HABER

Cam yağmurlarıyla yıkanan ‘mavi’ gezegen

Bilim insanları, ilk kez Güneş sistemimiz dışındaki bir gezegenin gerçek rengini belirledi.

Cam yağmurlarıyla yıkanan ‘mavi’ gezegen

63 ışık yılı uzaklıktaki ‘HD 189733b’ adlı gezegen, sıra dışı atmosferindeki erimiş cam yağmurları sebebiyle masmavi bir görünüme sahip.

NASA’nın Hubble uzay teleskopunu kullanan gökbilimciler, HD189733b’nin görünüşüyle Dünya’yı anımsattığını ancak daha koyu bir mavi renge sahip olduğunu bildirdi. Bilinen yaşama uygun olmayan gezegende olağanüstü atmosfer koşulları olduğu düşünülüyor.

Yüzeyde saatte 7 bin 242 kilometre hızla esen rüzgarlar ve yaklaşık 1094 derecelik hava sıcaklığı olduğu sanılıyor. Bu şiddetli fırtınalar ve aşırı sıcaklık sebebiyle atmosferdeki silikatlar cama dönüşüp yağmur gibi yağıyor. İnsanoğlunun kırılgan yapısına göre hayli ‘aşırı’ olan doğa olayları sebebiyle HD189733b uzayda ‘koyu mavi bir nokta’ gibi görünüyor.

Gezegenin masmavi renge sahip olması, onun tropikal bir okyanusu olduğu anlamına gelmiyor. Bilim insanları, buradaki durumun daha çok atmosferin puslu ve çalkantılı yapıda olması nedeniyle ışığın mavi renginin saçılmasıyla ilgili olduğunu kaydediyor.

İngiltere’deki Exeter Üniversitesi’nden Hubble gözlem programı ekibi üyesi Frédéric Pont, “Aslında biz daha Güneş sistemindeki gezegenlerin renklerinin nedenini bile tam olarak bilmiyoruz. HD 189733b’ye ait yeni gözlemlerle elde ettiğimiz veriler bu bulmacanın çözümüne yeni bir parça ekliyor. Artık yavaş yavaş bu egzotik gezegenleri boyamaya başladık” açıklamasını yaptı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler