ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, aile sevgisi ve ilgisinden mahrum kişilerin madde kullanması ve bağımlısı olma yolunda risk teşkil ettiğini bildirdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, Haftalık Olağan Basın Toplantısı'nda, madde kullanımı ve bağımlılığıyla mücadele konusunda bilgi verdi. Çalışkan, madde kullanımıyla mücadele, uygulama ve irtibat biriminde görevli personelleri tarafından 2005 yılı içerisinde verilen eğitimler neticesinde; 867 ilköğretim öğretmeni, 3 bin 9 lise öğretmeni, 142 üniversite öğretim elemanı, 64 bin 393 lise öğrencisi, 2 bin 500 üniversite öğrencisi, 4 bin 655 ilköğretim öğrenci velisi, 6 bin 951 lise öğrenci velisi, 30 üniversite öğrenci velisi ve 5 bin 901 kamu çalışanına; konferans, basın yoluyla yazılı ve görsel eğitim, yarışma düzenlenerek madde kullanımı ve bağımlılığının önlenmesine yönelik bilgilendirici çalışma gerçekleştirildiğini söyledi.
"İstanbul'da yaşanan acı olaylar, hepimizi en başta bir ebeveyn olarak çok üzmüştür. O çocuklar bizim de çocuklarımız olabilirdi" diyen Çalışkan, anne ve babalara bazı uyarılarda bulundu. Gerek polisle gerekse konunun tıbbi uzmanları olan Sağlık Bakanlığı çalışanları ve diğer ilgili uzmanlarla anne ve babaların çok iyi diyalog içerisinde olmaları gerektiğini ve işbirliği yapmalarını söyleyen Çalışkan, "Anne-babalar en başta kendileri çocuklarına model olmalıdırlar. Madde kullanıcı ve bağımlılarının, bağımlılık sürecinde çoğunlukla sigara ve alkol gibi maddeleri kullanarak başladıkları bilindiği unutulmamalı; anne-babaların çocuklarının bulunduğu ortamlarda sigara ve alkol tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir" dedi.
Bireyi, bağılılık, yapıcı maddeden uzaklaştırma faaliyetlerinde ailenin rolünün çok hayati olduğuna dikkat çeken Çalışkan, "En başta ve özellikle aile sevgisi ve ilgisinden mahrum kişilerin madde kullanması ve bağımlısı olma yolunda risk teşkil ettiği görülmektir. Ailelerin çocuklarına daha fazla zaman ayırmaları, onları gerçekçi ve samimi bir şekilde dinlemeleri ve söylediklerini ciddiye almaları gerekmektedir" diye konuştu. Çalışkan, anne ve babalara şu uyarıları yaptı:
AMATEM'DEN YARDIM "Lütfen çocuğunuzda meydana gelen ani ve sıra dışı değişikliklere dikkat edin. Çocuğunuzun davranışlarının gözlemlenmesinde daha hassas davranın ve gerektiğinde profesyonellerden yardım alınabileceğini unutmayın. Bu kapsamda, muhtelif illerimizde Sağlık Bakanlığı'mıza bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezleri'nden (AMATEM) istifade edilebilmektedir. Buradan yola çıkarak madde kullanımı ve bağımlılığıyla mücadeleye sadece aile kurumunu değil, toplumun her kesimini dahil etmek gerekmektedir. Polis olarak maddeyi bireyden uzak tutma faaliyetlerinin yanı sıra bireyi maddeden uzaklaştırma faaliyetlerine toplumun her kesiminin katkı sağlamasını ve bu konuda samimi çaba göstermelerini bekliyoruz."
Çalışkan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 il merkezinde 11 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'na 179 bin 264 erkek, 125 bin 693 bayan aday olmak üzere, toplam 304 bin 957 öğrenci başvurduğunu hatırlatarak, Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'nda başarılı olan 3 bin 630'u erkek, 120'si bayan toplam 3 bin 750 adayın, 07-11 Ağustos tarihleri arasında Polis Koleji Müdürlüğü'nde yapılacak olan Polis Koleji'ne Giriş Sınavı'na katılacaklarını açıkladı. Çalışkan, 07-11 Ağustos tarihleri arasında Ankara Polis Koleji Müdürlüğü'nde yapılacak Polis Koleji Giriş Sınavı sonucunda, Ankara Polis Koleji'ne 250 erkek, 8 bayan, Bursa Polis Koleji'ne ise 75 erkek öğrenci alınacağını ifade etti.
Çalışkan, 2006 Mayıs ayında meydana gelen trafik kazalarının değerlendirilmesini de yaparak bu ay içerisinde ülke genelinde 54 bin 243 trafik kazasının meydana geldiğini, 322 kişinin öldüğünü, 11 bin 35 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Çalışkan, bu kazaların meydana gelmesine neden olan başlıca sürücü kusurları değerlendirildiğinde ise yüzde 15.73 "şerit değiştirme manevralarını yanlış yapma", yüzde 18.06 "arkadan çarpma", yüzde 12.60 "kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak", yüzde 9.39 "trafik güvenliği ve düzeniyle ilgili olan diğer kural, yasak, zorunluluk, yükümlülüklere uymamak", yüzde 9.71 "manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak" kusurlarından kaynaklandığı açıkladı.
Polis Teşkilatı'nda görevliyken, şehit olan veya çeşitli sebeplerle hayatını kaybeden personelin geride kalan ailelerinden, görev malulü olan personelden, emekli ve halen görevde olan mensuplardan yaptırılan inceleme sonucu, maddi yardıma ihtiyacı olduğu tespit edilenlerle hastalık, doğal afet veya buna benzer sebeplerle mağdur durumda bulunanlara maddi yardımda bulunulduğunu ifade eden Çalışkan, 2006 yılı Haziran ayı içerisinde 150 teşkilat mensubuna 145 bin 950 YTL tutarında yardım yapıldığını söyledi.