Nergis Holding bünyesinde faliyet gösterirken işlerine son verilen ve 1 yılı aşkın süredir kıdem tazminatlarını alamayan bin 600 işçinin 31 milyon liralık alacakları, yarından itibaren tek seferde ödenecek.
İşçiler, Ankara Yolu Gürsu Kavşağı'ndaki Yeşim Tekstil Fabrikası'na müracaat ederek ibranamelerini imzaladıktan sonra 11 Mart Çarşamba gününden itibaren kıdem ve ihbar tazminatlarını nakden bir defada alabilecek.
Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çağlar, kendisini son derece rahatsız eden işçi borçlarından kurtulmaktan büyük sevinç duyduğunu belirterek, "Biz aile fertleri olarak bazı şeylerimizi satarak bu borcu ödüyoruz. Bu arkadaşların alınlarını terleterek, annelerinin helal sütü gibi hakları olan alacaklarını ödüyorum. Kendilerinden tekrar tekrar özür diliyorum. Bu konu bizim için bitmiş olacak. Benim 20 bin kişi çalıştırdığım günler oldu. Bugün halen 5 bin çalışanım var ama yine de mücadeleye devam edeceğim. 8 bin kişiye de fason olarak etrafımızda iş dağıtıyoruz. Bu heyecanımızla tekstilde üretime devam edebiliriz" diye konuştu.
Nergis Grubu'nda Yeşim Tekstil başta olmak üzere Nergis'in dokuması ile birlikte halen 5 bin bordrolu çalışan bulunduğunu anlatan Çağlar, "Dünyadaki bu ekonomik kriz, çalkantı dolayısıyla Türkiyeyi'de vurdu. Biz dayandık. Ancak bundan sonra daha da kötüye gidecek. Başbakanıma açık çağrıda bulunuyorum. Bursa'dan samimi sesimize kulak verin. Hükümetimizin çıkarttığı yeni teşvik paketi ile 49 ilde işçi vergilerinde ve sigortalarında avantaj var. Fabrikaları bu 49 ile götürün deniliyor. Bursadaki insanlara kim iş verecek? Bu fabrikaları kaç ayda sökeriz? Amerikada görüyorsunuz. Yeter ki otomobil fabrikası kapanmasın diye milyarlarca dolar destek veriyorlar. 5084 sayılı 49 ildeki teşviki bizim ilimize de uyguladıkları takdirde 5 bin kişiyi daha işe alma sözü veriyorum. Bunların yüzde 80'i zor iş bulan bayan işçi olacaktır. 2009'da 2 bin işçi alırız. 2010 ve 2011'de de 3 bin olmak üzere 5 bin kişiye iş bulabiliriz. Önümüzdeki günlerde çok daha fazla fabrika kapatılacak. Dolar çok düşüktü. Ancak şimdi 1.8 TL ve avro 2.3 TL ile ihracatçı piyasaya çıkabilecek heyecanı kendisinde bulmaya başladı. Biz sigorta borçlarımızı ödeyemedik. Bunu yapılandırdık. Tekrar böyle bir yapılandırma gündeme gelebilir. Ancak vergi konusunda bir şey demiyorum. Çünkü bir kazançın ürünüdür. KDV'yi tahsil etmişsinizdir. Son yıllarda ekonomik kirizin getirisi ile sigortayı ödeyemedik. Benim dediğim hükümetimizin diğer illerde almadığı SSK ve vergi yükünü bize de sağlamasıdır. Yol yakınken bu kararı alınız. 15 gün sonra seçim bitecektir, bu konu ile daha rahat ilgilenilebilir. Bu işi bilen bir sanayici olarak kalpten düşüncelerimi söylüyorum" diye konuştu.
Grup olarak TMSF ile son bir protokol hazırlığı içerisinde olduklarına dikkat çeken Çağlar, "Büyük tahsilatlar yapıldı. 254 milyon dolar ödedik. Bazı mülklerimiz de bir o kadar alındı. Bizim borcumuz da ödenebilirliğin çok ötesine geçti. İnterbank'ta sadece bizim sorumlu olmadığımız, Çukurova Grubu'nun da hataları olduğu ortaya çıktı. Benim şu andaki heyecanım, şöyle bir yasa çıkarsa bizim gibiler rahatlar diye düşünüyorum. Çünkü Yeşim dünyada büyük tekstil markaları ile çalışıyor. Nike firması 11 fabrika ile çalışıyor. Kriz oldu, satışlar azaldı. Onlar da çalıştıkları firmaları azaltıyorlar ancak ilk 5'e Türkiye'yi bizi yine alıyorlar. Biz Çin'in çok ilerisindeyiz. Bu dönemde hükümetin vereceği bu teşvikle Yeşim Grubu'nun bu itibarını kullanıp 5 bin kişiye daha iş imkanı sağlamış oluruz" ifadelerini kullandı.
Yargıtay'ın İnterbank'ın dolandırılması ile ilgili kararı ikinci defa bozması ve yeniden Bursa'da yargılanmaya başlamasının sorulması üzerine Çağlar, "İnterbank'ın içini boşaltmak ile alakalı dava, mevzuat gereği yeniden başladı. Ondan da beraat edeceğini düşünüyoruz. Zaten TMSF'nin mahkemeye gönderdiği yazıda da bizden şikayetçi olmadığı beyan ediliyor. Bu davadan da inşallah beraat edeceğiz" dedi.