İZMİR (İHA) - Doğuştan "Cam Kemik Hastalığı" teşhisi konan İzmirli Merve Güreşçi'ye umut ışığı doğdu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hastalarına yeni bir ilaçla tedavi yöntemi başlattı. 11 aylıkken bacağında ilk kırıklar oluşan ve 1.5 yaşında doktorları tarafından cam kemik hastalığı teşhisi konan Merve, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda tedavi görüyor. Ege Üniversitesi'nde "pamidronate" isimli etken maddeyi içeren ilaç tedavisi uygulanmaya başlanan Merve'nin kırıklarında büyük oranda azalma olduğu belirtildi.
"İLAÇTAN SONRA KIRIKLARI AZALDI"
Halen İzmir'de 75.Yıl İlköğretim Okulu 6.sınıf öğrencisi olan Merve'nin okumayı çok sevdiğini ve ileride turizm rehberi olmayı planladığını açıklayan anne Yasemin Güreşçi (30), "Merve'ye tanı konulduğu andan itibaren bizim için çok zor günler başladı. Bir cam bibloyu nasıl itinayla korursanız, aynı şey Merve için de geçerli. En ufak bir dokunmayla dahi kemikleri kırılabiliyor. Tüm dikkatimize rağmen şu ana kadar bacak, kol ve kaburgasında çok sayıda kırık, çatlak oluştu. Ancak ilaç tedavisi bizim için bir ümit oldu. İlacı ilk kullanmaya başladıktan 7 ay sonra Merve yürümeye başladı. Kilolu olduğu için bir süre sonra bacağında kırık oluştu. Şu anda tekerlekli sandalyede. Ancak kırıkları eskisine oranla azalmış durumda" dedi.
Kızının derslerinde son derece başarılı olduğunu ifade eden anne Güreşçi, "Okula ben getirip, götürüyorum. Dersleri bitinceye kadar teneffüsler dahil hep yanındayım. Arkadaşları da durumunu bildikleri için Merve'ye çok dikkatli davranıyorlar" diye konuştu.
"İLAÇ TEK BAŞINA ÇÖZÜM DEĞİL" Söz konusu ilacın dünyada son 10 yıldır çocuk hastalar üzerinde kullanılmaya başlandığını açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükran Darcan, "Kliniğimizde 1998 yılından bu yana cam kemik hastalığı teşhisi konan 15 çocuk hastamızda bu ilacı uyguladık. Aldığımız sonuçlar çok olumlu. Çocukların hareketlerinde büyük oranda bir gelişme sağlandı. Birçok hastamız yatağa bağlı kalmaktan kurtularak, belki de hayatlarında ilk kez oturmanın tadına vardılar. Bu, hastalarımız için çok önemli. Ayağa kalkan hastalarımız dahi var. Yılda ortalama 3 olan kırık sayısı, 1'e indi" dedi.
Cam kemik hastalığının kalıtımsal bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şükran Darcan, "İlaç tedavisi belirli bir konfor sağlamakla birlikte, tek başına çözüm değil. Fizik Tedavi ve ortopedinin katkısıyla ilaç belirli bir gelişme sağlamakta" diye konuştu.