HABER

Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs müzakereleri açıklaması: Kritik bir kavşakta

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Guterres ile Cenevre'de Kıbrıs müzakerelerinin yanında Suriye ve Astana sürecini tartıştıklarını belirtti.

Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs müzakereleri açıklaması: Kritik bir kavşakta

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre'de süren Kıbrıs müzakereleri kapsamında bundan sonra yapılacak toplantının 'bakanlar düzeyinde' olmayacağını, müzakerelere ilişkin teknik konuların tartışılmasına geçildiğini söyledi.

"KRİTİK KAVŞAK"

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde yapılan Kıbrıs Konferansı sonrası basın toplantısında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmelerde "kritik" bir kavşağa gelindiğini belirtti.

MÜZAKERELERDE SON DURUM

Perşembe günü müzakereler anlaşmaya varılamadan sona erdi.

TEKNİK ÇALIŞMALAR

Çavuşoğlu'nun açıklamalarına göre, bundan sonraki süreçte uzmanlar 18 Ocak'ta toplanarak müzakerelere ilişkin 'teknik çalışmaları' yürütecek.

Cenevre görüşmelerinde 'kritik' bir aşamaya geçildiği belirtiliyor.

Daha sonraki bir tarihte ise bakanların bir araya gelmesi, bu toplantılarda bir sonuç çıkması halinde de, başbakanların görüşmelere davet edilmesi bekleniyor.

AKINCI İLE BİRLİKTE DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPTILAR

Cenevre'de basına konuşan Çavuşoğlu ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve hükümet yetkilileriyle bir araya gelerek müzakere sürecine ilişkin durum değerlendirmesi yaptıklarını duyurdu.

Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile yaptıkları ikili görüşmelerde Suriye ve Astana sürecini tartıştıklarını sözlerine ekledi.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES: KIBRIS'TA ÇÖZÜM YAKIN

Kıbrıs görüşmelerinin sürdüğü Cenevre'de konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, sorunun çözümünün mümkün olduğunu, hatta çözüme yaklaşıldığını ifade etti.

Liderlerle birlikte kameraların karşısına geçen Guterres "Uzun süredir tartışılan sınır, mülkiyet, AB ile ilişkiler gibi konularda büyük ilerleme kaydettik. Bunun sonucu olarak iki bölgeli, iki toplumlu bir Kıbrıs Cumhuriyeti konusunda çözüme çok yaklaşıyoruz" dedi.

Yine de yapılması gereken henüz çok iş olduğunu belirten Guterres, bunun sadece iki toplumun da güvenlik kaygılarını dindirmekle sınırlı olmadığına da dikkat çekti.

Guterres "Umuyorum ki birçok felaketin yaşandığı günümüzde Kıbrıs umudun sembolü olur" dedi.

GARANTÖR ÜLKELERİN DIŞİŞLERİ BAKANLARI DA CENEVRE'DE

Bugünkü müzakerelere garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Nikos Kotzias ve Boris Johnson da katılacak.

Cenevre'deki görüşmeler, Kıbrıs'ta barış için yıllar sonra ele geçen en önemli fırsat olarak nitelendiriliyor.

Kıbrıs'ın 50 yıllık müzakereler tarihinde ilk kez Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum heyetler harita takası gerçekleştirdi, birleşik federal bir Kıbrıs'ın iç sınırının nasıl çizileceğine dair görüşler somut bir şekilde ortaya konuldu. Tarafların sunduğu haritalar uzmanların kontrollerinin ardından BM'nin çelik kasasına alınarak kilitlendi.

Ancak Kıbrıs görüşmelerindeki tek mesele toprak ya da mülklerin paylaşımı konusu değil. Müzakerelerin gidişatını belirleyecek başlıca sorunlar yetki paylaşımı ve güvenlik.

Bir tarafta Kıbrıslı Türk, diğer tarafta Kıbrıslı Rum. 2 genç aynı masada çözümü konuştu

Kıbrıslı Rumlar, Kuzey Kıbrıs'taki 30 bin Türk askerinin adayı terk etmesini istiyor.

Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ise BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada bunun söz konusu olamayacağını söylemişti.

**MUSTAFA AKINCI: KIBRIS'TAN TÜRK ASKERİNİN GİTMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ** Cenevre'de liderler arasında anlaşma sağlansa bile anlaşma onay için Ada'nın iki yakasında referanduma sunulacak.
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler