Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, e-reçete sisteminde reçete onay sistemi denilen medula provizyon sisteminde yaşanan arızalara ilişkin olarak, "15 Ocak'ta tüm hastanelerden bunu istiyoruz. Medula sisteminde dün böyle bir sıkıntı yaşanmış ve belli aralıklarla sıkıntılar yaşadığımız oluyor. Yedekleme sistemi ve sistemi güçlendirme ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Belki 1 yıl içerisinde bütün teknik alt yapının bir yedeklemesi devreye girmiş olacak" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2012 yılında yapılan ve yılbaşında yürürlüğe girecek olan ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası', 'Sendikalar Kanunu', mesleki yeterlilik, asgari ücret çalışmaları, sosyal güvenlik kurumunca yapılan düzenlemeler ile 2013 yılında yapılması hedeflenen alt işverenlik, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, belediyelerdeki sözleşmelilere kadro verilmesi, Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda alınan kararların uygulanması gibi konuları Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. 2012 yılında yaklaşık 2 milyon emeklinin maaş adaletsizliğini gideren intibak düzenlemesini gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, bu düzenlemeyle 438 bin emeklinin maaşında 50 TL’ye kadar iyileştirme yapıldığını söyledi. 324 bin emeklinin maaşında 50-100 TL arasında iyileştirme yapıldığını bildiren Çelik, 715 bin emeklinin maaşında 100-200 TL, 284 bin emeklinin maaşında ise 200 ile 350 TL arasında iyileştirme yapıldığını ifade etti. Emeklilerin İntibak düzenlemesinden doğan haklarının Ocak 2013'ten itibaren maaşlarına yansıtılacağına dikkati çeken Çelik, 2000 yılı öncesi 2 milyon emekliyle ilgili ücretlere yansıyacak olan iyileştirmelerin tüm emekliler için hayırlı olmasını diledi.
E-REÇETE UYGULAMASI
Sağlık hizmeti sunumunda bürokrasiye son vermek adına 1 Temmuz 2012 tarihinde e-reçete uygulamasına geçildiğini hatırlatan Çelik, bu uygulama ile ilaç reçetelerinin elektronik ortamda düzenlenmeye başladığını ifade etti. Son 6 ayda yazılan 73 milyon ilaç reçetesinin yüzde 53'ünün e-reçete şeklinde gerçekleştiğini anlatan Çelik, 15 Ocak 2013 tarihi itibarıyla hekimlerin ilaç reçetelerini artık elektronik ortamda düzenleyeceğini söyledi. Çelik, böylece vatandaşların sadece kendilerine verilen başvuru numarasıyla istedikleri eczaneden ilaçlarını kolayca alabileceklerini dile getirerek, artık herhangi bir eczaneye yönlendirme durumu gibi şikayetlerin de olmayacağına dikkati çekti.
Çelik, Ocak 2013'ten itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarının elektronik ortamda takip edilmesine başlayacaklarını belirterek, "Sosyal güvenlik kurumu açıkları, gelir-gider tablosu son derece önemli bu konuda atacağımız adımlar son derece önem arz etmektedir. 2012 bütçesinde sosyal güvenlik açığı 25,5 milyar açık öngörülüyordu. Bugün tahmini gerçekleşme, 20.5 olduğunu görmekteyiz. Burada amaç, sosyal güvenlik açıklarını sürdürülebilir bir noktaya çekmektir" dedi.
Biyometrik kimlik doğrulama sistemiyle vatandaşların hastaneye gitmedikleri halde gitmiş gibi işlem yapılmasının önüne geçileceğini söyleyen Çelik, bu uygulamanın 1 Nisan 2013 tarihinde başlatılacağını ifade etti.
Çalışma hayatının en önemli konu başlıklarından birisinin de iş sağlığı ve güvenliği konusu olduğunu anlatan Çelik, iş kazaları sonucu meydana gelen kazaların herkesi derinden üzdüğünü söyledi. Çelik, "İş kazalarının yüzde 98'i, meslek hastalarının yüzde 100'ü önlenebilirken dünyada her yıl 2 milyon 300 bin kişinin iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda hayatını kaybetmekti. Ülkemizde her gün ortalama 172 iş kazası meydana gelmekte ve bunların 3'ü ölüm, 6'sı ise iş görememezlikle sonuçlanmaktadır" şeklinde konuştu.
İş kazaları ve meslek hastalıklarının Türkiye'ye maliyetinin 7.7 milyar dolar civarında olduğunu anlatan Çelik, 10 yılda, 100 bin işçide ölüm oranının 2002 yılında yaklaşık 17'yken 2012 yılında bunun 8'e gerilediğini dile getirdi.
İŞ YERLERİNDE 'RİSK DEĞERLENDİRMESİ' YAPILMASI
Çelik, 1 Ocak'tan itibaren bütün iş yerlerine, oluşabilecek iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik risk değerlendirmesi yapma zorunluluğunun getirildiğine dikkati çekerek, dolayısıyla 1 Ocak'tan itibaren bütün iş yerlerinin risk değerlendirilmesiyle yeni yıla başlayacağını söyledi. Çelik, az tehlikeli iş yerlerinde risk değerlendirmesinin 6 yılda bir, tehlikeli iş yerlerinde 4 yılda bir, çok tehlikeli iş yerlerinde ise 2 yılda bir gerçekleştirileceğini belirtti. Çelik, "Risk değerlendirmesinin yapılmaması durumunda, ilk denetimlerde 3 bin TL, tekrarı durumunda her ay için 4 bin 500 TL idari para cezası uygulanacaktır. Tüm iş yerleri acil durum planlarını da Ocak ayından itibaren hazırlama yükümlülüğü altındadırlar. Öncelikle risk değerlendirmesini yapacak bütün iş yerleri, bunun yanında da meydana gelen risk durumu dikkate alınarak bunların nasıl giderileceği ile alakalı acil durum planlarını gerçekleştirmek durumundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen iş yerleri içinse Bin TL idari para cezası uygulanacaktır" şeklinde konuştu.
Ocak ayının ilk yarısında sosyal güvenlik kurumu verilerini esas alan gerçek istatistiklerin yayınlayacağını bildiren Çelik, sendikaların ilk defa Ocak ayından itibaren hem yeni iş kollarına hem de gerçek verilere göre örgütlenmelerini gerçekleştireceğini söyledi.
İŞSİZLİK SORUNU
Türkiye'deki işsizlik sorununun temelinde mesleksizlik sorununun yattığını anlatan Çelik, "Ne iş olsa dönemi artık geride kalmıştır. Son 10 yılda yaklaşık 750 bin kişiye mesleki eğitim vermemize rağmen, nitelikli iş gücü konusunda henüz yeterli düzeyde olduğumuzu söyleyemeyiz" dedi.
İŞKUR kayıtlarına göre bugün itibarıyla 33 bin açık iş bulunduğunu anlatan Çelik, iş taleplerinin karşılanması için mesleki eğitimin son derece önem arz ettiğini ve Ocak 2013’ten itibaren mesleki eğitimde de yeni bir anlayışın hayata geçirildiğini ifade etti. Çelik, "Artık Mesleki Yeterlilik Kurumumuz ile Türkiye İş Kurumu koordineli bir şekilde çalışacak" dedi.
Mesleki eğitimlerin de bir standardının olacağını vurgulayan Çelik, şu an itibarıyla 355 ulusal meslek standardının Resmi Gazete'de yayınlandığını söyledi. Çelik, 2014 yılına kadar 750 bin ulusal meslek standardının belirleneceğine işaret etti.
2013 FAALİYETLERİ
Çelik, 2013 yılında yapılacak faaliyetler hakkında bilgiler vererek, "2013 yılında geçerli olacak asgari ücret Perşembe günü açıklanacak. Kamu Görevlileri Danışma Kurulu toplantılarına devam edeceğiz. Mart ayında ikinci toplantımızı gerçekleştireceğiz" dedi.
Çelik, liseyi bitiren ama üniversiteye geçiş sürecinde 4 aylık dönem içerisinde kendisinden gelir testi istenen öğrencilerin böyle bir işleme tabi tutulmamalarıyla ilgili 4 aylık süreyi de sosyal güvence kapsamına alan düzenlemeyi içeren yasanın yasalaşacağını ifade etti. Çelik, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "İstihdam teşvikleri yılbaşında bitiyor. İstihdam teşviklerinin devamı konusunda Hükümet bir karara vardı mı" sorusuna Çelik, "İstihdam teşvikleri bildiğiniz gibi 49 ille ilgili. Teşviklerin bu yılsonu itibarıyla son bulacağı konusu. İstihdam teşvikleri 9 kalemden oluşmakta, bunları daha derli toplu hale getirecek ve mevcut teşvik sistemiyle uyumlu hale getirecek bir çalışmayı şu anda tamamlama aşamasındayız. Yani, 49 ile dönük bir düzenleme ile değil genel istihdam teşvik uygulamalarıyla ilgili çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Aksama olacağını zannetmiyorum" cevabını verdi.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI
Çelik, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na işverenlerin eleştirilerinin olduğu iddialarına ilişkin, "Bu yasanın işverenler tarafından yoğun eleştirildiği düşüncesine katılmıyorum. Çünkü bu masa etrafında işverenler ve işçilerimizle bunu tartışarak bu yasanın yürürlüğe girmesini sağladık. Diyalog çerçevesinde bunu gerçekleştirdik. Burada yanlış anlamalar var" dedi.
İş yeri hekimini ve İş Sağlığı Güvenliği uzmanını hangi şartlar çerçevesinde bulundurulması gerektiğinin ayrı bir konu olduğunu söyleyen Çelik, hizmet alımının, iş yerlerinin tehlike sınıfının ayrı bir konu olduğunu anlattı. Bunların bir bütün halinde görülmediğinde 'ne oluyor' diye sorulduğunu söyleyen Çelik, yasanın içine girince olayın içine girince ciddi bir yük getirmediği gibi herkese bir sorumluluk yüklendiğini vurguladı. Çelik, "Bu ortak sorumluluk çerçevesinde en önemlisi de risk değerlendirmesi yaparak muhtemel sorunları ortadan kaldıran bir yaklaşımı içerdiği için herkesin memnun olmasını gerektiren bir düzenleme diye düşünüyorum" diye konuştu.
İntibak ödemelerinin Ocak ayı itibarıyla emekli maaşlarına yansıtılacağını bildiren Çelik, maaşlara 350 TL'ye varan bir yansıma olacağını ifade etti.
KIDEM TAZMİNATI
"Türkiye'de gerek rakamlar gerekse bu alanda yaşanan sorunlar çok bilinerek tartışılmıyor. Sanki kıdem tazminatı bütün çalışanlar tarafından hak edilen bir tazminat olarak değerlendiriliyor” diyen Çelik, konuşmasında şunları kaydetti:
“Türkiye'de yüzde 9 ila 10'luk çalışan kesimin ancak uzanabildiği bir kıdem tazminatı uygulaması var. Dolayısıyla biz Hükümet programımızda kıdem tazminatı fonuyla bütün çalışanların tazminattan yararlandığı bir sürecin devreye girmesi konusu yer almıştı. Sosyal taraflarla görüşürken bu başlığın gündeme gelmemesini konusunu konuşmuştuk. Sosyal taraflarla, kıdem tazminatı başlığı altında bir konuyu gündeme getirmedik."
E-reçete sisteminde reçete onay sistemi denilen medula provizyon sisteminde yaşanan arızalara ilişkin olarak Çelik, "15 Ocak'ta tüm hastanelerden bunu istiyoruz. Medula sisteminde, dün böyle bir sıkıntı yaşanmış, belli aralıklarla sıkıntılar yaşadığımız oluyor. Bununla ilgili yedekleme sistemi ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Ayrıca, sistemi güçlendirme ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Belki 1 yıl içerisinde bütün teknik alt yapının bir yedeklemesi devreye girmiş olacak" dedi.
Bakan Çelik, biyometrik kimlik doğrulama sistemiyle ilgili, "Pilot parmak izi uygulaması da devam ediyor. Bu konuda farklı alternatif koyacak birileri varsa rekabet ortamının oluşmasından yana ifade etmek istiyorum. Birileri hastaneye gitmeden tedavi edilmiş oluyor veya gösteriliyorsa, bunları önlemeye yönelik seri hareket yapmanız gerekiyor. Değerlendirmenin daha sağlıklı yapılması adına tarihi 1 Nisan'a ertelemiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
Başka bir gazetecinin, 'özel hastanelerde yapılan yolsuzlukları' sorması üzerine, Çelik, "Son sözleşmemizde cironun yüzde 20’si kadar ceza yazılabiliyor. Kapatma cezaları da uygulanabiliyor. Sağlık hassas bir konu, çark yürürken hem arızayı giderecek hem de çarkın dönmesini sağlayacaksınız" dedi.
657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU
Çelik, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na ilişkin olarak konuşmasında şunları kaydetti:
"Konu, asgari 3 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Bunu, taraflarla konuşmadan bu konuyla ilgili bir cümleyi söylemek yanlış olduğunu söylemek isterim. Sistemimizin yeterli olmadığını artık herkes kabul ediyor. 657 Sayılı Kanun kamu yönetimi için dar gelmektedir. Bunun üzerinde çalışma yapmak idarenin yapması gereken bir çalışmadır. Hem yeterli olmadığını söyleyip hem de bir şey yapmamak yanlış olandır. Dolayısıyla yapılması gerekeni yapıyoruz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz