HABER

Çandarlı'da pano krizi

İZMİR (İHA) - İzmir'in Çandarlı Beldesi'nde Belediye Başkanı Hasan Aksoy'un Atatürk heykelinin yan tarafına yaptırdığı ve içerisinde iki dedesinin de isimlerinin bulunduğu 'Düşmana İlk Kurşun Atan Kahramanlarımız Panosu' tartışmalara sebep oldu. Başkan Hasan Aksoy, Çandarlı'nın hiç kurşun atılmadan teslim alındığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Çandarlı'ya giren ilk düşman askerine kurşun atanların isimlerini ölümsüzleştirdim, bu iddiaları ortaya atanlara soruyorum, bu insanlar Atina'da 4 sene esir yatmışlar, futbol maçında münakaşa ettikleri için mi esir alınmışlar?" diye konuştu.

Yunan birliklerinin Çandarlı'dan tamamen çekildiği 14 Eylül'de Kurtuluş Günü kutlanan Çandarlı Beldesi'nde, Çandarlı Belediye Başkanı Hasan Aksoy, Atatürk heykeli yanına 'Düşmana İlk Kurşunu Atan Kahramanlarımız Panosu' yaptırdı. Hasan Aksoy, 16 kişilik listede anne tarafından dedesi Sami Ersavaş'ın çete lideri ve baba tarafından dedesi Ahmet Aksoy'un da çete üyesi olarak görünmesi nedeniyle muhalefet tarafından siyasi çıkarları için tarihi tahrif etmekle suçlandı. Çandarlı'ya hiç düşman askerinin girmediği ve çatışma da yaşanmadığı yönündeki iddiaları sert bir dille yalanlayan Hasan Aksoy, 14 Eylül Kurtuluş Günü'nde yaptığı konuşmanın aynısını geçen sene ve ondan önceki sene de yaptığını, konu hakkında bilgi edindiği kişilerin geçen sene sağ olduğunu bu sene ise hayatını kaybettiğini söyledi. Aksoy, "Neden o zaman itiraz etmediler de şimdi ediyorlar? Edindiğim bilgiye göre, ben Çandarlı'ya kurtuluşunda değil Çandarlı'nın işgalinde ilk giren düşman askerine kurşun atan 16 kişiden bahsediyorum. Bu kişilerin 3'ü kaçıyor, 13 tanesi Atina'ya esir gitmişler ve 4 sene esir yatmışlar. Hatta 4 tanesi orada ölmüş. Sağ kalanların 9 tanesi daha sonra esir takasıyla Çandarlı'ya geri dönüyor. Ben bu iddiaları ortaya atanlara diyorum ki, bu insanlar neden Atina'ya gittiler ve 4 sene esir yattılar? Futbol maçında münakaşa ettiler de onun için mi gittiler? Bu 16 kişi düşmana ilk kurşun atan insanlar. Bu sene de panoya isimlerini yazdırdım. Yaptığıma da pişman değilim. Konuşmamda bir kelimesinde dedem, şehit, gazi kelimesi geçiyorsa istifa dilekçemi vereceğim. Ben kimsenin reklamını yapmadım. Ben Çandarlı'da ilk kurşunu atanların isimlerini ölümsüzleştirdim. Bu yaptığımla da iftihar ediyorum" diye konuştu.

Listede en başta çete lideri olarak ismi yazılı bulunan Ahmet Aksoy'un dedesi Sami Ersavaş'ın hayatta olan 86 yaşındaki oğlu Mustafa Ersavaş, babasının Atina'ya esir olarak gittiğini doğrulayarak, "Babam gittiğinde annem bana hamileymiş. Babam buraya başöğretmen olarak gelmiş, çok kültürlü ve çok milliyetçi bir adamdı. Orada her an idam edilme tehlikesi yaşamışlar ve daha sonra yurda dönebilmiş. Bu pano çok geç kalınmış bir şey, daha önceki belediye başkanlarının bunu yapması gerekiyordu" dedi.

Listede yer alan Akif isimli kişinin torunu Seval Köken ise, "Küçükken bize dedemlerin Atina'ya esir gittiğini masal gibi anlatırlardı. Akif, benim dedem oluyor. Uydurma olamaz, zaten başkanımız bunu yazmadan çok önce biz bunları biliyorduk. Babam bize anlatıyordu. Komşular da anlatıyordu. Gururlandırılmak da çok güzel bir şey. Meyve veren ağaç taşlanır. İnsanlar bir şeyler yapmak için siyasete atılıyorlarsa, karalamak yerine bir şeyler yapsınlar" ifadelerini kullandı.
Diğer yandan Belde Başkanı Hasan Aksoy'un, listede yer alan 16 kişinin şu an hayatta olan yakınlarına da, üzerinde Atatürk'ün resmi ve 14 Eylül İlk Kurşun Anısı'na yazılı bir madalya dağıttığı, arkasında kendi isminin yer alması konusuna ise Aksoy, bir plaket vermiş olsa altına kendi imzasını atacağını, bunun tuhaf karşılanmaması gerektiğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler