HABER

Çankaya Seçim Kurulu'ndan MHP kararı: 10 Temmuz'da seçimli kurultay yapılamaz

MHP'de kurultay tartışması sürerken Çankaya İlçe Seçim Kurulu, MHP'de 10 Temmuz'da seçimli kurultay yapılamayacağı açıklamasını yaptı.

Çankaya Seçim Kurulu'ndan MHP kararı: 10 Temmuz'da seçimli kurultay yapılamaz

Çankaya İlçe Seçim Kurulu 10 Temmuz'da seçimli kurultay yapılamayacağı açıkladı.

MHP'de kurultay tartışmaları sürerken Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan yeni bir kurultay kararı çıktı. Çankaya İlçe Seçim Kurulu, MHP'de 10 Temmuz'da gerçekleştirilmesi planlanan seçimli kurultaya ilişkin "10 Temmuz'da seçimli kurultay yapılamaz" kararı aldı.

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin ek tedbir kararında belirtildiği üzere MHP'nin 19 Haziran tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda tüzük değişikliğine ilişkin alınan kararların karar kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasının MHP tüzüğünün 63/4 maddesinde belirtilen "olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz" hükmünü de kapsadığı belirtilen karar şöyle:

"Tüzük değişikliğine ilişkin alınan kararların açılan dava sonucu verilecek olan kararın kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar verildiğine göre MHP Tüzüğünün 'Olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz' hükmü geçerliliğini korumaktadır. Gerek Genel Merkezin gerekse Kongre Heyetinin olağanüstü kongrede seçim yapılması istekleri 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin yukarıda bahsedilen tensip kararı ve ek tedbir kararı karşısında Milliyetçi Hareket Partisi tüzüğünün 63/4 maddesine aykırı olduğundan, 10 Temmuz 2016 tarihinde yapılacağı bildirilen seçimli olağanüstü kongre seçiminin seçim kurulu başkanlığımızca Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, MHP Tüzüğü göz önüne alınarak 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2016/303 Esas sayılı davada alınacak olan karar kesinleşinceye kadar seçimin yapılamayacağına, seçim kurulu başkanlığımızca bu seçime yönelik çalışmalarımızın durdurulmasına, kararın birer örneğinin MHP Genel Başkanlığına, Kongre Heyetine tebliğine, Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz yolu açık olmak üzere 27 Haziran tarihinde karar verildi." (ANKA)

MHP Tüzüğü'nün 63'üncü maddesi, olağanüstü kurultayda değiştirilmişti

Olağanüstü kurultaylarda seçim yapılamayacağına ilişkin tüzüğün en tartışmalı maddesi olan 63. maddenin 3. fıkrasındaki "

Olağanüstü büyük kongre toplantılarına ise Genel Başkan ve Merkez Yönetim Kurulunca gerek görülen hallerde veya Büyük Kongre delegelerinin en az beşte birinin imzaları ile birlikte noterce onaylı yazılı talebi üzerine çağrılabilir" ifadesi "çağrılır" olarak değiştirildi. Bu fıkraya, "Ayrıca büyük kongrelerde alınacak kararlarla kongrenin belirleyeceği gündemle olağanüstü toplantı yapılmasına karar verilebilir" ifadesi eklendi.

Ayrıca tüzüğün 63 ve 64. maddeleri arasına "63. a maddesi" olarak eklenmek üzere "_Olağanüstü büyük kongre toplantılarında parti merkez teşkilatı organlarının seçimini teminen olağanüstü kongre kararı alınabilir

_" hükmü getirilmişti. Maddede şu ifadeler yer aldı:

"

Böyle bir karar alınması halinde kongrenin yapılması için gerekli tüm hazırlıkları ikmal etmek, iş ve işlemleri takip etmek, idari hukuki müracaatları yapmak üzere parti üyesi üç asıl, üç yedek olmak üzere altı kişi 'Kongre Heyeti' olarak yetkilendirilebilir. Kongre Heyeti, Parti Genel Başkanı, Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu asıl ve yedek üyelerinin seçiminin yapılacağı olağanüstü büyük kongreye ilişkin, Genel Başkan veMYK'ya ait olan her türlü iş, işlemi tesise, yazışmayı yapmaya görevli ve yetkilidir.

Büyük kongrenin toplanacağı gün, yer, saat ve gündemi ile çoğunluk sağlanmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususlar, Kongre Heyeti tarafından toplantı tarihinden 15 gün önce il başkanlıkları ve seçim kuruluna bildirilir ve ilan edilir. İlan edilen gün ve saatte büyük kongre toplanır. Kongre Heyetinin kendi içerisinden seçeceği bir üye tarafından usulüne uygun olarak yoklama yapılır ve gerekli çoğunluk sağlanmış ise kongre açılır. Kongre Divanının seçimini müteakip aynı üye tarafından açılış konuşması yapılır.

Büyük kongre tarafından alınmış bir olağanüstü kongre kararı bulunması halinde, başka bir parti organı tarafından aynı ya da benzer gündemle yapılacak işler için olağanüstü kongre kararı alınamaz, büyük kongre ile başka bir parti organı kararları arasında uyuşmazlık çıkamaz, başka bir organ tarafından alınmış bu yönde bir karar bulunması halinde karar alındığı gün itibariyle kaldırılmış sayılarak yok hükmünde olur. Kongre heyeti kongre sonunda alınan kararları ve tüzük değişikliklerini ilgili yargısal ve tüm resmi merciler nezdinde parti tüzel kişiliği adına tatbik ve infaz eder."

Tüzüğün bu maddesinin 6. fıkrasına ilave cümle olarak "

İlan edilen olağanüstü büyük kongre toplantılarında, ilk toplantının hangi sebeple olursa olsun yapılamamış olması halinde, ilan edilen zaman, yer ve şekilde ikinci toplantı yapılır. İlk toplantının yapılamamış olması ikinci toplantının geri bırakılmasına sebep olmaz" ifadesi de eklendi.

En Çok Aranan Haberler