KADIN

Çatlak Önleyici Ürünlerdeki Tehlike

Hamilelik döneminde kullanılan ürünlere dikkat!

Çatlak Önleyici Ürünlerdeki Tehlike

Gebelik dönemi oluşan çatlaklar tıbbi olarak neredeyse hiç çözüm üretilemeyen estetik konuların başında gelir. Bu konuyla bilimsel çerçevede ilgilenilmediği sürece de durum değişmeyecektir.

Oysa pare pare olmuş bir karın kadınları alındaki ve göz kenarındaki çizgiden çok daha fazla huzursuz edebilir.

Dikkat edin çözümü olmayan durumların çözüm alternatifleri her şeyden daha fazladır. Ne yazık ki bunların çoğu hiç bir ise yaramıyor ve tehlikelerle dolu.

Ergenlerin yaklaşık %30' unda kadınların yaklaşık %60 -90' da gebelik sırasında çatlak oluşmaktadır. Çatlaklar hem derinin gerilmesi hem de artmış steroid hormonlarının kollojen dokuyu zayıflatması nedeniyle oluşur. Bu nedenle karnı çok şişmediği halde bir çok gebede çatlak oluşabilir.

Gebelerin neredeyse tamamı bu süreçte derileri çatlamasın diye bir ürün kullanmak ister ve hekimine sorar. Sorun da, tehlike de, çözüm de burada yatmaktadır.

Sorun şudur: Bir çok jinekoloğun veya soru sorulan hekimin cevabı " çatlakların çözümü yok, çatlayacaksa çatlar..." şeklindedir.

Tehlike şudur: Türkiye'de sosyoekonomik durumu düşük hastaların başvurduğu hastanede dahi çatlak önleyici bir ürün kullanma oranı %67'dir. Gebeler bu konuda hâklidir çünkü çatlağı önlemeye çalışmak tedavi ettirmekten daha makuldür. Ancak hekim doğru bir ürün önermediğinde bu yoğun kitleye öneride bulunanların sayısı hayli fazla olacaktır.

Keşke bu öneriler masum olsa...

İşin ilginç yani gebelik döneminde yenilen içilen her şeye dikkat edilir. Doktorlar mecbur kalmadıkça ilaç dahi vermezler. Yani gebelikte her türlü ürün ve uygulama dikkatlice seçilir. Bu durumun tek istisnası vardır, o da çatlakları önlediğini iddia eden ürünler...

Bakın neden?

Piyasada yaygın bulunan ve hekimlerin dahi sıkça önerdiği ürünlerde PARABEN dahil tehlikeli olduğu bilinen veya yasaklanmış maddelere (Coumarin, Eugenol, hydroxycitronellal vs.) sıkça rastlayabilirsiniz.

Özellikle paraben neredeyse günlük kullanımda her üründe mevcuttur. Ancak bebeğinin poposunu dahi paraben içermeyen ıslak mendillerle silen anne altı ay boyunca paraben içeren çatlak kremi kullandığının farkında olmalıdır. Kullanılan ürünlerin biyolojik, natürel, doğal vs. adlandırılmasının bir önemi olmadığı gibi güçlü firmaların ürünü olması da önemli değildir.

Saygın bilimsel dergilerden British Journal of Dermatology Ekim 2013 sayısında gebelik, ergenlik ve obezite nedeniyle oluşan deri çatlaklarının önlenmesi ve tedavisine yönelik bilimsel verileri kapsamlı bir şekilde irdelemiştir.

Bu makale ve literatürdeki diğer yayınları özetlemek gerekirse
oluşmuş çatlaklarda ister cilde uygulanan krem veya jel isterse radyofrekans veya lazer gibi yüksek teknolojiler, güçlü olmayan bilimsel kanıtlara göre %70'den daha fazla iyileşme göstermiyor ve çatlak tedavileri için içeriğinde olmazsa olmaz etken madde Centella
Asiatica' dir.

Mevcut bilimsel kanıtlara göre gebelik çatlaklarını önleyebileceğini kanıtlamış ürünler Centella Asiatica ( Gotu Kola) ve E vitaminini (Tocopherol) bir arada içeren yağlar ve kremlerdir. Badem yağı masaj yapılarak uygulanırsa etkili olabileceğine dair kanıt mevcuttur. Sanılanın aksine kakoo yağı ve zeytinyağı hiç etkili bulunmamıştır.

Çözüm şudur: Hekimlerin bu konuyu da önemli bir sorun olarak ciddiye alması ve uygun ürünleri araştırması gerekmektedir.
Çatlak oluşmasın ve derideki gerginlik rahatlasın diye çözüm arayan gebelere ne sürersen sür diyerek tehlikeli içeriklere maruz bırakılmasının önüne geçilmelidir.
En azından bilimsel kanıtlara göre ise yaradığı gösterilmiş içeriklere (Centella Asiatica ,E vitaminini, badem yağı) itibar edilmeli ve uzak durulması gereken içeriklere (paraben, eugenol, BHT, coumarin) dikkat edilmelidir.

Kaynaklar:

  1. Br J Dermatol. 2013 Oct 11. Striae distensae: A comprehensive review and evidencebased evaluation of prophylaxis and treatment.
  2. Int J Cosmet Sci. 2012 Dec 12. Use of a specific anti-stretch mark cream for preventing or reducing the severity of striae gravidarum. Randomized, double-blind, controlled trial.
  3. Int J Cosmet Sci. 1991 Feb;13(1):51-7. Prophylaxis of Striae gravidarum with a topical formulation. A double blind trial.

Uzm.Dr.Aydın Duygu
www.draydinduygu.com

En Çok Aranan Haberler