YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çatı Yangınları Için Uyarı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların mağdur olmamaları için yangınlar konusunda bilgilendirme yaptı. Çatı yangınlarını ele alan...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların mağdur olmamaları için yangınlar konusunda bilgilendirme yaptı. Çatı yangınlarını ele alan Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi yetkilileri, çatı yangınlarına müdahale etmenin diğer yangınlara oranla daha zor olduğunu vurguladı. Yetkililere göre, çatı yangınlarının oluşumunda, baca tesisatlarının çatı bölümünde az yalıtılmış veya hiç yalıtılmamış olması, çatıya konulmuş eski eşyalar, çatı kaplama ve yalıtım malzemelerinin tesisi esnasında karşılaşılan yangınlar; eski, yıpranmış ve standartlara uymayan malzeme ile tesis edilmiş enerji hatları ve aydınlatmalar ile çalışan elektrikli cihazlar (klima vs.) etkili oluyor.

Çatılarda bulunan baca tesisatlarının yalıtımı ve yalıtımda kullanılan malzemelerin özelliği yangın olasılığı yönünden farkı belirliyor. Çatıların tesisinde ana taşıyıcı olarak kullanılan ahşap malzemelerin sıcak olan baca yüzeylerine temasında da yangın oluşabiliyor. Bu nedenle baca tesisatlarının özellikle çatı geçiş yerlerinde iyi yalıtılmış ve etrafında herhangi bir yanıcı materyalin konulmamış olması gerekiyor. Bununla birlikte, bacaların yılda en az iki defa yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlarca temizlenmesi, bakımlarının yapılması meydana gelebilecek bir baca yangınının, çatı yangınına dönüşmesini engelliyor.

ÇATILARA EŞYA KOYMAYIN

Çatıların kiler gibi kullanılması bir diğer yangın sebebi. Çatıya konan eşyalar ciddi bir yangın yükü oluşturuyor. Çatıda biriken eski eşya ve malzemeler herhangi bir kıvılcım veya ısı nedeniyle tutuşup çatı yangınına neden olabiliyor. İnsanların sürekli bulunmadığı çatı bölümlerinde, hiçbir surette eşya bulundurulmaması gerekiyor. Çatılarda ateşli çalışma nedeni ile çıkan yangınlara da sıklıkla rastlanıyor. Çatı tesisinde kullanılan su yalıtım malzemeler, tesis aşamasında ısıl işlem gerektirdiğinden, yapıştırma ve montaj işlemleri alev kaynakları ile yapılıyor. Yüksek ısı ile yapılan bu işlemlerde yangın olayları ile karşılaşılabiliyor. Bu sebeple, çatılarda montaj işi yapan işçi personelin, yüksek ısı ve alevli çalışma konularında eğitimli, yangın meydana getirebilecek unsurları tespit edip önlem alabilen kişiler olmalı.

ELEKTRİK TESİSATLARI KONTROL EDİLMELİ

Çatı aralarında bulunan enerji nakil hatlarının, tesisatların ve aydınlatma sistemlerinin periyodik aralıklarla yetkili kişi ve kurumlarca kontrol edilmesi sağlanmalı. Eskimiş, yangın oluşturabilecek tesisatların kaldırılması, ilgili yönetmelik ve standartlar çerçevesinde yetkili kişilerce yeniden tesis edilmeli. Klima üniteleri gibi çatılara konulabilen elektrikli cihazlar yangına adeta davetiye çıkarıyor. Bu cihazların varlığı, yoğunluğu ve montaj sırasında gereken standartlara uyulmaması başlıca yangın sebepleridir. Çatıda bulunabilecek bu tesisatların kaldırılarak farklı, güvenli noktalara taşınması uygun görülüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler