruz. Kanal Türk çalışanları."
CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ'NDE VE ATATÜRK HAVALİMANI'NDA ÇALIŞANLAR İŞ BIRAKTI
Emek Platformu'na bağlı sağlık çalışanları İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde iş bıraktı. Hastane önünde toplanan çalışanlar yarım gün iş bıraktılar. Hastanenin sadece acil servis, kadın doğum polikliniği ve çocuk servisi hizmet verecek.
Atatürk Havalimanı'nda da yer hizmetleri ve hava kontrol bölümünde iş yavaşlatma eylemi başlatıldı. Yetkililer günde 700 uçağın iniş kalkış yaptığı hava limanında eylemin uçak rötarlarına neden olacağını bildirdiler.
ANKARA GARI'NDA TREN SEFERLERİ DURDU Ankara Garı'nda İstanbul'a hareket edecek olan Başkent Ekspresi eylem nedeniyle hareket edemedi. Demiryolu çalışanları Başkent Ekspresi'nin önüne geçerek trenin hareket etmesini önledi. Tren yolcuları ise mağdur olmalarına rağmen eylemi desteklediklerini söylediler.
OKMEYDANI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE EYLEM Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde toplanan çalışanlar, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklikler öngören tasarıyı protesto etti. Sloganlar eşliğinde yürüyüş yapan gruba, hastalardan da destek geldi.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan doktor, hemşire ve sağlık memurlarından oluşan yaklaşık 200 kişilik grup, A Poliklinik binasına doğru yürüyüşe geçti. Pankart taşıyarak slogan ve alkışlar eşliğinde yürüyen gruba hastalar da destek verdi. A Poliklinik önünde toplanan grup adına açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, "Bir sağlık haftasına daha sağlıkta yıkım programıyla, sağlık ortamının sorunlarının çoğaldığı bir ortamda giriyoruz" dedi. Sağlık çalışanlarının iş ve ücret güvencesinin tehdit altında olduğunu söyleyen Tuncer, "Sözleşmeli çalışma yaygınlaşıyor. Sağlık kurumlarını işletmeye dönüştürerek, hastanelerin birer ticarethaneye dönüşmesi nasıl olur? Bu ticarethanelerde alınıp satılacak olan sağlığımız değil midir? Sağlık hizmetçilerinin niteliğini düşüren, sağlık çalışanlarını işinden eden taşeron, sözleşmeli ve güvencesiz çalışmaların kaldırılması için tüm Türkiye'de alanlardayız. İş bırakma eylemi yapıyoruz" diye konuştu.
Çalışanlar, daha sonra sloganlar eşliğinde olaysız şekilde dağıldı. Tedavi olmak üzere hastaneye gelen vatandaşlar, iş bırakma eyleminde mağdur olmadıklarını belirterek, doktor, hemşire ve sağlık memurlarına destek olduklarını söyledi.
"ÇALIŞANLARA KÖTÜLÜK YAPAMAYIZ"
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'nın kazanılmış hakların geri alınması anlamına geldiğini ileri sürerek, "Biz 'nemelazımcı' olamayız. Kabuğumuza çekilip önümüze gelen her yasaya 'evet' deyip, çalışanlara kötülük yapamayız" dedi.
Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanan Emek Platformu üyesi sendikaların genel başkanları Sıhhıye'de bulunan Başkent Elektrik A.Ş.'nin önünde biraraya geldi. "İşçi-memur el ele genel greve", "Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma" şeklinde sloganlar atan eylemciler, ellerindeki dövizlerle Başkent Elektrik A.Ş. önünde toplandı. Emek Platformu adına konuşan Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, tüm ikazlarına rağmen hükümetin tasarıyı yasalaştırmada ısrar ettiğini belirterek, "Biz bugüne kadar hep diyalogdan yana olduk, olmaya da devam edeceğiz. 'Yapmayın etmeyin' dedik. 'Efendiyiz ama ensemizde boza pişirtmeyiz' dedik. 'Mütevazılığımızı istismar etmeyin' dedik. Dinlediler ama uygulamada ciddi bir değişiklik göremedik. Biz 'nemelazımcı' olamayız. Kabuğumuza çekilip önümüze gelen her yasaya 'evet' deyip, çalışanlara kötülük yapamayız. Biz yüz binlerin sözcüsüyüz" diye konuştu.
Sözkonusu yasanın birçok hak kaybına yol açtığını savunan Kumlu, işçiler, memurlar ve emeklilerin bugün kazanılmış haklarını kaybetmemek için mücadele verdiğini söyledi.