HABER

Çavuşoğlu'ndan Astana görüşmeleri için çarpıcı açıklama

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'de rejim güçlerinin ateşkes ihlâllerinin durdurulamaması halinde, Astana'da yapılması planlanan görüşmelerin akamate uğrayabileceğini (sonuçsuz kalmak) söyledi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündemi değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye savaşına çözüm için Astana'da yapılması planlanan müzakerelerle ilgili konuştu. Esed rejiminin ateşkes ihlâlleriyle ilgili bir soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Artan ihlâlleri durduramazsak Astana süreci akamate uğrayabilir" dedi. Çavuşoğlu, ihlâllerle ilgili olarak rejim, Hizbullah ve Şii grupları suçladı.

ASTANA GÖRÜŞMELERİNİN TARİHİNİ RESMEN AÇIKLADI

Gündeme ilişkin kritik açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu Astana görüşmelerinin tarihini resmen açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşecek Suriye görüşmelerine 23 Ocak'ta başlayacağını söyledi.

MUHALİFLER ASTANA GÖRÜŞMELERİNDEN ÇEKİLDİKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

Suriyeli muhalifler Astana’da planlanan müzakerelerle ilgili ön hazırlıkları askıya aldıklarını açıklamıştı.

ATEŞKESİ İHLAL EDEN GRUPLARA YÖNELİK YAPTIRIMLAR

Çavuşoğlu, Suriye ateşkesini ihlal eden gruplara yönelik uygulanacak yaptırımların yer alacağı yeni bir anlaşma üzerinde çalışıldığını da belirtti. Çavuşoğlu "Ateşkes anlaşmasından sonra ihlalleri görüyoruz. Artan ihlalleri durduramazsak Astana süreci akamate uğrayabilir. Bu ihlalleri kimin yaptığına baktığımız zaman Hizbullah, özellikle Şii gruplar ve rejim yapıyor. İran'ın da garantörlüğünün gereğini yapması lazım. Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması lazım" diye konuştu.

"ASTANA'YA BM DE KATILACAK"

Çavuşoğlu, terör örgütü PYD'nin Astana'da yapılması planlanan müzakerelerde olmaması gerektiğini Rusya ile konuştuklarını, Rusya'nın da bunu anladığını söyledi.

Bu arada Çavuşoğlu, "Astana'ya BM de katılacak. ABD'nin katılması yönünde kararlılığımız var" diye konuştu.

"ÖZELLİKLE Şİİ GRUPLAR VE REJİM YAPIYOR"

Çavuşoğlu, "Ateşkes anlaşmasından sonra ihlâlleri görüyoruz. Bu ihlâlleri kimin yaptığına baktığımız zaman Hizbullah, özellikle Şii gruplar ve rejim yapıyor" ifadelerini kullandı. İran'ın, Esed yönetimi ve Hizbullah'a baskı uygulaması gerektiğini söyledi.

ASTANA GÖRÜŞMELERİNE KİMLER KATILACAK?

Astana görüşmelerine kimin katılacağı da tartışma konusu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha önce, "Terör örgütleri davet edilecek olursa, buna tabii ki biz sıcak bakmayız" demişti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Astana'da olmaması gerektiğini Rusya'yla konuştuklarını, Rusya'nın da bunu anladığını söyledi.

"RUSYA'DAN BİR HEYET 9-10 OCAK'TA TÜRKİYE'YE GELİYOR"

Dışişleri Bakanı ayrıca, Astana görüşmeleri için Rusya'dan bir heyetin 9-10 Ocak'ta Türkiye'yi ziyaret edeceğini ifade etti.

29 Aralık’ta Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde muhaliflerle rejim arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, taraflar ateşkes tarihinden itibaren bir ay içinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da siyasi çözüm bulunması için görüşmelere katılma taahhüdünde bulunmuştu.

12 SİLAHLI GRUBUN İMZASI VAR

Açıklama 12 silahlı grubun imzasını taşıyor. Şam’da etkili olan Ceyşul İslâm ve Faylak-ur Rahman, Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Sultan Murat Tümeni, Hama kentinde etkili olan İzzet Ordusu, Halep’te etkili olan Cephe Şamiye bu grupların arasında.

Muhalifler 31 Aralık'ta da, Esed rejiminin saldırılarının durmadığı takdirde, ateşkes anlaşmasına bağlı kalmayacaklarını açıklamıştı. O açıklamadan sonra rejim saldırılarını bir gün boyunca durdurmuş ancak daha sonra tekrar saldırıya kaldığı yerden devam etmişti.

"ABD İLE GÜVEN BUNALIMI VAR"

"ABD bizim için çok önemli bir müttefik" diyen Çavuşoğlu, "Her alanda işbirliğimiz var ama bir gerçek var şu anda; güven bunalımı" diye ekledi. Bakan Çavuşoğlu değerlendirmeleri sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Salı akşamı ABD Başkanı Barack Obama'yla bir telefon görüşmesi yaptığını da açıkladı. Çavuşoğlu: "PYD/YPG'li unsurların Münbiç'te olduğunu biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da Obama'ya söylediği gibi. Obama, bu unsurların Fırat'ın doğusuna gitmesi gerektiği konusunda bizimle hemfikir olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

PKK/PYD'nin Suriye'deki silahlı kanadı YPG'nin başında bulunduğu Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ABD’nin hava operasyonları desteğiyle Menbic'i aldıktan sonra Ankara, YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna geçmesini talep ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkilileri tarafından El Bâb'ın ardından Menbic ve Rakka'ya yönelineceğine dâir açıklamalar yapılmıştı.

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep olunca, ABD bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG’ye katarak Suriye Demokratik Güçleri’ni kurdu. DSG’nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

En Çok Aranan Haberler