Çökme tehlikesi olan camilerini iki yıldır tamir ettiremeyen veya yenisini yapamayan köylüler, namazları kullanılmayan okul sınıfında veya çatılarda kılmak zorunda. Cuma günleri cemaat kalabalık olduğu için daha geniş çatılar tercih ediliyor. Cami sabit olmayınca köylüler de yaptırdıkları seyyar minberi oradan oraya taşıyor. Halılar serilerek cemaat haline namaz kılınıyor. Mülkiyeti Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan camilerinin tamiratı veya yıkımı için iki yıldır hiçbir işlem yaptıramadığını söyleyen, Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Kaygıllı Köyü Muhtarı Cavit Gayaf, “Yıkın veya yapın diyoruz, cevap yok. Biz yıkalım veya yapalım diyoruz, yine cevap yok. İki yıldır uğraşıyorum, kurumdan bir kişi gelip bakmadı. Camimizin kapısına kilit vurduk, bekliyoruz.” dedi.
Köylü vatandaşlar tarafından 1979 yılında yaptırılan cami için iki yıldır yıkım veya tamirat konusunda adım atılmadı. Üstelik göçme tehlikesine önlem olarak sadece kapsına kilit vurulup duvarlarına uyarı yazısı yazıldı. Caminin tarihi eser statüsüne girip girmediğinin dahi tespit edilemediğini, bundan dolayı tamirat veya yıkım yapılamadığını belirten Muhtar Gayaf, “İki yıldır kimse gelip ilgilenmedi. Camimizin mülkiyeti, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait. 'Bize danışmadan bir işlem yapmayın.' diyorlar, biz de bekliyoruz. Cami göçtü göçecek. Kaymakamlığa, gerekenin yapılması için dilekçe yazdık. Biz bu camiyi yaptıralım, bize izin verin dedik. Oradan dediler ki, 'Bizden izin olmadan herhangi bir işlem yapmayın. Prosedürler tamamlansın, ondan sonra gerekli işlemi yaparız fakat biz size para olarak yardım edemeyiz. Bunu da aklınızda bulundurun.' Biz her şeyi kabul ettik. Sadece teknik destek yapacaklarını söylediler ama ne yazık ki gelip de, 'Ne yapmak istiyorsunuz?' diyen yok. Kapısına kilit vurduk, duvarına da, 'Yapı güvensizliği nedeniyle ibadete kapalıdır.' yazdık. Aldığımız tek güvenlik önlemi bu. Kaygıllı köyü halkı olarak biz de ibadetimizi camimizde yapmak istiyoruz. Sıcak olursa terasta, soğuk olursa okulun bir köşesinde kılmaya çalışıyoruz. Vatandaş ister ki Ramazan kışa denk gelsin, biz yaza denk gelsin diyoruz.” şeklinde konuştu.
Caminin göçme tehlikesine karşı bir önlem alınmadığına da dikkat çeken Gayaf, “Caminin yanından geçen bu yoldan sabah uykusundan kalkıp da geçmeyen tek bir köylümüz yoktur. Nasıl geçme diyeceksin? Biz yazımızı yazdık. Caminin yanından gene köylülerimiz geçmek mecburiyetinde, çünkü köye başka giriş yok. Bundan dolayı bu caminin ya en kısa zamanda tamiratının yapılmasını veyahut yerinden kaldırılmasını istiyoruz. Caminin çevre duvarı göçtü göçecek. Tamiratı için Özel İdare bütçesinden 26 bin lira çıkardık bu duvarı yapmak için fakat buna dahi izin vermediler.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz