Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, yer üstü zenginliklerinin madenlerden daha değerli olduğunu söyledi.
Tuna, düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi. Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü olan 2015 için hazırlıkların sürdüğünü belirten Vali Tuna, Çanakkale’ye gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a, Güzelyalı’da 100 dönümlük arazi üzerinde kurulması planlanan spor kompleksi projesini sunduklarını belirtti. Bu projenin 2015 için prestij projelerinden biri olabileceğini söyleyen Vali Tuna, 2015 çalışmaları ile ilgili Kasım ayında değerlendirme toplantısı yapılacağını, 2015 ile ilgili acilen yasal düzenleme beklediklerini söyledi.
Çanakkale’deki altın arama faaliyetleri ve termik santraller kurma sürecini de değerlendiren Vali Tuna, Çanakkale’nin yer üstü zenginlikleri ile maden ve termik santrallerin bir çelişki oluşturduğunu, planlamanın iyi yapılması gerektiğini ifade etti. Sanayileşmenin şehirler için önemli olduğuna değinen Vali Tuna, çözümün termik santrallerin ya da işletmelerin belli bir sayıyı geçmemesini sağlamak olabileceğini belirtti. Maden ya da termik santral işletmelerinin kurulumu aşamasında karar verici mekanizmanın kendileri olmadığını belirten Vali Tuna, “Bu konuda karar verici biz değiliz. ÇED sürecinde bile çok fazla etkili değiliz. Yerin altı da üstü de çok önemli. Hatta yer üstü zenginlikleri madenlerden çok daha değerli. Buraya sanayi getirilmeden önce çok iyi analiz edilmeli. Hatta mümkünse ertelenmesi ve iptal edilmesini talep ediyoruz. İçinde yaşayan insanlar olarak bu değerlerin farkındayız” diye konuştu.
İşletmelerin izin taleplerinin imza sürecinde konuyu her yönüyle incelediklerinin altını çizen Vali Tuna, işletmelerin ruhsatı kolaylıkla alabileceklerine ilişkin açıklamaları da ‘talihsiz’ olarak yorumladı. Vali Tuna, “Bunu, bakkal dükkanı açmakla aynı kefeye koymak talihsiz bir açıklamadır” şeklinde konuştu.
Çanakkale’de açılması düşünülen vakıf üniversitesi hakkındaki son gelişmeleri de değerlendiren Tuna, Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfı Üniversitesi'nin artık kurulmas zamanının geldiğini söyleyerek, “Bu fikrin insanların beyninde olgunlaşması gerekiyor. Vakfın gayesi tamamen eğitime destek vermek. Onsekiz Mart Üniversitesi’ne yer tahsis eden, destekleyen bir vakıf olarak kente ait bir vakıf üniversitenin kurulmasının uygun olacağını düşünüyoruz” dedi. Vali Tuna, vakıf üniversitesi konusunun her yönüyle ele alınabilmesi için 6 Kasım Salı günü geniş katılımlı bir arama konferansının düzenleneceğini de sözlerine ekledi. Öte yandan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin bazı bölümlerinin Çanakkale’de açılmasına yönelik gelişmeleri de olumlu olarak değerlendiren Vali Tuna, bunun için OSB’de yer tahsisine ilişkin karar alındığını, il merkezindeki Endüstri Meslek Lisesi’ni de buraya taşıyarak, bölgeyi canlandıracaklarını açıkladı.
Vali Güngör Azim Tuna, Turgut Özakman'ın kitabından uyarlanan "Çanakkale 1915" filminin galasının 2 Kasım tarihinde Çanakkale'de yapılacağını da söyledi. Tuna, "Çanakkale üzerine çekilen birkaç film vardı. Biz aslında hepsinin galasının burada yapılmasını arzu ediyorduk. Sinan Çetin'in çektiği filmle ilgili onlardan da o şekilde beklentimiz olmuştu. Ama bizden yüksek fiyat istediler. Dolayısıyla anlaşamadık ve yapılamadı. Ben de filmi şahsen izlemedim, o yüzden bir yorum yapmayacağım. Ama öteki filmle ilgili güzel şeyler söyleniyor. Bir millete heyecan, ruh vermek anlamında güzel bir film olduğu söyleniyor. Bunu hep birlikte göreceğiz. Bizden herhangi bir şey de talep etmiyorlar. Sadece konaklama masraflarını karşılayacağız. Salonu biz tahsis ediyoruz. Onun dışında oyuncularını ve yönetmenlerini burada ağırlayacağız" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz