HABER

Çamsan'dan orman raporu

ORDU(İHA) - Ordu'da faaliyet gösteren Çamsan A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Yükel Poyraz, milletvekillerine gönderilmek üzere bir orman raporu hazırladı. Raporunda, ormanlardan gerektiği gibi yararlanılamadığını belirten Yüksel Poyraz, kızılağaç bitsisinin bölge insanı için iyi bir geçim kaynağı olabileceğini belirtti.

Raporunu başta Orman Bakanı Osman Pepe ve tüm Ordu milletvekillerine gönderen Çamsan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Poyraz, Doğu Karadeniz Bölgesi ormanlarının, Batı Karadeniz ve Marmara bölgesi ormanlarından daha verimli olmasına rağmen üretim açısından aşağı seviyelerde olduğuna dikkat çekti. Bunun sebebinin ormanlara yeni yol inşaatlarının yapılmaması ve personel eksikliği olduğunu belirten Yüksel Poyraz,"Bölgemizde orman planlarına göre yapılması gereken yolların ancak yüzde 52'si bitirilmiştir " dedi. Yeni yolların yapılmaması sebebiyle istihdam sağlayan ağaçlandırma çalışmalarını da engellediğini, bu yüzden Ordu ilinde ağaçlandırılması gereken 78 bin 700 hektar alandan ancak 9 bin hektar alanın ağaçlandırılabildiğini ifade eden Çamsan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Poyraz, şöyle devam etti: "Trakya'da Çatalca civarında baltalık orman tesisi ve işletilmesinden köylü büyük gelir elde ederken civarda kurulu orman sanayii de hammadde ihtiyacının çoğunu buradan temin etmektedir. Bölgemizde yer alan Giresun, Sinop, Amasya Orman Bölge Müdürlüklerindeki baltalıklar toplam alanı Marmara Bölgesindeki baltalık orman alanlarından saha olarak daha geniştir. Buna rağmen Marmara Bölgesinde 1 milyon 280 bin ster üretim yapılırken, bölgemizde sadece 80bin ster odun üretimi yapılabilmektedir. Üretim yetersiz olduğu için Ukrayna'dan yılda 6.5 milyon dolar döviz ödeyerek odun getirmek zorunda kalıyoruz. Kuzey ülkelerinde ağır kış şartlarına rağmen üretim yapılırken, iklim şartları daha müsait ve verim gücü daha yüksek bölgemizde ormanlardan yeterince üretim yapılmamasını anlamak mümkün değildir."

KIZILAĞAÇ NİMETİ Kızılağaç bitkisinin bölge insanı açısından bir nimet özelliğini taşıdığını, yüksek rakımlı yerlerde yetiştirilmesi halinde köylü için iyi bir gelir kaynağı olabileceğini kaydeden Yüksel Poyraz, raporunda bu konuda şöyle dedi:
"Kızılağaç yerli ve hızlı yetişen ağaç türü olup tarım alanlarında tarım ürünleri ile içiçe yetişmektedir. Yapılan hesaplamalara göre 500 metrerakımdan sonra çaya nazaran 3, fındığa nazaran 5 kat kadar fazla gelir sağlamaktadır. Havanın serbest azotunu toprağa bağlayarak ıslah eden ve gübre ihtiyacını karşılayan 'Tarım Ormancılığı' kapsamında diğer tarımbitkileri ile yetiştirilmesi çok kolay olan kızılağaç maalesef hak ettiği ilgiyi görememektedir. 6831 sayılı Orman Kanunu'na göre kızılağaçların kesimi orman müdürlüklerinin iznine tabiidir. Halk, bu konudaki yasal engellerin kaldırılarak kavak ve söğüt ağaçlarında olduğu gibi hiçbir kayıt ve şarta tabii olmaksızın kızılağaç dikim ve üretimini yapmak istemektedir."

En Çok Aranan Haberler