HABER

Çay borsası için hedef 2010

Rize (AA) - Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bayramoğlu, en önemli hedeflerinin 2010 yılına kadar çay borsasını devreye sokabilecek bir yapı oluşturabilmek olduğunu söyledi.

Çayın, Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli ekonomik kaynaklarının başında geldiğini ve uzun yıllardır önemli bir fonksiyon yerine getirdiğini Bayramoğlu, bölgede 200 binin üzerinde üreticinin geçinmesine katkı sağladığına işaret etti. Bayramoğlu, "Ancak sektörde bugün gelinen durumda tarladan markete kadar bir düzenleme ihtiyacı var. Kuru çay, ülkemizde 2 milyar dolarlık bir sektör. Bu Türkiye bütçesinin binde 4'ünü oluşturuyor. Yani hiç azımsanmayacak kadar önemli. Dolayısıyla bu kadar önemli bir sektörde tek merkezli bir mekanizma oluşmadığı zaman sorun olur" dedi.

Çay konusunda iki önemli çalışmaları bulunduğunu, ilkinde Çay İhtisas Gümrüğünün Rize'ye getirilmesinin sağlandığını anlatan Bayramoğlu, diğer çalışma olan Ulusal Çay Konseyinin kurulmasının önemini "Konsey sektörün içinde bulunan resmi özel her kesimi temsil ediyor. Yani tek bir çatı altında topluyor. Böylece yapılmak istenen çalışmalarda ses, tek bir ağızdan çıkıyor" ifadesiyle dile getirdi. Bayramoğlu, Ulusal Çay Konseyinin ciddi bir işlev göreceği vurgulamasıyla şunları söyledi:

"Üzerinde durduğumuz ana konular denetleme ve düzenleme yapmak. Profesyonel kadronun oluşması, bütçelemenin oluşturulması lazım. Şimdi gündemimizde emtia borsasının oluşturulması var. En önemli hedefimiz 2010 yılına kadar borsayı devreye sokabilecek bir yapı oluşturabilmek. Böylece sektörde arz talep dengesini oluşturacak çalışmalar daha kolay yapılabilir."

Türkiye'de kalitesi ve fiyatı ucuz malın piyasaya girmesinin piyasa dengelerini bozduğunu vurgulayan Bayramoğlu, "Türkiye'de şu anda bu fiyat mekanizmasında çay üreterek 'çaydan karlılık elde ediyorum' diyebilecek hiç bir firma yok. Bu yıl sezon başında iyi bir fiyat kontrol politikası uygulamaya başlamıştık. Ama bazı arkadaşlar resmen bunu sabote etti. O gün dökme çay fiyatı 5.5 YTL civarında oturmuştu. Bizim de hedefimiz dökme çayda minimum olarak bu seviye idi. Bugün spot piyasada 3.5 YTL'ye çay bulunuyor. Ancak hiçbir firmanın 5.5 YTL'nin altına çay mal etmesi mümkün değil" diye konuştu.

Bayramoğlu, Türkiye'ye yabancı ülkelerden gelenlerin 15 kilograma kadar çay getirebildiğini belirterek, "Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde insanlarımızın farklı bir damak lezzeti var. Bu nedenle yurda legal yıllardan 15 bin ton civarında çay giriyor. Bunun azaltılması için girişimlerde bulunduk ama bu mümkün olmadı. Temel hedeflerden birisi o bölgenin damak tadına yakın ÇAYKUR ve özel sektörün çay üretmesi" dedi.

En Çok Aranan Haberler