YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cari açıkla mücadelede yeni tedbirler alınacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kasım ayında cari açığın 2010'un aynı ayına göre yüzde 13 gerilediğini...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kasım ayında cari açığın 2010'un aynı ayına göre yüzde 13 gerilediğini belirtti. Çağlayan, yeni teşvik sisteminin cari açık sorununun kalıcı olarak çözülmesinde büyük bir adım olacağını ifade etti.
Çağlayan, alınan önlemlerin etkisini gösterdiğine işaret ederken, "Cari açıkta son aylarda görülen azalma trendi devam ediyor. Kasım ayı cari açığı yüzde 13 oranında geriledi.” dedi. Çağlayan, 2012 yılının cari açıkla mücadelede yeni bir başlangıç yapılacak yıl olacağının altını çizdi.
2011 Kasım cari açık oranını değerlendiren Ekonomi Bakanı Çağlayan, şunları kaydetti:
“Kasım 2011’de cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında azalarak 5 milyar 188 milyon dolar oldu. Aynı dönemde 2011 Kasım ayı dış ticaret açığı da yüzde 4 azalarak 6 milyar 517 milyon dolar oldu. Bu veriler alınan önlemlerin sonuçlarının alındığını göstermektedir. Cari açık alınan önlemlerin sonucunda düşme eğilimini Kasım ayında da devam etti. Kasım ayında cari açığımız 5,19 milyar dolar ile 2011 yılının en düşük üçüncü cari açık rakamıdır ve geçen yılın yüzde 13 altındadır. 2011 yılının ilk 6 ay cari açık ortalaması 7,5 milyar dolar iken, son 5 aylık cari açık ortalaması 5 milyar dolar seviyesindedir. 2012 yılı mal ihracatı, hizmet ihracatı ve yatırımların teşviki düzenlemesi ile cari açıkla reel anlamda mücadele yılımız olacaktır."
Çalışmalarda son aşamaya gelindiğini aktaran Zafer Çağlayan, şöyle devam etti:
"Yeni teşvik sistemi ‘cari açığı azaltacak’ bir mekanizma olacaktır. Cari açığın azaltılmasında önemli kalemlerden biri olan hizmet ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 37 milyar dolara, 11 aylık hizmet ithalatımız ise 18,8 milyar dolara ulaştı. Hizmet ihracatından net kazancımız 18,2 milyar dolardır. 2011 yılının 11 ayında turizm gelirimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında artarak 22,3 milyar dolara, inşaat sektörü geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 700 milyon dolara dayanmıştır.
Cari açıkla mücadelede önemli araçlardan biri olan uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde 11 ayda yüzde 70 artış söz konusudur. 11 ayda uluslararası doğrudan yatırım 12 milyar 84 milyon dolara ulaşmıştır. Bu gelişmeler Türkiye’nin yatırımcılar için güvenli bir liman ve cazibe merkezi olduğunu göstermesinin yanı sıra, cari açığın finansmanında önemlidir. Çalışmalarında son aşamaya geldiğimiz yeni teşvik sistemimizle Türkiye’ye daha fazla uluslararası doğrudan yatırımı çekmeyi planlıyoruz. Hizmet ihracatında hizmet ithalatı rakamı kadar fazla veriyoruz. Bu da Türkiye’nin önümüzdeki dönemde hizmet ihracatında daha büyük mesafeler katedeceğinin işaretidir. Hizmet ihracatının destek kapsamına almamız ile bu alanda Türkiye daha fazla döviz kazanacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler