Türkiye genelindeki 82 bini aşkın camide görev yapan imamlar, camilerde düzenlemeye gidiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hayata geçirilen uygulamayla imamlar sadece namaz kıldırmayacak. Camileri vatandaşın sıkıntılarını attığı, dertlerini, kederlerini anlatabileceği, dini eğitim alabileceği merkezler haline getirecek. Bulundukları mahallenin sorunlarını dinleyecek, onları acı ve tatlı günlerinde yalnız bırakmayacak. Bu amaçla imamlara yönelik, bilgilendirme ve hizmet içi eğitim seminerleri başlatıldı. Diyanet işleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Cami Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Doğan, "Camiler hayatın merkezi olacak." dedi.
İrşat programı kapsamında Bursa’ya gelen Cami Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Doğan, imamların Peygamber Efendimizin misyonunu üstlenen insanlar olduğuna dikkat çekti. Doğan, Peygamberimizin Medine’de Mescidi Nebevi imamı olarak topluma hangi hizmetleri vermişse günümüz imamlarının da aynı hizmeti vermek durumunda olduğunu söyledi. İmamın görevini camiyle sınırlamanın doğru olmadığına dikkat çeken Yusuf Doğan, medyaya bir dönem ‘aile imamlığı’ şeklinde haberler çıktığını, ancak kendilerinin ‘mahalle imamlığı’ üzerinde durduklarını kaydetti.
"CAMİYE GELMEYENLERİN DE DERTLERİNİ DİNLEYECEĞİZ"
İmamların camiye gelen gelmeyen büyük, küçük, 7’den 70’e tüm mahalle sakinlerinin derdiyle, kederiyle, mutluğuyla hemhal olacağını belirten Doğan, mahalle halkının maddi durumlarından eğitimlerine kadar onların yanında olacağını, onlara rehberlik edeceğini dile getirdi. Doğan "Bu esasen bir proje değildir. Peygamber nasıl imamsa bizim imamımız da öyle olmalı. Peygamberimiz Medine’de güzide topluluğa imamlık ediyordu. Toplumun her kesimiyle çok yakın ilişkide olmuştu. Köyde, mahallede, ilçede nerdeyse bir imam için böyle bir misyon böyle bir faaliyet içerisinde olmalı. Caminin fonksiyonu da ibadethane olmanın ötesine çıkması lazım. İbadethane olarak zaten işlevini görüyor, ama mabet aynı zamanda insanların sıkıntılarını atacağı, dertlerini gelip anlatacağı, dini konularda eğitime ihtiyaçları eğitim açlıklarını giderecek merkez olarak çalışması gerekiyor. Mahalle İmamlığı bu anlamı içeriyor." diye konuştu.
"MAHALLE İMAMLIĞI İÇİN EĞİTİM VERİYORUZ"
Ülke genelinde 82 bini aşkın caminin olduğunu anlatan Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Doğan, ‘mahalle imamlığı’ konusunda müftülükler vasıtasıyla hizmet içi eğitim seminerleriyle önce görevlilerin niteliklerini yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Ardından il ve ilçe müftülükleri marifetiyle bu konuda görevlilere rehberlik etme suretiyle imam profili üzerinde durduklarını dile getiren Doğan, taşrada, il ve ilçelerde bir takım bilgilendirme yönünde çalışmalar yapıldığını açıkladı.
Camileri, ‘hayatın kalbi’ haline getirecek bir cami üzerinde durduklarını vurgulayan Yusuf Doğan şöyle devam etti: "Caminin hayatının kalbi haline gelmesi lazım. Nasıl bünyede kalp arıza gösterirse bünye arızalı oluyor, cami de gerçek anlamda işlevini göremezse toplum zarar görer. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Yaşayan cami, tüm üniteleriyle ibadethane dışında hanım kardeşlerimizin rahatlıkla hatta çocuklarıyla beş vakit ve Cuma namazlarını kılabileceklerini cami fiziki olarak bu şekle dönüştürme konusunda bir takım çalışmalar var. Dershanesinden, oturma salonlarına konferans salonlarına kadar konjöktüre göre, metropol şehirde cami çok aktif işlev görmesi gerekiyor. İnşallah caminin hayatın kalbi diyebileceğimiz bir duruma getirmeye çalışacağız."
"KADINLAR 5 VAKİT NAMAZI CAMİDE KILABİLECEK"
Kadınların 5 vakit ve Cuma Namazlarını çocuklarıyla birlikte rahatça camilerde kılabileceklerini belirten Yusuf Doğan, konuyla ilgili çok talep aldıklarını kaydetti. Camilerin fiziki şartlarında da iyileştirmeler yapılabileceğine işaret eden Doğan, "Özellikle Cuma Namazları kalabalık olduğu için hanımlar yer bulamıyor, bundan da şikayetçiler bu konuda da çalışmalarımız var inşallah." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz