YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çanakkale'de Zafer Haftası Kutlamaları Başladı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü ve ''Zafer Haftası'' kutlamaları, Çimenlik Kalesi'nde düzenlenen törenle başladı....

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü ve ''Zafer Haftası'' kutlamaları, Çimenlik Kalesi'nde düzenlenen törenle başladı. Törende bir şehit yakını ve bir gaziye devlet övünç madalyası verildi.

Çanakkale Deniz Zaferi ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nün 98. yıl dönümü törenleri, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, ''Malazgirt Meydan Muharebesi ecdadımıza Anadolu topraklarının kilidini açarken, Çanakkale Zaferi'yle de ecdadımız bu toprakların tapusunu geri dönülmez bir biçimde bizlere ve bugünkü nesillere tevdi etmiştir'' dedi.

Milletlerin tarihinde çok önemli, anlamlı kilometre taşları, dönüm noktaları olduğunu, bu kilometre taşlarının sadece bir milletin kendi tarihini değil, aynı zamanda medeniyetlerin akışını, tarihin yönünü, insanlığın ufkunu da değiştirdiğini söyleyen Tuna, ''Kahramanlıklarla dolu tarihimizde yeni bir çağ açan ve eski çağı kapayan birçok önemli kilometre taşı mevcuttur. 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi, 1453 İstanbul'un fethi gibi, 1915 Çanakkale Zaferi de bizim tarihimize altın harflerle yazılmış önemli bir dönüm noktasıdır. Bu hadiseler hem tarihin akışını değiştirmiş hem de çok büyük çığır açmıştır. Malazgirt Meydan Muharebesi ecdadımıza Anadolu topraklarının kilidini açarken, Çanakkale Zaferi'yle de ecdadımız bu toprakların tapusunu geri dönülmez bir biçimde bizlere ve bugünkü nesillere tevdi etmiştir. 'Hasta adam' denilen Osmanlı İmparatorluğu, 7 cephede 7 düvelle savaşmış ve adeta Çanakkale'de yeniden doğmuştur. O zamanın büyük devletlerine yani düvel-i muazzamaya kafa tutan Osmanlı İmparatorluğu bu devletleri Çanakkale'de dize getirmiştir'' dedi.

Tuna, Çanakkale'de ''Çanakkale ruhu''nun teknolojiye meydan okuduğunu, geçit vermediğini belirterek, ''Bugün baktığımızda, Çanakkale Zaferi'nin, Çanakkale Savaşlarının, son dönemde yaşadığımız kronik meselelere o günlerde çok manalı ve derin cevaplar verdiğini, ecdadımızın bize emanet ettiği bu toprakları mamur etmemiz gerektiğini, bizlere tapusu emanet edilen bu vatan toprağında ihtilafa, anlaşmazlıklara düşmememiz gerektiğini açık bir biçimde görüyoruz'' diye konuştu.

Çanakkale'nin o dönemde millete ümit ve cesaret verdiğini dile getiren Vali Tuna, şunları kaydetti:

''Çanakkale, kardeşliğin, barışın ve huzurun sembolü oldu. Asırlardır bu topraklarda farklı dinlere, farkı etnik kökenlere, farklı kültürlere sahip olan ve yüzyıllarca barış, huzur ve dostluk içinde yaşayan atalarımız, o günlerden bizlere ders vermiş, yol göstermiş ve bizim ideallerimizi yeşertmiştir. Yine o günlerde çok kanlı muharebelere sahne olan Çanakkale, bugünlerde ise tüm dünyada barışın, huzurun ve sükunun sembolü oldu. Çanakkale destanı yaşanmasıydı, muhtemelen bizler ne bugün bu sahneleri yeniden canlandırıyor olabilir ne de bugünlerin tadını rahatça çıkarıyor olabilirdik. Çanakkale olmasıydı belki de bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Trabzon, Diyarbakır ve Van da olmayacaktı” dedi.

Vali Tuna, konuşmanın ardından, 2011 yılında Mardin'de şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Sadık Güllü'nün oğlu Serhat Çağrı Güllü ile 2010 yılında Tunceli'de mayına basarak gazi olan Piyade Er Ziya Berkit Öner'e devlet övünç madalyası verdi. Törenin ardından Çimenlik Kalesi'nden İskele Meydanı'na kadar ''Deniz Zaferi Haftası Halk Yürüyüşü'' yaparak "98. Yılda 9 Bin 800 Öğrenciyi Şehitlikle Buluşturuyoruz Kampanyası" çerçevesinde öğrenciler iskeleden şehitliklere uğurlandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler