ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Bademli ve Koyunevi köyleri arasında 600 yıldan bu yana devam eden dini bayramlardaki ilginç bayramlaşma töreni ilk günkü coşkusuyla kutlanıyor.
İki köyün bayramlaşması karşı köyün diğer köye yaklaştığı sırada tabanca ve tüfeklerle havaya kuru sıkı ateş edilerek hoş geldin mesajlarıyla başlıyor. Ardından karşı köye gelen yüzlerce köylü birbirleriyle bayramlaşmak için yan yana dizilerek 80 ile 100 metre uzunluğunda bir kuyruk oluşturup birbirleriyle tek tek bayramlaşıyor. Bayramlaşma töreninin ardından hazırlanan yemekler her iki köy sakinleri tarafından köy kahvesi ve camiinde açılan sofralarda yeniyor.
İHA'ya bu ilginç gelenekle ilgili açıklamalarda bulunan Bademli Köyü Muhtarı Necdet Aclan Akbulut ile Koyunevi Köyü muhtarı Hüseyin Evcimen, yaklaşık 600 yıldan bu yana aralıksız devam eden bayramlaşma geleneğinin ilk günkü heyecanıyla devam ettiğini söyledi. Muhtarlar, "Atalarımızdan bize miras kalan bu geleneği aynı coşkusuyla yaşatabilmek için bugünkü neslin temsilcileri olarak elimizden gelen çabayı harcıyoruz. İki köy arasındaki mesafenin bir kilometre olması nedeniyle her dini bayramda birbirimizle bayramlaşmak için sırayla yürüyerek birbirimize köy olarak gidip geliyoruz. Ramazan Bayramı'nın ilk günü Koyunevi Köyü Bademli Köyü'ne giderek bayramlaşıyor. Ertesi gün de Bademli Köyü olarak kardeş ve komşu köyü olan Koyunevi Köyü'ne giderek bayramlaşıyor" dedi.
600 yıldan bu yana aralıksız devam eden ilginç bayramlaşma töreniyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Koyunevi ve Bademli köylüleri ise bu geleneği yıllarca sürdürmeye devam edeceklerini belirterek, "Bu iki köy arasındaki dostluğun tüm insanlığa örnek olmasını istiyoruz. Bu iki köy arasında hiç kavga olmamıştır ve olmayacaktır da. Bu geleneği yaşatmak bizlerin en önemli görevi" diye konuştu.
Edinilen bilgiye göre, bu yörede yaşayan iki kardeşten biri ağabeyinden ayrı olarak bir başka yere yerleşerek koyun ağılı yaptırır. Bu yerin adı da 'Koyunevi' olarak kalır. Her bayramda bu iki kardeş bayramlaşmak için birbirlerine sırayla gidip gelirler. O günden bu yana bu ilginç bayramlaşma töreni kesintiye uğramadan devam eder.