HABER

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması dünya basınında

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Cumhuriyet Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması, dış basında geniş yankı buldu.

İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hâkimliği'nin kararını uluslararası ajanslar dünyaya böyle duyurdu:

AFP: İstanbul'da bir mahkeme, muhalif Cumhuriyet gazetesinden iki gazeteciyi, Türk gizli servisinin Suriye'deki İslamcı muhaliflere silah gönderdiğini öne süren bir haber nedeniyle casuslukla suçluyor. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Büro Şefi Erdem Gül, 'casusluk' ve 'devletin sırlarını ifşa etmek'le suçlanıyor. İki gazeteci, tutuklandı.

Associated Press: Türk mahkemesi, terör suçlamaları ve devlet sırlarını açıklamak iddiasıyla görülen davada, iki saygın gazetecinin tutuklu olarak yargılanmasına karar verdi.

Reuters: İki saygın Türk gazeteci, istihbarat teşkilatının Suriye'ye silah gönderilmesine yardımcı olduğunu ortaya koyduğu öne sürülen görüntüleri yayınladığı için teröre destek vermek suçlamasıyla tutuklandı.

AVRUPA’DAN SERT TEPKİ

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de, Cumhuriyet Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasına sosyal medyadan tepki gösterdi. Twitter hesabından "Saygın gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül bugün Türkiye'de 'teröre destek ve casusluk' gerekçesiyle tutuklandı. Gazetecilik suç değil" yazan Piri, "Türkiye'deki basın özgürlüğü Avrupa Parlamentosu'nun en yüksek önceliğidir" ifadelerini kullandı.

IPI: GAZETECİLİK TUTUKLANDI

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasının ardından açıklama yaptı. IPI açıklamasında, Can Dündar'ın 'Gazetecilik yargılanıyor' sözlerine atıfta bulunarak "Dündar 'gazetecilik yargılanıyor' diyerek girdiği duruşma salonundan çıktığında, gazetecilik tutuklanmıştı" denildi.

Uluslararası Basın Enstitüsü’nün Türkiye tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Dündar 'gazetecilik yargılanıyor' diyerek girdiği duruşma salonundan çıktığında, gazetecilik tutuklanmıştı. İki gazeteci, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamanın yanı sıra silahlı örgüte üye olmakla suçlanıyor. 'Siyasal yararları' gözetmek gazetecinin değil siyasetçilerin işidir. Bilinmesinde kamu yararı bulunan belgeleri temin etmek ve açıklamak ise tam da gazetecilerin işidir. Gazeteciler olarak biz, gazetecilik yapan Dündar ve Gül'ün yanındayız. Terör, silahlı örgüt üyeliği ve casusluk gibi suçlamaların gazetecilerin yargılanmasında kullanıldığı Türkiye'de demokrasi ve basın özgürlüğü kara bir gününü daha yaşamıştır. Dündar ve Gül'ün en kısa zamanda özgürlüklerine kavuşmasını diliyor, yetkilileri bunu sağlayacak reformları ivedilikle gerçekleştirmeye davet ediyoruz."

En Çok Aranan Haberler