HABER

Cameron'dan Panama belgeleri itirafı

İngiltere Başbakanı David Cameron, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait sızdırılan belgelerde adı geçen babasının off-shore şirketinde kendisinin de hissesi olduğunu kabul etti.

Cameron'dan Panama belgeleri itirafı

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11,5 milyon belgenin sızdırılmasının ardından, babasının bu şirket ile ilişkileri gündeme gelen İngiltere Başbakanı David Cameron, hafta başından bu yana fonlarda hisse sahibi olup olmadığı sorularına, olmadığı yönünde yanıt verdi.

Putin Panama belgelerine dayalı iddiaları reddetti

Ancak Cameron bugün ITV kanalına yaptığı açıklamada, eşi ve kendisinin babasının kurduğu off-shore fonunda hisse sahibi olduklarını ve paylarını 2010 yılında 30 bin sterline sattıklarını ifade etti.

Saklayacak bir şeyinin olmadığını dile getiren Cameron, fonlardan elde ettikleri kazançların vergisini ödediğini belirtti. İngiltere Başbakanı, "Eşim ve benim ortak bir hesabımız vardı. Blairmore yatırım fonunda 5 bin üniteye sahiptik. Ancak bunu yaklaşık 30 bin sterline 2010 yılının Ocak ayında sattık. Temettülerle ilgili gelir vergisini ödedim ancak bunun üzerinde sermaye kazancından az bir gelir vardı. Dolayısıyla sermaye kazanç vergisi ödemedim. Bu zaten İngiltere'deki vergiler için de geçerli bir kural." diye konuştu.

"Babama çamur atılmasına dayanamıyorum"
2010 yılında vefat eden babasıyla ve onun yaptığı işle her zaman gurur duyduğunu söyleyen Cameron, "Babama çamur atılmasına dayanamıyorum. Çok sevdiğim ve her gün özlediğim babamla ilgili eleştirilerin basında yer aldığı son birkaç gün benim için zordu." dedi.

Cameron bu hafta yaptığı bir diğer açıklamada ise hiçbir yerde hissesi veya off-shore fonu bulunmadığını dile getirmişti.

PANAMA BELGELERİ

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki "off-shore şirketlere” dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor. Belgelerin sızdırılmasının ardından İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson istifa etmişti.

En Çok Aranan Haberler