YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çaşır yetiştiren bir Kağızmanlı

Kağızman’dan topladığı çaşır tohumlarını Ankara’da yetiştiren ve çaşır üretimi gerçekleştiren Fikret Aras, bu işi zevkle yaptığını belirtti.

Çaşır yetiştiren bir Kağızmanlı

Kağızman’dan topladığı çaşır tohumlarını Ankara’da yetiştiren ve çaşır üretimi gerçekleştiren Fikret Aras, bu işi zevkle yaptığını belirtti.

Kağızman’ın Aşağıdere Mahallesinden Esat ARAS’ın oğlu 1954 doğumlu Fikret Aras 1980’de Erzurum’da sınavı kazanarak 1982’de İstanbul’da Sirkeci de PTT Başmüdürlüğünde göreve başladı. İstanbul’un çeşitli bölgelerinde görev yaptı,1999’da büyük Marmara depreminden sonra Ankara’ya taşındı. PTT Genel Müdürlüğünde, Ulus PTT Merkez Müdürlüğü’nde çalıştım. Daha sonra PTT Ahlatlıbel Sosyal Tesislerinden Temmuz 2005’de emekli oldu ve Ankara’da ikamet etmektedir.

Fikret Aras Gözlem Gazetesi bürosunda gazetemize emekli olduktan sonraki durumunu ve çaşır üretimini şöyle anlattı:

Emekli olduktan sonra bir yıl Kağızman’da arıcılık yaptım, Arı kovanlarını Karakurut deresinde Mamaş Köyünün eteklerine götürdük, çadırımızı kurduk arıcılık yaparken çaşır sezonunda o sene iyi çaşır topladık. Topladığımız çaşırın cinsi dip kısmı koyu renkli olan Erzurum Çat çaşırı olarak bilinir.

Tohuma giden erkek çaşırları Mayıs ayından itibaren takibe aldım Temmuz ayı yaklaşık bal zamanı tohumları çuvala topladım. Sezon bitiminde Ankara’ya döndüm, elde ettiğim çaşır tohumlarını Ankara’da bahçeye ektim. Her bahar kontrol ettim çaşırın yaşını tespit ettim. 3 sene Ankara’da bahçemde çaşır topladım. Kağızman’da bahçelerde herkes çaşır yetiştirebilir . 25 cm arayla ekecek ve maşalayı bellemeyecek, çünkü çaşırın kökü 50 veya 60 cm derine gidiyor gırotiği örnek verebilirim.Yıllardır parayla satın aldığımız çaşırı artık kendimiz yetiştirebiliriz. Bahçede özel bir yer ayırdıktan sonra üretim yapılmalıdır. Ekim sonrası toplam fenolojisi 3 yıldır. Sonuç olarak Çaşırın kökü parmak kalınlığında olduğu zaman her yıl çaşır toplalanabilinir.

Çaşırın doğal ortamda da çoğalma şeklinden bahsedecek olursak kurumuş dallar rüzgar yardımı ile yerinden koparılır ve yuvarlanır gittiği istikamette dallar kırıldıkça tohumlar doğaya dökülür. Daha sonra o bölgede otlayan sürüler, celepler yerdeki tohumun üzerine basarak toprağa gömer ekim işlemi tamamlanır.

İkinci yöntem tohumlar döküldükten sonra sonbahar yağmurları yağar açıkta kalan tohumları derelere ve selgaflara taşır kuma gömer burada da ekim işlemi tamamlanmış olur. Çünkü genelde çaşırlar selgaflarda olur, diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler