HABER

Cari açık azalma trendine girecek

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, cari açıktaki artışın, bu aydan itibaren azalma trendine girmesini beklediklerini belirterek, turizm gelirlerindeki artışın da, cari açıktaki düzelmeye katkı yapmasını beklediklerini kaydetti.

Unakıtan, bakanlık toplantı salonunda bir basın toplantısı düzenleyerek, ekonomideki son gelişmeler ve 2004 yılı ilk 5 ayı konsolide bütçe gerçekleşmeleri hakkında bilgi verdi. Cari açıkların, ekonomide çok önemli göstergeler olduğunu ve GSMH'nin yüzde 3'ünü geçmeyecek bir açığı yakalamayı hedeflediklerini belirten Unakıtan, enflasyonla mücadele, kamu borç stokunun azaltılması ve sürdürülebilir kalkınma için sıkı maliye politikaları uygulandığını ifade etti. Makroekonomik alandaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Unakıtan, enflasyondaki düşüşte sağlanan rakamla, 32 yıldır düşürülemeyen enflasyonun tek haneli rakamlara indirildiğini hatırlattı. Kamu borç stokunun da 'Mastricht kriterlerine' göre yüzde 60'ın altına düşürüleceğini açıklayan Unakıtan, ekonomideki olumlu gelişmeler ve iyileşme beklentilerinin büyüme hızını da etkilediğini ve 2003 yılında yüzde 5.9 olan büyüme hızının, 2004 yılında da yüzde 5 olarak gerçekleşeceğini kaydetti. Unakıtan, büyüme ile enflasyonun da düştüğünü vurguladı.

İhracatta ve sanayi üretiminde istenen sonuçların elde edildiğini ve bunun yanında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısında yüzde 65 oranında artış sağlandığını vurgulayan Unakıtan, "Türk Lirası'ndaki değer artışından dolayı, ithalat artışından kaynaklanan cari açıkta ortaya çıkan artış trendinin de, Mayıs ayında kurlardaki artış nedeniyle ihracattaki gelişmeye paralel, bu aydan itibaren azalma trendine girmesini beklemekteyiz. Turizm gelirlerindeki artışta, cari açıktaki düzelmeye katkı yapacaktır" dedi. Ekonomideki tedbirlerin kalıcı olması için her türlü tedbiri aldıklarını anlatan Unakıtan, işlerin geçici tedbir almakla olamayacağını vurgulayarak, "Çünkü cari açıklar, ekonomide çok önemli göstergedir. Hedefimiz, GSMH'nın yüzde 3'ünü geçmeyecek bir açığı yakalamaktır. Bunun için aslolan ihracatı artırmaktır, ihracatta kalıcı artışı sağlamaktır. Ve aynı zamanda döviz gelirleri açısından turizm gelirlerini artırmaktır ve turizmin alt yapısını geliştirmek suretiyle ordaki artışı kalıcı hale getirmektir. Bunlar çok önemli konulardır" dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, 2004 Ocak-Mayıs dönemi bütçe uygulama sonuçlarının da hedeflere uygun olarak sonuçlandığını açıkladı. Beş aya bakıldığında konsolide bütçe harcamalarının 53 katrilyon 920 trilyon lira, gelirlerin 42 katrilyon 366 trilyon lira, bütçe açığının 11 katrilyon 550 trilyon lira, faiz dışı fazlanın ise 14 katrilyon 546 trilyon lira olarak gerçekleştiğini belirten Unakıtan, Ek Bütçe Kanunu'ndan sonra, 2004 konsolide bütçe ödenekleri toplamının 149 katrilyon 945 trilyon lira olarak öngörüldüğünü, personel ve sosyal güvenlik kurumlarına 32 katrilyon 187 trilyon lira, mal ve hizmet alımlarına 12 katrilyon 49 trilyon lira, faiz harcamalarına 66 katrilyon 50 trilyon lira, cari transferlere 27 katrilyon lira, sermayeye 6 katrilyon lira, sermaye transferlerine 404 trilyon lira, borç vermeye 3 katrilyon lira, yedek ödeneklere 2 katrilyon 52 trilyon lira ayrıldığını kaydeti. Unkıtan, bütçe açığının 45 katrilyon 836 trilyon lira, faiz dışı fazlanın ise 20 katrilyon 214 trilyon lira olarak hedeflendiği hatırlattı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler