Çamaşırların o eski renginin değiştiğini görmek, canlı görünümden eser kalmadığına şahit olmak bizi farklı arayışlara itebilir.
Çoğu kişi rengi sararan kıyafetleri artık kullanmaktan vazgeçer yenisini alır. Ama bir dakika durun. Buna gerek yok. Sararan kıyafetleri eski haline getirebilir, tekrar beyazlatabilirsiniz. Hem de çok basit yöntemlerle.
Keten ya da pamuklu giysiler
Bu giysiler dokuları nedeniyle hassas kıyafetlerdir. Bunlar için içinde kimyasal maddeler bulunan ürünlerle beyazlatmak isterseniz dokular yıpranacaktır. Bu tip ürünleri doğal yoldan beyazlatmak için;
10 litre kadar suyun içine 3 yemek kaşığı kadar arap sabunu ile önceden rendelediğiniz beyaz ve doğal kalıp sabunu eritip ilave edin. Daha sonra 3 yemek kaşığı kadar karbonatı da karışımın içine koyun. En az 1 gün boyunca çamaşırı karışımda bırakıp ertesi günü her zaman ki gibi yıkayın ve iyice durulayın.
Havlularınızı sirkeli-karbonatlı suda bekletin
Özellikle banyo havlularınıza yıkamadan önce bu havluları mutlaka sirkeli bir suya bastırın. Bu sayede sürekli kullanılan banyo havluları çok daha hijyenik bir şekilde temizlenecektir. Bunun dışında 1 litre kadar suyun içine 2 yemek kaşığı kadar karbonat tozu ile 3 damla kadar da bulaşık deterjanını ilave edin. Sonrasında havluları en az 1 gece boyunca bu karışımın içerisinde bekletin ve sonrasında her zaman yıkadığınız gibi yıkayın.
Mutfak havluları, banyo havlularından çok daha kolay bir şekilde temizlenir. Mutfak havlularını temizlemek için kaynattığınız suyun içerisine sadece 2 yemek kaşığı kadar karbonatı eritin ve bir süre ılımasını bekleyin. Ilımış olan ancak hala neredeyse sıcak olan suyun içine mutfak havlularını bastırın. Bu şekilde havluları en az 2 saat kadar beklettikten sonra her zaman yaptığınız gibi yıkama işlemi uygulayabilirsiniz.
Kıyafetlerinizi beyazlatmanın 5 yolu
Beyaz kıyafetlerin rengi sararmaya başladığında genellikle marketlerde satılan ve çamaşır suyu içeren kimyasallar alırız. Ancak bunlar hiçbir zaman çözüm olmadığı gibi sağlığımızı da tehdit ediyor.
İşte en doğal şekilde çamaşır beyazlatmanın püf noktaları;
Beyaz sirke
Beyaz sirke kıyafetlerdeki leke ve kirleri çıkartmaya yardımcı olur ayrıca kumaşlara zarar vermez ve kimyasal yumuşatıcılara ihtiyaç kalmadan doğal yollarla giysilerinizi yumuşatmanızı sağlar.
Kullanılışı
Çamaşır yıkarken, deterjana ek olarak yarım bardak ila bir bardak arası sulandırılmamış beyaz sirke ekleyin ve normal şekilde çamaşırlarınızı yıkayın. Eğer giysilerinizin boyun, koltukaltı veya başka bölgelerinde lekeler varsa yıkamadan önce bu bölgelere bir miktar beyaz sirke sürüp bir saat bekletin.
Karbonat
Her yerde bulabileceğiniz karbonat, kumaşın içine işleyerek hem lekeleri kolayca çıkartır hem de kumaşların daha yumuşak olmasını sağlar.
Kullanılışı
Çamaşır deterjanınıza yarım bardak karbonat ekleyin ve çamaşırlarınızı her zamanki gibi yıkayın. Renkli ve beyaz çamaşırlarınızı yıkamadan önce ayırın.
Zor lekeler için, bir miktar karbonatı biraz limon suyu ile karıştırıp direkt olarak lekeli bölgenin üzerine sürebilirsiniz.
Hidrojen peroksit (oksijenli su)
Hidrojen peroksit beyaz çamaşırlar için ideal bir üründür çünkü çamaşır suyu içermez.
Kullanılışı
Çamaşır deterjanınıza yarım bardak %3’luk hidrojen peroksit ekleyin. Ayrıca hidrojen peroksiti zorlu lekeler için, direkt olarak lekenin üstüne de uygulayabilirsiniz.
Limon Suyu
Limon suyu, kumaşın lifleri arasına işleyip, kir ve lekeleri çıkartan ve kıyafetlerinizin bembeyaz olmasını sağlayan doğal bir astrenjandır.
Kullanılışı
Bir tencereye su doldurup bir kaç dilim limon ekleyin ve kaynatın. Çamaşırlarınızı yıkamadan önce bu suyun içine basıp bir saat bekletin.
Eğer isterseniz bir yemek kaşığı tuz ve iki limonun suyu ile bir karışım hazırlayabilirsiniz. Giysilerinizi bu karışımı kullanarak suya basın ve bekletin; ardından durulayıp güneşte kurutun.
Süt
Kulağa şaşırtıcı gelse de kıyafetlerinizi temizlemek ve beyaz kalmalarını sağlamak için süt kullanabilirsiniz. Pamuklu kumaşlar veya hassas kumaşlar için özellikle süt kullanımı önerilmektedir.
Kullanılışı
Kıyafetinizi bir kase sütün içerisine yatırın ve birkaç saat bekletin. Ardından normal şekilde durulayın.