İnşaatın önemli aşamalarından biri olan 72 metre yüksekliğindeki dev kubbenin üzerine kapatıldı.İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, "Camide söz verdiğimiz gibi 2016 yılının Kadir Gecesi’nde ilk namazı kılacağız." dedi.
72 METRE YÜKSEKLİĞİNDE 35 METRE ÇAPINDA DEV KUBBE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 6 Ağustos 2013 tarihinde temelleri atılan ve yapımı büyük hızla devam eden Çamlıca Camisi inşaatında sona yaklaşılıyor.
Yaklaşık 125 bin metrekare alanda devam eden inşaatın önemli bir adımı olan dev kubbenin yapımı ise hızla sürüyor. Bittiğinde 72 metre yüksekliği ve 35 metrelik çapı olacak dev kubbenin üzeri kapatıldı. Demir bağlama işlemlerinin tamamlanmasının ardından önümüzdeki günlerde kubbenin beton dökme işlemine başlanacak ve kaba inşaat bitecek. Cami kompleksinin tamamında irili ufaklı toplam 70 kubbe bulunacağı belirtildi. Öte yandan caminin bulunduğu bölüme geliş gidişi sağlayacak Çamlıca Tünel inşaatlarının da yapımının hızla sürdüğü öğrenildi.
KADİR GECESİ İFTAR VERİLEREK İLK NAMAZ KILINACAK
Bu yıl Kadir Gecesi’nde hizmete açılması planlanan cami bittiğinde Türkiye’nin en büyük cami kompleksi olacak. 50 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde planlanan 6 minareli camide 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metre kare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak.
Kompleksin içinde ayrıca sanat atölyeleri, kütüphaneler ve konferans salonları bulunacak. Camiyi süsleyecek hat yazıları, cami süslemeleri ve mermer işçilikleri için ayrı ayrı oluşturulan ekiplerin, Türkiye’nin çeşitli illerinde 10 ayrı atölyede çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, "Burada sadece bir camii inşaatı değil, konferans salonları, sanat atölyeleri ile dev bir kompleks yapıyoruz. 2016 yılının Kadir Gecesi’nde söz verdiğimiz gibi bir iftar verip ilk namazımızı kılacağız" dedi.
Kadir Gecesi’nin önemi nedir?
İslam dininde Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Kur'an-ı Kerim'de "Kadir Suresi"nde bu gece şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."
Kadir Gecesinde Yapılacak Dualar
Bu gecede mü'minler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler. Çünkü bu gecede herbir Kur'ân harfine otuz bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nisbette artış göstermektedir.
Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kur'ân okunur, Kur'ân tefsirleri mütâlâa edilir. Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir, Allah'a niyaz ve tazarruda bulunulur. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Hâsılı her vesileyle vakit nurlandırılır. Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır.
"Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." (Buhari, Siyam: 71, İbni Mâce, Dua)
Bu geceyi ihya için ilim öğrenmeli, mesela ilmihal okumalı, kaza namazı kılmalı, Kur?an-ı kerim okumalı, dua, tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevaplarını ölü diri bütün müminlere göndermeli! Kadir gecesini ihya edenin, Ramazan orucunu tutanın, haccı kabul olanın, bütün günahları affolursa da, namaz, oruç ve kul borçları ödenmiş olmaz. Bunları kaza ederek, ödeyerek borçtan kurtulmak gerekir.
(Kadir Gecesi bu sene 1 Temmuz Cuma gününe denk geliyor.)
DHA