Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Canlılar Cansız Varlıklardan Türemiş Olabilir Mi? Abiyogenez Teorisine Kısa Bir Bakış!

Dünyada hayatın nasıl başlamış olabileceğine dair teorilerden biri olan Abiyogenez ile ilgili temel bilgiler.

Canlılar Cansız Varlıklardan Türemiş Olabilir Mi? Abiyogenez Teorisine Kısa Bir Bakış!

Türkiye'deki okullarda halen bilimdeki temel kavramlarla ilgili çok ciddi kafa karışıklıkları ve büyük hatalar mevcuttur. Bunların en bilineni, "hipotez-teori-kanun" üçlemesi ve bunların sözde hiyerarşisi hakkında ardı arkası kesilmek bilmeyen hatalar. Bir diğer yaygın hata da, biyokimyanın en güçlü teorilerinden biri Abiyogenez Teorisi ile antik zamanlardan kalma Spontane Jenerasyon (Birdenbire Varolma) görüşünün birbirine karışıtırılması. Spontane Jenerasyon, Abiyogenez Teorisi'nin erken evrelerinden ve modern bilim öncesi zamanlarından kalma bir alt başlık kabul edilir. Canlıların cansızlardan birdenbire var oluverdiği fikrine dayanır. Francesco Redi ve Louis Pasteur'ün yaptığı deneylerle, canlıların birdenbire, yoktan (veya cansızlıktan) var olamayacakları bilimsel olarak ispatlandı. Ancak bu, Abiyogenez Teorisi'nin çürütülmesi ve "Biyogenez Teorisi"nin geçerli hale gelmesi demek değil. En azından tam olarak değil; çünkü kavramlar birbirine karıştırılıyor.

Çürütülen Abiyogenez Değil Birdenbire Varoluş (Spontane Jenerasyon)

Redi ve Pasteur deneyleri sayesinde, canlıların cansızlıktan birdenbire var oluveremeyeceklerini görmüş olduk. Böylece biyogenez (canlıdan oluşma) adı verilen düşünce bilimde hüküm sürmeye başladı: her canlı, kendisinden önceki canlılardan gelir. Ancak bunun, canlılığın başlangıcıyla ilgili biyokimya teorileriyle (Abiyogenez Teorisi gibi) veya astrobiyoloji teorileriyle (Panspermia Teorisi gibi) hiçbir alakası yok. Yani çürütülen, birdenbire varoluş (spontane jenerasyon), en başta cansızlıktan canlılığın evrimleşebileceği (abiyogenez) değil! Bu son saydığımız teoriler, Dünya'da yaşamın nasıl başladığı ile ilgili. Pasteur ve Redi ise, canlılığın sürekliliğine yönelik bir açıklama yaptı. Bugün biliyoruz ki canlılar, sürekli olarak ebeveynlerinden (yani kendilerinden önceki canlılardan) meydana gelirler. Ancak bu, canlılığın ilk başlangıcı için geçerli değil. Canlılık, günümüzden 4.5 milyar ila 3.8 milyar yıl arasındaki kimyasal evrim süreci sonucunda, cansız moleküllerin birikimli seçilimi sonucu, cansızlıktan evrimleşti (abiyogenez, cansızlıktan oluşma). Bu süreç, "birdenbire" değil, toplamda 500-700 milyon yıl kadar sürdü!

Fizik Yardımı İle Abiyogenez Teorisini Anlamak

Bilim dahilinde teoriler, her şeyi bir seferde açıklayamaz. Belli sınırlara ve odak noktalarına sahiptir. Örneğin canlılığın süreğenliği Biyogenez Teorisi ile açıklanırken (ki buna doğurma, yumurtlama, mitoz bölünme gibi çoğalma yöntemlerini dahil edebiliriz), canlılığın ilk başlangıcı Abiyogenez Teorisi ile açıklanır (buna kimyasal evrim, birikimli seçilim, panspermia, kuyrukluyıldızla taşınan organik moleküller, vb. çalışma sahaları dahil edilebilir). Bu durum ile fizik teorileri arasında bir analoji (benzerlik) kurmak mümkün: günlük yaşantımızda süregelen fiziksel olayları açıklamak için Newton'un Kütleçekim Teorisi ve onun çıkarımları ("Newton Evreni") fazlasıyla yeterlidir. Ancak her şeyin başlangıcına, Evren'in doğumuna gittiğinizde, artık Newton Evreni geçersizdir. Kuantum Teorisi'nin sınırlarına girer, onun açıklamalarını kullanırsınız. Eğer ki Newton'un açıklamalarını kullanacak olursanız, hiçbir şeyi isabetli olarak açıklayamazsınız. Benzer şekilde, var olan canlılık, kendisinden önceki canlılıktan geliyor olsa da; canlılığın ilk başlangıcı, cansızlıktan gelir.

Gittikçe Popülerleşen Ve Güçlenen Bir Teori

Günümüzde Abiyogenez Teorisi dahilindeki araştırmalar, giderek güçlenen sonuçlar veriyor ve canlılığın milyarlarca yıl önce cansızlıktan nasıl evrimleştiğine her geçen gün daha net cevaplar verilebiliyor. Bilim camiasında; en azından bu sahanın uzmanı olan bilim insanları tarafından yaygın bir şekilde kabul görüyor. Evrim Teorisi kadar güçlü ve genelgeçer kabul gören bir teori değil (ve Evrim Teorisi ile doğrudan ilgili de değil!); ancak yine de olmadığının iddia edilmesine yetecek kadar hiçbir veri bulunamıyor. Tam tersine, her geçen gün, Abiyogenez Teorisi'ni destekleyen bulgularla, bu teorinin gücü ve popülerliği de artıyor.

Orijinal makale için:

En Çok Aranan Haberler