ŞANLIURFA (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Amacımız herkes doğduğu yerde doysun, doğduğu yerde karnını doyursun, illerimizin birbirinden farkı yok, her ilimizin ayrı ayrı potansiyelleri var. Bu potansiyeller yerinde değerlendirilsin" dedi.
Çelik, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Salonu'nda yeni teşvik sistemine ilişkin toplantıda yaptığı konuşmada, böylesine önemli bir toplantının Şanlıurfa'da yapılmasının önemini vurguladı.
"Önemli bir süreçten geçiyoruz, doğuya baktığımız zaman biraz ürktüğümüz, biraz endişeyle izlediğimiz bir süreç yaşanıyor" diyen Çelik, Arap Baharı'nın nasıl bir şekil alacağının merakla beklendiğini söyledi.
Türkiye'nin demokratikleşmede 90 yıllık bir süreci tamamlamasına rağmen halen demokrasideki eksiklerin konuşulduğu bir süreç içerisinde, Arap Baharı'nın hangi zaman diliminde ve ne şekilde rayına oturacağını, bölgenin, coğrafyanın sulh ve sükuna ereceğini herkesin merakla ve ibretle izlediğini dile getiren Faruk Çelik, batıda ekonomik durağanlığın ciddi sıkıntılar oluşturduğunu ifade etti.
Batı'da gerek istihdam, gerek üretim, gerekse geleceğe bakış açısından ümitvar bir tablonun ortaya konmadığına dikkati çeken Bakan Çelik, şöyle devam etti:
"Bu da Batı'da yaşanan, ekonomik açıdan bir sıkıntılı tablo. Ayrıntıya girmiyorum ama bir yönüyle de batı toplumları ve AB, kendi çıkış ilkelerini de inkar edercesine, çok sağlıksız bir istikamete doğru yol almakta. Yıllarca Kopenhag Kriterleri ve benzeri demokrasi söylemlerini çürütecek, gerçekten görmezlikten gelecek tarzda siyasi yapılanma, siyasi istikrarsızlık sonucunda bir olumsuz tabloyla karşı karşı olduğumuzu söylemek istiyorum. Doğusu bu, batısı bu, ortada yeşeren bir Türkiye var. Kimlerin omuzunda- Siz sanayicilerimizin, iş adamlarımızın omuzunda, müteşebbislerimizin omuzlarında yeşeren bir Türkiye var. Onun için sizlere özelikle teşekkür ediyoruz, hükümet olarak da teşekkür ediyoruz. Sizlerin bu gayretlerini gören ve sizleri teşvik eden ekonomi yönetimi anlayışı var. Sizlerin önünüzü açan bir hükümet etme anlayışı var. Bunları nasıl gerçekleştiriyoruz kararlarımızı yerinde ve zamanında alarak gerçekleştiriyoruz. Yerinde ve zamanında alınan kararlarla sizin şevkinize şevk katmaya gayret ediyoruz. Bu birlikten oluşan sinerjiyle de Türkiye krizlere karşı dirençli. Kendi içinde kriz üretmeylen bir yapıya sahip."
-"Birlikteliğin devamı önemli"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, bu nedenle birlikteliğin devamının gerekli olduğunu, ne yapılması gerekiyorsa kamu ve özel sektör olarak herkesin üzerine düşeni yaparak bu yürüyüşü hızlandırması gerektiğini söyledi.
"Neden hızlandırmamız gerekiyor, çünkü birlikte önemli hedefler koyduk' diyen Çelik, 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmek isterken Türkiye'de 780 bin kilometreyi masaya yatırdıklarını ve tüm illerin potansiyelinin irdelendiğini belirtti.
Kendisinin büyük bir sanayi şehri olan Bursa'da 30 yıl siyaset yaptıktan sonra Şanlıurfa'ya geldiğini ve bu kentten milletvekili seçildiğini anlatan Faruk Çelik, "Buraya geldim tam tersi bir tabloyla karşılaştım. Buradaki manzarayla Bursa'daki manzara birbiriyle örtüşmüyor, farklı bir dünya ama Türkiye... Neden böyle oluşmuş bunun nedenleri, sebepleri var. 8-10 ile endekslenmiş bir Türkiye anlayışı, bir kalkınma anlayışı Türkiye'yi ne hale getirdi ne gibi sosyal sorunlarla karşı karşıya bıraktı... 1 milyon 800 bin nüfustan bahsediyoruz Şanlıurfa'da. 1 milyon 800 bin nüfusun yüzde 72'si 30 yaş altında olan bir nüfusu sanayicimiz görmez, siyasetçimiz görmezse bir başkası görür, bir başkası görünce de sorunlar yumağını beklersiniz. O zaman zannederseniz 'İstanbul'da çok huzurlu olurum, Bursa'da huzurlu olurum'... Yanılırsınız. Bursa'da da huzurlu olamazsınız, İstanbul'da da olamazsınız. Huzurlu olmanın yolu Diyarbakır'da, Şanlıurfa'da, Şırnak'ta, Van'da huzurlu olmaktan geçer. Peki bir sıkıntı mı var. İnanın ben bu ilimizin milletvekili olarak gurur duyuyorum, şeref duyuyorum. Şanlıurfalılarla tanışıp, kaynaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum" diye konuştu.
Faruk Çelik, Şanlıurfa'da Arap, Kürt, Türkmen ve Türk kökenli insanların bir arada ve kardeşçe yaşadığını, yöre insanının bir başkasının huzurunu temin etmenin ve dünyasının mamur etmenin gayretinde olduğunu vurguladı.
-İhracat hedefi
Bakan Çelik, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefini Bursa, İzmir, İstanbul, Kocaeli'deki potansiyelin yanı sıra yeni yeni keşfedilen bölge illerindeki potansiyelin harekete geçirilmesiyle yakalanacağını bildirdi.
Hükümetin de bunu gördüğü için Şanlıurfa ve benzeri illerin potansiyelini harekete geçirip, önünü açacak şekilde yeni teşvik paketini ve uygulamalarını hayata geçirdiğini anlatan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Amacımız herkes doğduğu yerde doysun, doğduğu yerde karnını doyursun. İllerimizin birbirinden farkı yok, her ilimizin ayrı ayrı potansiyelleri var, bu potansiyeller yerinde değerlendirilsin. Urfalı kardeşim kalkıp İzmir'de ekmek arayışına gitmesin tam tersine gitmişse İzmir'deki Urfalı kardeşim, gelsin Şanlıurfa'da yatırımını yapsın veya istihdam olarak gelsin burada çalışsın. Herkesi kendi bölgesinde istihdam etme ve mutlu etme anlayışına da hizmet edecek büyük bir ölçüde bu ve benzer teşvik uygulamaları. Önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye'yi daha sağlıklı, çok daha dengeli bir kalkınma hamlesini bu çalışmalarla gerçekleştireceğine inanıyorum. Şanlıurfa'ya yatırım konusunda Bakan olarak emrinizdeyim. Bu güzel topraklara yapılacak olan her yatırımın ülkemizin barışına, dostluğuna, kardeşliğine, kalkınmasına dengeli kalkınmasına büyük katkı sağlayacağı düşüncesindeyim."
Muhabir: Eşber Ayaydın - Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz