BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde, zeytinin çayı imal edildi.
Kale Grubu tarafından üretilmeye başlanan 'Kale Olive Leaf' adı verilen zeytin çayının, sarımsak ve soğana da benzeyen tabii bir antibiyotik ve antioksidan özelliği bulunduğunu bildiren Faruk Durukan, zeytin çayına yurtiçi ve yurt dışından rağbetin çok büyük olduğunu, Almanya ve Portekiz, Fransa ve İsviçre'ye pazarladıklarını söyledi.
Zeytin yaprağı çayının, sabah kahvaltılarında daha sağlıklı olduğu için çayın yerini aldığını belirten Durukan, kahvaltı sofrasında, salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılan, damakta tuhaf, hoş bir tat bırakan zeytin yaprağının öğütülmesinden elde edilen zeytin yaprağının ateş düşürücü ve damar sertliğini giderici özelliklerinin yanında, antibiyotiyotik ve antioksidan olması sayesinde hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisinde rol oynadığını kaydetti.
Zeytin yaprağında bulunan "oleuropein" ve "eleonik asit" aktif bileşiklerinin antimikrobiyal ajan olarak görev yaptığının bilimsel araştırmalarda tespit edildiğini anlatan Durukan, "Bu maddelere bağlı olarak zeytin çayı, vücuda giren mikropları, bağışıklık sistemi tepki gösterinceye dek yavaşlatır" dedi. Ürünü Almanya ve Portekiz'e pazarladıklarını bildiren Durukan, "40 yılı aşkın bir süredir kullandığımız antibiyotiklere karşı artık çoğu mikroorganizmalar direnç kazanmıştır. Geçmiş zamanlarda antibiyotiklerle tedavi edilebilen birçok hastalık, artık tedavi edilemez hale gelmiştir. Bakterilerin ve virüslerin bu ilaçlara daha dirençli hala gelmeleri antibiyotiklerin aşırı doz alımı ya da yanlış kullanılmasının bir sonucudur. İşte zeytin yapraklarında bulunan 'oleuropein' maddesi ve hidrolizleri, antibiyotiklere direnç kazanmış mikroorganizmalar üzerinde etkili ve çok değerli bir bileşendir. Yapılan birçok çalışma oleuropeinin vasodilator (damar genişletici) etki yaptığını, tansiyonu düşürdüğünü ve anti-aritmik özellik gösterdiğini ortaya koymuştur.
Aynı zamanda LDL kolesterol seviyesinde düşmeye sebep olduğu sonucuna varılmıştır. Kalp rahatsızlıklarında zeytin yaprağı çayıyla iyi sonuçlar elde edilmektedir. Laboratuar ve klinik çalışmaların sonucu olarak, zeytin yaprağı çayı kalp yetmezlikleri, damar tıkanıklıkları üzerinde de etkili bulunmuştur. Zeytin yaprağı ayrıca bronşit, soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonları, epstein.ar virüsü, fibromalarya, fungal (Mantar) enfeksiyonları, herpes virüsü, chlamydia sp, Salmonella sp, kandidiyasis, dizanteri, streptococcus sp, Hepatit A, B, C, zatürree, cilt rahatsızlıkları, zona, romatizmal hastalıklara da çok iyi gelmektedir" şeklinde konuştu.
Bir çay kaşığı zeytin yaprağının bir bardak sıcak suya konup 2-3 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra içilebileceği bildirildi.