HABER

Canlı ve parlak olmayan ete dikkat

Et tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunları yaşamamak için, et satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Canlı ve parlak olmayan ete dikkat

Et tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunları yaşamamak için, et satın alırken, etin canlı ve parlak kırmızı renkte olmasına, yüzeyinde aşırı ıslaklık ve yapışkanlık bulunmamasına, parçalanmış ve kaplar içerisinde satışa sürülen etlerin kapları içerisinde fazla miktarda kanlı sıvı toplanmış olmamasına ve hazır paketlerdeki etlerin etiketlerinin çözünmüş ve yumuşamış olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Ulusal Hekim Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, son günlerde et fiyatlarındaki artışın tüketime etkisiyle ilgili olarak, et tüketiminde kalite ve sağlığın, en az fiyat kadar önemli olduğunu söyledi.

Etin mikropların bulaşmasına ve üremesine elverişli bir gıda olduğuna dikkati çeken Akdur, ''Ete mikrop bulaşma riski kesimle başlar, tüketilinceye kadar devam eder. Bu sürecin tamamında hijyen kurallarına dikkat edilmezse ete mikroplar bulaşır. Mikrop bulaşan et hem et işleme ve dağıtım zincirinde çalışan personelde ve tüketicilerde hastalanma ve zehirlenme riski yaratır hem de kalitesi düşerek besleyiciliği azalır'' diye konuştu.

Etin insanlarda hastalanma riski yaratmaması ve besleyici olabilmesi için küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kesilmeden önce mutlaka veteriner muayenesinden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Akdur, kesimin teknik ve hijyenik şartları uygun tesislerde ve uygun usullülerle yapılması, elde edilecek et ve sakatatların gerekli teknik ve hijyenik şartlara sahip tesislerde parçalanması, işlenmesi, soğutulması, saklanması, ambalajlanması, paketlenmesi, ve nakledilmesi gerektiğini bildirdi.

Akdur, bu süreçlerin veteriner gözetiminde yapılması ve kritik noktalardan numuneler alınarak et ve ürünlerinin muayene edilmesi gerektiğini vurguladı. Akdur, hayvan çiftliklerin de temiz olması gerektiğini, hasta hayvanların kesinlikle et üretiminde kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

-''ET PARLAK KIRMIZI RENKTE OLMALI''-

Satışa sunulan etin canlı ve parlak kırmızı renkte olması gerektiğine dikkati çeken Akdur'un verdiği bilgiye göre, et doğal renginin dışında ve rengi bozulmuş olmamalı. Aynı şekilde, et uzun süreli muhafazaya bağlı olarak, yüzey rutubetini kaybetmiş ve kurumaya bağlı olarak donuklaşmış, koyu kahve veya kararmış olmamalı.

Etin kendilerine özgü kokusunun dışında ağırlaşmış kötü bir kokusu, ilaç kokusu veya dezenfektan kokusu olmamalı.

Etlerin yüzeyinde aşırı bir ıslaklık ve yapışkanlık bulunmamalı. Parçalanmış ve kaplar içerisinde satışa sürülen etlerin kapları içerisinde fazla miktarda kanlı sıvı toplanmış olmamalı, aşırı yumuşamış ve ezilmiş olmamalı.

Hazır paket olarak satılan etlerinin paketler üzerinde mutlaka firma etiketi ve son kullanma tarihi bulunmalı ve bu tarih geçmemiş olmalı. Etiketler, çözünmüş ve yumuşamış olmamalı.

Donmuş olarak satın alınacak etler üzerinde bölgesel renk değişikliği olmamalı.

Vakum paket olarak satılan et ve ürünlerinin vakumları bozulmamış olmamalı.

En Çok Aranan Haberler