Türkiye’de casusluk faaliyeti yaptıkları iddiasıyla yargılanan 2 İranlı’nın üzerinde ele geçirilen kameranın içindeki bilgilerin orijinalliğini araştıran TÜBİTAK, mahkemeye, ellerinde yeterli donanım olmadığına dair bir yazı gönderdi. MİT’in mahkemeye gönderdiği GPS koordinatlarına ilişkin raporda ise işaretlenen yerlerin askeri ve siyasi açıdan önem arz eden yerlere ait olduğu aktarıldı.
Türkiye'ye ait devlet sırrı niteliğindeki askeri ve siyasi bilgileri İran istihbarat servislerine ederek casusluk yaptıkları iddiasıyla yargılanan 2'si İranlı 11 sanığın Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davasına devam edildi. İranlı sanıklar üzerinde ele geçirilen kamerada farklı zamanlarda çekilmiş casusluk görüntüler bulunmuş, ancak bu görüntülerin orijinal olmadığı yönündeki iddialar üzerine kamera detaylı inceleme için TÜBİTAK'a gönderilmişti. Bugünkü duruşmada TÜBİTAK'tan rapor bekleniyordu. Ancak TÜBİTAK rapor yerine mahkemeye bir yazı göndererek, kameranın incelenmeye başlandığını ancak inceleme için gerekli olan bir aparatın bulunmadığını bildirdi. Aparatın yurt dışından istendiğini ifade eden TÜBİTAK, ilerleyen aşamalarda raporun düzenlenip mahkemeye gönderileceğini aktardı. Mahkeme başkanı ise bu eksikliğin giderilmesi için TÜBİTAK’a gerekli kolaylığı sağladıklarını söyledi.
MİT Erzurum Bölge Başkanlığı, İranlı sanıkların üzerinde ele geçirilen GPS’in koordinatlarının siyasi ve askeri açıdan ne anlam taşıdığına dair bir yazı gönderdi. Bu yazıda ise koordinatların askeri birliklere, devlet dairelerine, baz istasyonları ile yol ayrımlarına denk geldiği bildirildi. Bu koordinatlardan bazıları ise BOTAŞ Petrol Hattı pompa istasyonuna denk geldiğini açıklayan MİT, bu noktaya giden yol ayrımının da GPS’de işaretlendiğini kaydetti. PKK terör örgütü üyelerinin barındığı Şehidan Kampı civarında da konum işaretlerinin aynı GPS cihazında bulunduğunu bildiren istihbarat teşkilatı, Gürbulak Sınır Kapısı yerleşkesi, Doğubayazıt’taki Adliye Lojmanları, Kaymakamlık, Diyadin İlçe Emniyet Müdürlüğü gibi yerlerin de işaretlendiğini aktardı.
Davada tutuklu yargılanan İranlı sanıklar Shahram Zargham Kohei ile Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek ise MİT raporunda belirtilen yerlere gitmediklerini iddia etti. Daha önce sadece Iğdır ve Tuzluca ilçesinde işaretleme yaptıklarını savunan casusluk zanlıları, raporun gerçek dışı olduğunu söyledi.
"TÜBİTAK RAPORU MİT ALEYHİNE ÇIKARSA BİR SKANDAL OLUR"
Sanık avukatları ise MİT’in davada taraf olduğunu söyleyerek, bu kurumdan gelen bilgilerin adil yargılama açısından uygun olmadığını ifade etti. TÜBİTAK’tan gelecek raporun da sağlıklı olacağına inanmadıklarını aktaran sanık müdafileri, “Bu rapor MİT aleyhinde olursa bu bir skandal olacaktır. Olayın magazinsel bir boyutu da olduğu için MİT bu rapora müdahale edecek.” dedi. Avukatlar koordinatlarla ilgili keşif yapılması talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti ise verdiği ara kararda, Timur Ağr ile İranlı sanıklar Shahram Zargham Kohei ve Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek’in tutukluluk halinin devamına hükmetti. Keşif talebini kabul eden mahkeme heyetinin belirlediği gün içerisinde Ağrı ve Iğdır’da bilirkişi eşliğinde inceleme yapılmasına karar verildi. Dava, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz