HABER

Çanakkale Savaşları'nın 94. yıldönümü

ÇANAKKALE (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çanakkale Savaşları'nın taraflar arasında kalıcı bir dostluk meydana getirdiğini belirterek, 21'inci yüzyılın savaşların değil, barışın, demokrasinin yücelttiği bir yüzyıl olmasını istediklerini ifade etti.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 94. yıldönümü, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törenlerle kutlandı. Törenler; sabah saat 09.00'da Çanakkale Savaşı'na katılan Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İngiltere, Kanada, Pakistan, Almanya, Fransa, İrlanda ve Hindistan adına Şehitler Abidesi'ne çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından 11 ülkenin milli marşları eşliğinde bayrakları göndere çekildi. Törende Türkiye Cumhuriyeti adına bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Gerçekleştiği dönemde tarihin akışına etki eden Çanakkale Savaşları, savaşan tarafların ağır kayıplarına rağmen günümüzde her yıl kalıcı bir hal alan dostluk ve barışın adıyla anılır olmuştur. Bu yönüyle Çanakkale Savaşları benzerlerinden ayrılmaktadır. Genel olarak savaşlar aradan yıllar geçse de tarafları birbirinden uzaklaştırırken, Çanakkale Savaşları sonrasında savaşanlar için tam tersi bir süreç yaşanmıştır. Dünyanın dört bir yanından o gün buralara savaşmak için gelenlerin yakınları bugün buralara gelip ortak barış için dualar etmekte ve atalarını yad etmektedir. Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İngiltere, Kanada, Pakistan, Almanya, Fransa, İrlanda ve Hindistan'dan her yıl on binlerce insan Çanakkale'ye barış elçileri olarak gelmektedir. Biz Türkiye olarak kendi aziz şehitlerimiz gibi buralarda yatan ve dili, dini, ırkı ne olursa olsun her askeri Atatürk'ün ifadesiyle, "Bağrımızda yatıyor" kabul ediyoruz. Ülkemiz, gerek kendi bölgesinde gerekse dünyanın tüm meselelerinde izlediği barışçı politikalarla bu hazineye her zaman sahip çıkacaktır. Biz istiyoruz ki 21. yüzyıl, savaşların değil, barışın demokrasinin yücelttiği bir yüzyıl olsun" dedi.

Ülkesini temsilen törenlere katılan Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith ise "Milletlerimiz için Gelibolu kalıcı ve güçlü bir sembol olmuştur. Çok büyük zorluklarla meydan okumalara ve kaçınılmaz ölüm karşısında oluşan dostluk ve arkadaşlıktan esinleniyoruz. Bu bizleri milletinin ve insanlarının kalbine yeniden kabul etmesiyle Türk halkının her yıl güçlendirdiği bir dostluktur. İnsanlarımızın geçmişteki fedakarlıklarından bu kadar çok şey borçlu olan milletler olarak 94 yıl önce bu topraklarda
kaybettiklerimizi ve sonunda kazandıklarımızı hiçbir zaman unutmayacağız" şeklinde konuştu.

Yeni Zelanda Genel Valisi Anand Satyanand savaşların önemine dikkati çekerek, "Bu yarımadada bir yıldan az süren savaşta 130 bin asker hayatını kaybetti. Bu savaşlar sonunda kalıcı olarak el değiştiren toprak parçası olmamıştır. Muharebe savaşın gidişatını değiştirmemiştir. Taraflardan herhangi biri önemli bir üstünlük sağlayamamıştır. Diğer taraftan uzlaşma ve kültürel anlayışın gelişmesiyle dünyanın herhangi bir yerinde barış ve istikrara yönelik tehditlere karşı durabileceğimize olan temel inancımız ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Törende ayrıca Topçu Albay Murat İşözen bir konuşma yaparak Çanakkale Savaşı ile ilgili tarihsel bilgi verdi.
Kutlama programı; tören geçişinin ardından Mehteran Bölüğü ve Türk Yıldızları ekibinin gösterisi, Mehmetçik Abidesi defterinin imzalanması ve şehitliğin ziyareti ile sona erdi.
Katılımcılar, daha sonra sırasıyla Fransız ve İngiliz anıtlarını ziyaret ederek burada yapılan törende bir araya geldi. Bu arada törene katılanlar arasında yer alan Anzak askerlerinin torunları ile Türk askerleri de birlikte fotoğraf çektirdi.

Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik , Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith, Yeni Zelanda Genel Valisi Anand Satyanand, Avustralya Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral David Hurley, Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Peter Doyle ile 11 ülkenin diğer temsilcileri katıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler