YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çanakkale'de Turizm

ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Atay, Çanakkale'de

ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Atay, Çanakkale'de alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Atay, yaptığı açıklamada, turizmin gelişmekte olan bir sektör ve önemli bir gelir kaynağı olduğunu bildirdi.

Özellikle 1990'lı yıllardan sonra Türkiye'de profesyonelliğin arttığını, otel işletmelerinin dünya çapında işletmeler olduğunu ifade eden Atay, Türkiye'nin markalaşmayı sağladığını ve uluslararası bakma kabiliyeti kazandığını dile getirdi.

Şuan deniz turizminin öncelikli olduğunu vurgulayan Atay, "Eğer deniz turizmini geliştiremezseniz yani, Antalya, Marmaris, Bodrum gibi deniz kenarlarını geliştiremezseniz, turizm hareketinde yetersiz kalırsınız. Çünkü büyük bir potansiyel var. Dünyada sırf deniz turizmine çıkan ciddi bir turist sayısı var. Bu kesimi ihmal edemezsiniz. Bundan pay almak gerekiyor. Türkiye, Antalya sayesinde bu turizm çeşidinden ciddi bir pay alıyor. Sezon uzun. Bu, aynı zamanda otelcilik konseptinin gelişmesini de sağlıyor" dedi.

Çanakkale'ye gelen yabancılar için çekim merkezinin Truva ve Gelibolu olduğunu belirten Atay, şöyle konuştu:

"Kültürel turların bir parçası olan Kapadokya, Konya, Pamukkale ziyaretleri yapan turistler için ana sebep Truva. Hatta bu gruplar, içinde Avustralyalı biri yoksa Çanakkale Savaşları bölgesini es geçerler. Çünkü onlar için bir şey ifade etmiyor. İfade eden 3 millet var. Türkler, Avustralya'lılar ve Yeni Zelanda'lılar. Bunlar için ana çekim yeri de karşısıdır. Gelibolu'ya uğramadan gitmezler. Turizmi doğuran sebeplerden biri bilgidir. Bilginin bir parçası da eğitimdir. Biz Türkler olarak Türklerin geldiği kökenleri daha çok merak ediyoruz. Çünkü onları okuyoruz. Bizde merak uyandırıyor. Eğer okumasaydık hiçbir şey ifade etmezdi. Anzaklılar da eğitim sistemi içinde savaşları okuyor ve ister istemez merak edip geliyorlar."

Bir buçuk milyon civarında Türk insanının buraya geldiğini, bunun ciddi bir rakam olduğunu belirten Atay, ancak nitelik olarak bakıldığında bunun yetersiz olduğunu vurguladı. Atay, şöyle devam etti:

"Çünkü sabah getirip akşam götürüyorlar. Bu seyahat değildir. Bunu turizm olarak tanımlamıyoruz. Yurt dışından gelen turistler de kısıtlı vakitlerini en etkin şekilde kullanmak istiyorlar. Görebildikleri kadar yer görmek istiyorlar. Turizmciler tarafından bu beklenti çok iyi analiz edildiği için bir tur güzergahı oluşturulmuş. Bu güzergahta Çanakkale bir gecelik bir destinasyon. İstanbul'dan geliyor, bir gece kalıyor, ama ertesi gününü burada harcamıyor. Çünkü görülmek istenen Pamukkale, Konya gibi yerler de var. Çanakkale'de son dönemde gemi konusunda girişimler var. Bu da çok benzer bir durum. Yanaş, gezdir, ayrıl. Çanakkale'yi ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Yıllardan beri şöyle bir hata yaptık, tek pencereden bakıyoruz. Çanakkale'de alternatif turizm çeşitleri geliştirilmeli."

Muhabir: Fikriye Susam Uyar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler