Milli atlet Nevin Yanıt'ın kariyerini etkileyecek "büyük" karar, bu hafta verilecek.Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun (IAAF), Yanıt'ın doping cezasının uzatılması talebiyle Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) nezdinde açtığı davanın duruşması, perşembe günü İngiltere'nin başkenti Londra'da görüşülecek.
IAAF, Yanıt'ın 2 yıl 6 aylık cezasının 4 yıla çıkarılmasını istiyor.
Nevin Yanıt, 8 Şubat 2013 tarihinde Düsseldorf'ta katıldığı PSD Bank Yarışması'nda alınan örneklerinde yasaklı madde çıktığı gerekçesiyle 28 Ağustos 2013'te Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Disiplin Kurulu tarafından iki yıl müsabakalardan men edilmişti. Milli atletin cezası, daha sonra Spor Genel Müdürlüğü (SGM) Tahkim Kurulu tarafından 2 yıl 6 aya çıkarılmıştı.
Doping süreci
Bayanlar 100 metre engellide bir olimpiyat beşinciliği, 2 Avrupa, 1 Akdeniz Oyunları, 1 Dünya Üniversiteler Oyunları, 60 metre engellide ise Avrupa salon şampiyonluğu bulunan Nevin Yanıt'ın doping süreci oldukça sıkıntılı geçti.
Yanıt'ın geçen yıl müsabakalardan 2 yıl men edilmesinin ardından Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), sporcuların kullandıkları yasaklı maddelerin, vücutlarından atılsa bile, etkilerinin daha uzun sürebileceğini savunarak, o dönem Yanıt ile ceza alan 37 milli atletin cezasının 2 yıldan 4 yıla çıkarılması istemiyle SGM Tahkim Kurulu'na başvurmuştu.
SGM Tahkim Kurulu tarafından cezası 2 yıl 6 aya çıkarılan Nevin Yanıt, kararın hemen ardından IAAF'ın CAS'a yaptığı başvuru ile bir şok daha yaşamıştı.
IAAF, Yanıt'ın numunesinde birden fazla yasaklı madde bulunduğu ve biyolojik pasaportunda da sapmalar olduğu gerekçesiyle, milli atletin cezasının 4 yıla çıkarılması talebiyle CAS'a gitmişti.
CAS sürecinde biyolojik pasaport değerlerindeki sapmalar nedeniyle de savunması alınan Yanıt, bu konuda bir ihlal yaptığına karar verilmesi durumunda, dünyada steroid profilden ceza alan ilk atlet olacak.
Steroid profil
Sporculardan alınan kan örnekleriyle oluşturulan Biyolojik Pasaport'ta, bu yıl başına kadar sadece kan yapımıyla ilgili hücre ile proteinlerin miktarının artmasına yönelik incelemede bulunulabiliyordu. Hematolojik profil olarak adlandırılan bu uygulama, daha çok uzun mesafe ile dayanıklılık sporcularını kapsıyordu.
Bu yıl ocak ayından itibaren IAAF ve Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Biyolojik Pasaport'ta steroid profil uygulamasına geçti. Sporculardan alınan idrar örnekleriyle oluşturulan bu profil, kısa mesafe koşuları, sprint, atma ve atlamalar gibi "patlayıcı güç" ve hız gerektiren branşlarda mücadele eden atletlerde kullanılıyor.