Çanakkaleli tarihçi Ahmet Uslu tarafından tasarlanan ve 18 Mart 2010 tarihinde Türkiye turuna çıkan ‘Çanakkale 1915 Gezici TIR Müzesi’ni iki yılda 5 milyon kişi ziyaret etti. TIR Müzesi, iki yıl boyunca Türkiye’nin 39 vilayeti ile 2 yüzden fazla ilçesinde vatandaşların ziyaretine sunuldu. Son olarak Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde vatandaşlar ile buluşan ‘Çanakkale 1915 Gezici TIR Müzesi’ vatandaşlardan büyük beğeni topladı.
Çanakkale 1915 Gezici TIR Müzesi sorumlusu Serdar Bayındır, Müze hakkında şu bilgileri verdi: "TIR, 18 Mart 2010 tarihinde Türkiye turuna çıktı. Çanakkaleli tarihçi Ahmet Uslu’nun 25 yıllık birikimleri ile TIR bir müze şeklinde tasarlandı. Müze içerisinde irili ufaklı 4 bin parça savaş malzemesi ve görseller bulunuyor." dedi.
Çanakkale 1915 Gezici TIR Müzesi’nin, ne amaçla hazırlandığını da söyleyen Bayındır, ‘’Burada başlıca iki amacımız var; birincisi; Çanakkale’ye gitme imkânı olmayanların ayağına giderek onlara Çanakkale ruhunu yaşatmak. Dedelerinin, ninelerinin somut ve manevi ruh hallerini onlara yaşatmak istedik. İkinci amacımız ise bundan 97 yıl önce Mehmetçiklerimiz Çanakkale’de savaşırken birbirleri arasında dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin, tek bir amaç etrafında birleşip omuz omuza vatanları için savaşıp şehit veya gazi oldular. Biz de bugünlerde çok ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz milli birlik ve beraberlik ruhunu bugüne taşımak istedik. TIR Müzesi, iki yıl boyunca Türkiye’nin 39 vilayeti ile 200'den fazla ilçede vatandaşların ziyaretine sunuldu. Buralarda tuttuğumuz notlar ışığında iki yılda 5 milyondan fazla kişi müzeyi ziyaret etmiş." açıklamasını yaptı.
Müzeyi gezenlerden 68 yaşındaki Halit Meşeli, müze ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi. "Çanakkale’ye iki defa gittim. Oranın aynısını buraya taşımışlar. O ruhu burada da yaşadım. Gözlerim doldu." değerlendirmesinde bulundu. Müzeyi gezen Ömer Sarpın da düşüncelerini şu sezlerle dile getirdi: "Çanakkale’ye hiç gitmedim. Müzede dolaşmak çok güzel bir duygu, Çanakkale Zaferini kazanmak kolay olmamış. İmkânların çok kötü olduğunu müzeyi gezince daha iyi anladım. Çok duygulandım." açıklamasını yaptı.
Öğrenci olan ve arkadaşları ile müzeyi gezen 14 yaşındaki Beyza Eren de daha önce Çanakkale'ye de tittiğini ve müzeyi çok beğendiğini söyledi.
Ücretsiz gezilebilen müzede Çanakkale Savaşı döneminden kalan Türk bayrağı, şarapnel parçaları, Fransız subaylarına ait üniformalar, tüfekler, siper kazmada kullanılan kürekler, savaşlar sırasında bir metrekareye 6 bin mermi kovanı düştüğünü temsil eden pano, havada çarpışan mermi çekirdekleri, mataralar ve çeşitli fotoğraflar sergileniyor.
Genel Organizasyonluğu'nu Çanakkale Valiliği'nin yaptığı, Doğtaş’ın ana sponsor olduğu ‘Çanakkale 1915 Gezici TIR Müzesi’ Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü olan 18 Mart 2015 tarihinde tüm Türkiye’yi dolaşmış olacak. Müzeyi toplam, 15 milyon kişinin ziyaret etmesi planlanıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz