Çanakkale'de bayram namazı saati kaçta? Bugün, Kurban Bayramı arifesinde yarın sabah eda edilecek bayram namazı saat kaçta merak ediliyor. Diyanet tarafından açıklanan il il Kurban Bayramı saatleri haberimizde. Çanakkale ve ilçelerinde yaşayanlar, haberimizdeki bu listeye bakarak bayram namazı saatini öğrenebilirler. Peki Çanakkale'de bayram namazı saati kaçta? Bayram namazı vakti nedir? Taksitle kurban kesmek caiz midir? İşte diyanete göre il il bayram namazı saatleri...
Diyanet tarafından yayınlanan Kurban Bayramı saatlerine göre Çanakkale ve ilçelerinde bayram namazı saati şöyle;
Çanakkale
Merkez: 07.22
Ayvacık: 07.22
Bayramiç: 07.21
Biga: 07.18
Bozcaada: 07.23
Çan: 07.19
Çanakkale: 07.22
Ezine: 07.22
Gelibolu: 07.21
Gökçeada: 07.24
Lapseki: 07.21
Yenice: 07.19
BAYRAM NAMAZI VAKTİ NEDİR?
Bayram namazının vakti, güneşin doğuşu sırasındaki kerâhet vaktinin çıkmasından sonradır. Yani güneşin doğuşundan yaklaşık olarak bir saat sonrasıdır. Bayram namazının ilk vakti güneşin ufuktan bir veya iki mızrak boyu kadar yükseldiği vakittir. Bu vakit de güneşin doğmasından yaklaşık 50-55 dakika kadar sonra başlar, öğle namazı vaktinin girmesinden önceki vakte kadar devam eder. Bir mazeret sebebiyle bir beldede bayram namazı birinci gün kılınamamışsa, ramazan bayramı 2. gün, kurban bayramı ise 2. gün yine kılınamazsa 3. gün kılınabilir. Ancak bayram namazı özürsüz olarak terkedilmişse artık kılınmaz, kurban bayramı ise kerâhetle birlikte 2. veya 3. gün kılınabilir.
TAKSİTLE KURBAN ALINABİLİR Mİ?
Kurban, Allah’a yakınlaşma niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir (Kâsânî,Bedâi‘, V, 76). Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir.
Esasen vadeli satış caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 59). Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir (Mecelle, md. 157). Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.