HABER

Can Gürkan tutuklandı

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Şahiner, yönetim kurulu başkanı Can Gürkan dahil 8 kişinin tutuklandığı Soma soruşturmasında şüpheli olduğu belirlenen 3 kişinin olayda öldüğünün belirlendiğini söyledi.

Can Gürkan tutuklandı

301 can alan maden soruşturmasında işletmenin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan genel müdür Ramazan Doğru’yu, Doğru “Yetki imzası sahte” diyerek patronu suçladı. Mahkeme ikisini de tutukladı.

İşletmeci şirketin genel müdürü Ramazan Doğru, mahkemede ‘Bana verilen yetki imzası sahte’ diyerek patronu Can Gürkan’ı suçladı. Gürkan ise genel kurul belgesini gösterip Doğru’yu suçladı. Önce ‘denetimli serbestlik’ isteyen savcı, ikinci kez sorguladığı Gürkan için ‘sahte imza’ iddiasından sonra tutuklama istedi. Soruşturmada Can Gürkan ve Ramazan Doğru’yla birlikte 8 kişi tutuklandı. 8 kişi savcılıkça, 9 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili Akhisar Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada mahkemeye çıkarılan şirket yetkilileri arasında çatlak çıktı. Hâkimin önünde “sahte imza restleşmesi” yaşandı.

SAVCIDAN 5 SORU

5 sorgu savcısı, şüphelilere 9 soru yöneltti. Hangi görevi üstlendikleri, kaç yıldır çalıştıkları ve maaşlarının yanı sıra kazanın sebebi ve sorumlularını ortaya çıkarabilecek 5 soru dikkat çekti. Savcılık, “Sensörler uyarı vermesine rağmen niye önlem alınmadı”, “Karbonmonoksit oranı yüzde 50’nin üzerine çıkmış ne önlem aldınız”, “Yaşam odası var mıydı”, “Sensörlerin karbonmonoksit ve ısı artışı uyarısına rağmen ne önlem alındı” ve “Daha önce de benzer yangın çıktı mı, çıktıysa ne gibi önlemler alındı?” sorularına yanıt istedi. Şüpheliler, faciada sorumlulukları olmadığını savundu.

SAVCI: ÖLEN 3 KİŞİ ŞÜPHELİ

Mahkemeye çıkarılan Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve teknisyen Mehmet Ali Günay tutuklandı. Başsavcı, ölenlerden 3 kişinin faciada sorumlulukları olduğunu açıkladı. Adliyeye gelişinde “Zamanı gelince konuşacağız” diyen Can Gürkan’ın savcılıktaki sorgusunda, “Çok üzgünüm. Olaydan sonra gözüme uyku girmedi. Olayda ne benim ne de şirketin bir ihmali söz konusudur. Olay kazadan ibaret” dedi.

GÜRKAN, DOĞRU’YU SUÇLADI

Yönetim kurulu başkanı Can Gürkan, üç saat savcılık sorgusunun ardından “denetimli serbestlik” istemiyle bırakılmak üzere savcı tarafından mahkemeye sevk edildi. Savcının Gürkan için denetimli serbestlik istemesinin nedeni de ortaya çıktı. Bu kararın, Gürkan’ın savcıya işletme ile ilgili bütün sorumluluğun genel müdür Ramazan Doğru’ya ait olduğuna dair yönetim kurulunda alınan karar metnini ibraz etmesi neticesinde alındığı iddia edildi. Gürkan, Ticaret Sicil Dosyası içindeki yetki belgesini de delil olarak savcılığa sundu.

O İMZA SAHTE

Şirketin genel müdürü Ramazan Doğru ise Gürkan’ın savcıya verdiği belgedeki imzanın sahte olduğunu iddia etti. Bunun üzerine savcı, Can Gürkan için ek gözaltı süresi isteyerek sorgu için yeniden savcılığa götürdü. Ramazan Doğru ise mahkemece tutuklandı. Doğru’nun şirket avukatı yerine İzmir Barosu’na kayıtlı kendi avukatı tarafından savunulması dikkat çekti.

GÜRKAN İKİNCİ KEZ SAVCILIKTA

Doğru’nun sahte imza iddiası sonrasında ek gözaltı süresi istenen Gürkan ikinci kez savcı karşısına çıktı. Gürkan, genel müdürünün yalan söylediğini anlattı. Sorgu savcısı belgelerdeki imzaların incelenmesi ve yeni iddiaları göz önünde bulundurarak Gürkan’ı bu kez tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.

DAHA ÖNCE 2 KEZ YANGIN ÇIKTI

Adli kontrol şartıyla serbest kalan Vardiya Amiri Halil Sarı, mahkemedeki ifadesinde, “Geçen sene hatırlamadığım bir tarihte karbonmonoksit yoğunlaşması nedeniyle bir panoda üretim durdu. Ayak külle dolduruldu. 6 ay sonra tekrar faaliyete başlandı. Yaklaşık 6-8 ay önce S panosunda benzer bir şekilde karbonmonoksit yoğunlaşması olmuştu. Kül basılarak 2 ay üretim durdurulmuştu. Daha sonra tekrar üretime başlandığını hatırlıyorum” dedi.

FARKLI ÖLÇMEDİM

Tutuklanan mühendis Yalçın Erdoğan da ifadesinde, “Görevim gereği vardiya sırasında ocak içerisindeki gaz oranını tespit ediyorum. Bu olaydan önce de ocak içerisinde görevim gereği yapmış olduğum gaz ölçümlerinde olması gerekenden farklı bir gaz oranı ölçmedim” savunmasını yaptı. Tutuklanan mühendis Ertan Ersoy, madende ortaya çıkan fiziki aksaklıkları tutanak halinde işlediğini, gaz ölçümlerinde yapılması gerekenlerin kendi sorumluluğunda olmadığını söyledi.

Taksiyle cezaevine

Adliyeye gelişinde “Zamanı gelince konuşacağız” diyen Soma Maden ve Soma Holding sahibi Alp Gürkan’ın oğlu ve işletmenin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın savcılıktaki sorgusunda, “Çok üzgünüm. Olaydan sonra gözüme uyku girmedi. Olayda ne benim ne de şirketin bir ihmali söz konusudur. Olay kazadan ibaret” dediği öğrenildi.
‘İmzam sahte’ dedi ama genel kurulla yönetime girdi

SomaKömür AŞ’nin mevcut yönetimi; Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, yönetim kurulu üyeleri Mustafa Yiğit ve Ramazan Doğru olarak gözüküyor. Soma Kömür AŞ, 24 Aralık 2013 tarihinde genel kurulunu yaptı. Genel kurulla ilgili bilgiler 7 Ocak 2014 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlandı. Bu tarihe kadar yönetimde yer alan Alp Gürkan, yapılan genel kurulda yönetimden ayrıldı, yerine Ramazan Doğru getirildi. Aynı gün yönetime alınan Ramazan Doğru, iş kazaları nedeniyle doğacak hukuki ve cezai soruşturmalar için tek yetkili, Mustafa Yiğit de mali mevzuat ve vergi açısından doğabilecek cezai ve hukuki durumlar için yetkili yönetim kurulu üyesi olarak seçildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler