SAMSUN (İHA) - Samsun Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği'nde görevli polis balıkadamlar hayat kurtarıyor. Boğulmaları önlemek amacıyla Atakum Beldesi Adnan Menderes sahil bulvarı üzerine 3 yıl önce kurulan Plaj Karakolu'nda görev alan polis balıkadamlar, 1 komiser yardımcısı ve 4 polis memuru olmak üzere toplam 5 kişiden oluşuyor. Balıkadamlar, boğulma olaylarına müdahalenin yanısıra, deniz veya iç sularda kaybolan, atılan veya saklanan suç aletleri ile cesetleri arıyor, limana kaçak mal, silah ve uyuturucu madde getirildiği şüphesi bulunan gemilerde, liman sınırları içinde söz konusu maddelerin denize atılmış olması ihtimaline karşı şüpheli bölgelerde kontrol yapıyor. Ayrıca, sel felaketleri ve su baskınları gibi doğal afetlerde sualtı ve suüstü kurtarma faliyetlerinde görev alan balıkadamlar Ordu, Giresun, Amasya, Tokat, Çorum ve Sivas illerine talep halinde mobil hizmet de veriyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından GRK Karinalı, kameralı 300 beygir gücünde yeni bot tahsis edilen balıkadamlar, açık denizde olabilecek olaylara sahil güvenlik ekipleri ile birlikte koordineli bir şekilde müdahale edebilecek.
"YÜZME BİLENLER DAHA ÇOK BOĞULUYOR" Polis balıkadamlar, hava sıcaklığının artması üzerine denize giren vatandaşları boğulmalara karşı uyardı. Yapılan istatistikler sonucu daha çok yüzme bilenlerin boğulduğunu belirten balıkadamlar, şu önerilerde bulundu:
"Boğulanlar daha çok yüzme bilenler. Yüzme bilenler kendilerine güvenerek, denizde daha açığa ve derinlere gidiyorlar. Yüzme bilmeyenler ise daha çok sahil kenarında yüzmeye çalışıyor. Denize açılanlar dönüşte yorgun düşüyor ve yorgunluğa bağlı olarak kramp girmeleri sonucu boğuluyorlar. Özellikle rüzgarlı havalarda Atakum sahilinde deniz dalgalı olduğu için kum kayması oluşuyor. Kum kayması sonucu yanıltıcı derinlikler meydana geliyor ve bu da boğulmalara sebep oluyor. Denize serinlemek için girenlerin yanlarında mutlaka kendilerini takip eden yüzme bilen birinin bulunması gerekiyor. Yemek yedikten sonra denize girmek ani kramplara neden oluyor. Yemek sonrası en az 2 saat denize girmemeli. Sahilde öğlen sıcağında güneşte fazla kalmamalı. Bu durumda denize girildiğinde ani ısı değişikliği, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi etkenleri ortaya çıkaracağından boğulma riski daha fazladır. Boğulma vakalarının olduğu yerlerde iyi yüzme bilmeyenler olaylara müdahele etmemeli. Aksi takdirde kendileri de boğulabilirler. Boğulma olayları seri bir şekilde 155 Polis İmdat ve 112 Acil Yardım ve Kurtarma ekiplerine haber verilmelidir."