YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çanakkale’de Helal Gıda Paneli

Çanakkale Ticaret Borsası, “Helal Gıda Paneli” düzenledi.Panele TSE Uzmanı M. Özhan Gündüz, Gıda, Tarım, Hayvancılık...

Çanakkale’de Helal Gıda Paneli

Çanakkale Ticaret Borsası, “Helal Gıda Paneli” düzenledi.

Panele TSE Uzmanı M. Özhan Gündüz, Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda-Yem Şube Müdürü Mehmet Sezer ve İl Müftü Yardımcısı İbrahim Sezgin konuşmacı olarak katıldı. Çanakkale Ticaret Borsası S. Kaya Üzen, panelin açılış konuşmasında, “Dünya üzerinde 2 milyar civarında Hristiyan, 1,5 milyar civarında ise Müslüman olduğu tahmin ediliyor. 2040 yıllarında dünya üzerindeki Müslüman nüfusun Hıristiyan nüfusu geçeceği tahmin ediliyor. Her ne kadar her iki dinin mensupları farklı kıtalarda toplansalar ve farklı tüketim ve gelir gruplarına mensup olsalar da, yüksek bir tüketim pazarı oluşturuyorlar. Son yıllarda dünya ekonomisinin ağırlık merkezi Asya toplumlarına doğru kayıyor. Rusya, Çin, Hindistan, Güney Kore gibi ülkeler hem dünya siyasetinde hem de dünya ekonomisinde gittikçe ağırlık kazanıyo. Asya toplumları dünyanın üretim tesisi, üretim üssü oluyor. Asya toplumlarının dünya ekonomisinde gittikçe ağırlık kazanması ülkemize, işadamlarımıza, Türk özel sektörüne yeni fırsatlar, yeni kapılar ve yeni pazarların da yolunu açıyor. Gittikçe zenginleşen ve her geçen gün petrol ve yer altı kaynaklarıyla dünya siyasetinde rol oynayan Müslüman ülkeler, kendi kültürlerini, kendi inanışlarını da yaşatmaya ve sürdürmeye çalışıyorlar. Bugün dünya ekonomisinin iki ana kanadı olan Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde toplam 80 milyona yakın Müslüman olduğu tahmin ediliyor. Almanya’da Türkler, İngiltere’de Pakistan ve Hind kökenli Müslümanlar, Fransa’da ise Kuzey Afrikalı Müslümanlar oldukça önemli sayıda” dedi.

Başkan Üzen, “Ben Çanakkale olarak, Türkiye olarak, Müslüman bir ülke olarak, bu standartların kabulü ve yayılmasında yeterince erken davranmadığımızı ve önemli bir pazarı kaybettiğimizi düşünüyorum. Ortadoğu ülkeleri Güney Amerika’dan sebze ve meyve, Avustralya’dan gıda, Avrupa’dan su ithal etmektedirler. Halbuki bizler bu ülkelerle hem dostuz, hem tarihi bağlarımız var, hem de yemek kültürümüz aynı. Damak tadımız aynı. Hatta yemek isimlerimiz bile aynı. Bizlerin bu pazarlara mal satmamız çok kolay. Hem coğrafi yakınlığımız var, hem de kültürel yakınlığımız var. Ama bu pazarlara bugün kolayca ve rahatça mal satmanın, o pazarlarda kalıcı olmanın, dükkân açabilmenin ilk şartı ise “helal” mührünü almak. Helal gıda belgesini almak, işyerine hilal ile belirlenen gıda sertifikasını asmak, bu işin anahtarı ve ilk adımıdır” diye konuştu.

TSE uzmanı Özhan Gündüz, “TSE konuya ticari boyutuyla değil, dünyada dini hassasiyetleri olan insanların bilgilenme ihtiyacı boyutuyla yaklaşıyor. Uluslararası kalite ve güvenlik standartlarına uygun üretimlerin ayrıca İslami şartlara da uygunluğunu gösteren TSE helal gıda belgesi Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği yapılarak verilmektedir” dedi.

Gündüz, helal gıda sertifikalandırılmasında nelere dikkat edildiği ve sertifikanın leyişi hakkında sunum yaparak soruları cevaplandırdı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler