Anayasa Mahkemesi eski rapörtörü Doç.Dr. Osman Can, 1982’de milletin önüne gelen anayasaya, verdiği yüzde 90’lık evet oyunun, askeri rejime hayır oyu anlamına geldiğini söyledi.
Doç. Dr. Osman Can, Kars’ta, AK Parti İl Başkanlığı tarafından DSİ Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor’ konulu toplantıda başkanlık sistemi ve yeni anayasa yapım sürecini değerlendirdi.
"Milletin 1982 Anayasası çok iyi olduğu ve bu yüzden 'kabul ediyorum' diyerek yüzde 90 evet dediğini anlamak, 'bir şey demeyeceğim ama' diyerek en azından kurala bağlı olduğundan halk tarafından kabul edildi." diyen Doç. Dr. Can, "Günümüzde böyle bir anayasanın var. Ama biz biliyoruz ki askeri rejim gitsin denkleminde bir sözleşme var. Peki, geri kalan yüzde 10’luk kısım neden 'hayır' dedi? Geri kalan kısım ise kötü bir anayasa dediği için 'hayır' dedi. Dolayısı ile aslına bakarsanız, askeri rejim olmasın tarzında bir toplum sözleşmesinin oranı 1982 Anayasası'nda yüzde yüze yakındır." dedi.
1920’lerden örnek veren Doç.Dr. Can, o tarihte bir sözleşme olduğunu ifade ederek, “Türk, Kürt, Çerkez ve hepsi kendileri olarak vardı. Her biriyle bir sözleşme vardı. Bir var olma mücadelesi vardı, bu mücadele başarıya ulaştı. Bu mücadelenin adı da Kurtuluş Savaşı'ydı. Bunun dayandığı sözleşme Misak-ı Milli idi. Ve bunun üzerine 1921’de bir anayasa yapıldı. 24 maddeli bu anayasa hiç kimseyi dışlamıyordu. Millet vardı etnik referans yoktu. Yerel yönetimlerde özerkti." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz