Mısır'da ordunun krizin çözümü için Cumhurbaşkanı Mursi'ye verdiği sürede son 24 saate girildi. Gece saatlerinde halka seslenen Mursi, "Meşruiyetimi korumak için canımı vermeye hazırım" dedi.
ÇATIŞMALARDA 7 KİŞİ ÖLDÜ
Ayrıca başkent Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtları ve yanlıları arasında çıkan çatışmalarda 7 kişinin öldüğü öğrenildi.
Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, orduya, açıklamasını geri çekmesi çağrısında bulundu.
ORDUYA SERT CEVAP
Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dün ordunun "ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması için 48 saat süre tanıyan" açıklamasını kınadı.
Cumhurbaşkanlığı'nın yazılı açıklamasında şöyle denildi: "Ordu bu açıklamayı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye danışmadan yapmıştır ve yanlış anlaşılacak ifadeler içermektedir. Demokratik, sivil, modern Mısır devletinin tesisi şanlı 25 Ocak 2011 devriminin en önemli kazanımıdır ve Mısır, hangi ahval ve şerait altında olursa olsun geri adıma bütün gücüyle mukavemet edecektir. Mısır, bu yeni devleti kurma uğruna ağır bir bedel ödemiştir. Bu uğurda evlatlarının kanının akmasını, ülkenin istikrar ve kalkınmasının sekteye uğramasını göze almıştır. Hep birlikte görüş ayrılıklarının yönetilmesi için tek yol olarak demokrasiyi benimsiyoruz" denildi.
Ülkedeki tüm siyasi grupları ve gençlik hareketlerini kapsayan milli mutabakat projesinin uygulanması için belirlenen doğrultuda hareket edildiğine işaret edilen açıklama, şu görüşler de dile getirildi:
"Mısır Cumhurbaşkanlığı, ülkedeki anlaşmazlıkları derinleştirmek ya da toplum barışını zedelemek hedefiyle yapılan açıklamalara kulak asmadan halkın taleplerine yanıt vermek için belirlenen yolda ilerliyor. Cumhurbaşkanı Mursi, demokratik geçiş sürecini tamamlamak, halkın iradesini korumak hedefiyle tüm siyasi taraflar ile görüşmelerini sürdürmektedir."
Mısır Genelkurmay Başkanı, dün yaptığı açıklamada Mursi'ye krizi çözmesi için 48 saat süre tanımış, aksi halde ordunun kendi yol haritasını açıklayacağını duyurmuştu.
6 BAKAN İSTİFA ETTİ
Mısır Dışişleri Bakanı Kamil Amr'ın da istifasıyla, hükmetten ayrılan bakanların sayısı 6'ya yükseldi. Bakanlar istifa nedenlerini göstericilerle dayanışma olarak duyurmuştu. Bugün de Mursi karşıtları ile yandaşları sokaklara dökülme hazırlığında. Muhalefet, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümeyi planlıyor.
SOKAKLAR ISINIYOR
Bu arada ülkede sokaklar yine hareketli. Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan muhalifler Mursi'nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebiyle gösteriler düzenleniyor.
Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de ise on binlerce kişi Mursi'ye destek gösterisinde bir araya geldi.
Zaman zaman Cumhurbaşkanı taraftarları ile karşıtları arasında çatışmalar yaşanıyor.
SELEFİLERDEN 3 ÖNERİ
Mısır'daki Selefi eğilimli Nur Partisi ise, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye, ülkede yaşanan mevcut siyasi krizi aşmak için 3 öneri sundu. Öneriler arasında cumhurbaşkanlığı için erken seçim tarihinin ilan edilmesi, teknokrat hükümet ve yeni anayasa komisyonu kurulması öneriliyor.
OBAMA'DAN MURSİ'YE: ÇAĞRILARA KULAK VER
Mısır'da milyonlarca kişinin sokağa çıkarak Mursi karşıtı gösteriler düzenlemesi ABD'yi de harekete geçirdi. ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi telefonla arayarak, göstericilerin taleplerine yanıt vermesi çağrısında bulundu.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Afrika gezisinde olan Obama'nın, Mursi'den, istifa etmesini ve erken seçime gidilmesini talep eden endişeli göstericilere karşılık vermesini istediği belirtildi.
Açıklamada, Obama'nın görüşmede, ABD'nin Mısır'da demokratik süreç önerdiğinin, hiçbir parti ya da grubu desteklemediğinin ve mevcut krizin sadece siyasi süreçle çözülebileceğinin altını çizdiği vurgulandı. Obama ayrıca, Mursi'ye özellikle gösterilerdeki şiddet ve kadınlara yönelik cinsel saldırılar konusunda kaygılı olduğunu da iletti.