YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çanakkaleliler Çok Sigara İçiyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Yücel Çölkesen, Çanakkale’de kalp...

Çanakkaleliler Çok Sigara İçiyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Yücel Çölkesen, Çanakkale’de kalp krizi rahatsızlığının çok yaygın olduğunu, bunun sebebinin ise aşırı sigara tüketimine bağlı olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Çölkesen, “Genetik faktörlerle gelen rahatsızlıkları gözlemlemek için daha çok gözlem yapmak lazım. Çanakkale’de kalp krizinin yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Sebebi de sigara olabilir. Çanakkaleliler çok sigara içiyor. Sigara içen sayısı çok fazla ve içenler de çok içiyor. Şehirde aşırı kilolu, göbekli insan yok. Bu bir avantaj, ancak bu avantajı çok sigara içerek dezavantaja çeviriyorlar” dedi.

GÖĞÜS AĞRISINI ÖNEMSEMEK GEREKİYOR

Çölkesen, “Aileden inme gelen ve kalp hastalığı olan varsa risk grubundasınız demektir. Kolesterole, beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Bizim hastalarımız genelde gece gelir. Uyanma dönemine geçerken adrenalin yükselir. Damarda bir plak varsa, damarı yırtar. Türkiye’de insanlar büyük çoğunlukla gündüz iş güç peşinde koşar, göğüs ağrısını fark etse de umursamaz. ‘Şu işimi bitireyim’ der, koşturur. Bizim ülkemizde bu hep böyledir, öncelik iştir. Batıda böyle değil bu. Baştan tedbir alma konusunda sıkıntılıyız. Amerika Kalp Derneği, 20 yaşından sonra en az yılda bir defa kolesterol ölçülmesini teklif ediyor. Yaş ilerledikçe bunun sıklığı artıyor” diye konuştu.

TEMPOLU YÜRÜYÜŞLER ÖNEMLİ

Kalp sağlığında olumsuz faktörleri asgariye indirmek için spor yapılması gerektiğini de söyleyen Doç Dr. Çölkesen, “İnsanlar kordon boyunda çok yürüyor. Fakat vitrin seyreder gibi değil, tempolu yürümek gerekiyor. Dediğim gibi tempolu olması gerekiyor. Bisiklete binenler görüyorum fakat sayıca az, bu oran artabilir. Çanakkale’nin bir avantajı, mesafelerin yakın olması. İnsanlar zaten yürüyorlar, bir de bu mesafeleri tempolu yürürlerse sağlıkları için de bir kazanım olur. Ayrıca şu çok önemli, 40 yaşın üstündeki kişilere spor olarak yürüyüş ve yüzme tavsiye ediyoruz, onun dışında spor önermiyoruz, yoksa çok çeşitli komplikasyonlara yol açabiliyor. 40 yaşından sonra halı sahada top oynamak, vücut geliştirme gibi ağır egzersizler kesinlikle yasak. Sadece yüzme ve sıkı bir yürüyüş. Mesela bir gün yüzüp bir gün yürüyebilirler” dedi.

TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT

Türkiye’de, özellikle kahvaltıda çok tuz tüketildiğini de söyleyen Doç. Dr. Çölkesen, “Tuz çok zararlı, bunu hep söylüyorum. Peynir, zeytin, turşu. Listeyi daha da uzatabilirsiniz, tuz beslenme alışkanlıklarımızı içinde çok fazla yer tutuyor. Türkiye’de bir sabah kahvaltısı beş günlük tuz ihtiyacını giderir. Örneğin ben bulabildiğim sürece tuzsuz ekmek alıyorum, evde yemeklerimiz sıfır tuzla pişer. Hiç tuz kullanmam, çayıma hiç şeker atmam. Çünkü yoğun bakımdakileri görüyorum. Akşamları pek yemek yemem. Salata, çorba, meyve yerim. Yeşillik çok yerim, balık haftada iki kez tüketiyorum. Biz hastalara “Hiç et yemeyin”, “Hep tavuk, balık yiyin” gibi şeyler de demiyoruz. Fakat dengeli olmalı. Örneğin bu bölgede dana eti çok tüketiliyor, gördüğüm kadarıyla bu güzel bir şey; dana etinin yağı daha az. Güney bölgelerde koyun eti tüketiliyor, çok yağlı bir et ve çok fazla tüketiliyor. Bu zararlı bir şey” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler