YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çaykur Çay Alımında Randevulu Sisteme Geçecek

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaklaşan 2013 yılı yaş çay kampanyasında randevulu sisteme geçerek, karmaşa,...

Çaykur Çay Alımında Randevulu Sisteme Geçecek

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaklaşan 2013 yılı yaş çay kampanyasında randevulu sisteme geçerek, karmaşa, sıkıntı ve olumsuzluklara son vermek istediklerini söyledi.

Sütlüoğlu, Çaykur Genel Müdürlüğü’nde gazetecilerle bir araya gelerek çayda randevulu sistem ve organik çay tarımı hakkında bilgi verdi.

Yaklaşan 2013 yılı yaş çay kampanyası öncesi çayda randevulu sistem projesini tamamen uygulamaya sokmak istediklerini ifade eden Genel Müdür Sütlüoğlu, “Geçtiğimiz yıl projeyi 3 ilimizdeki 10 alım yerinde uyguladık. Projeden istediğimiz verimi aldık. Birinci tercih haftalık alım sistemidir. Her gün söz gelişi 10 kilogram kontenjanla günde 50 kilo çay satabilen bir üretici bir haftalık çayını ona randevu verilen günde gelecek, 300 kilo olarak satabilecek. Büyük üreticilerimiz ‘biz bu kadar çayı bir günde veremeyiz, bu mümkün değil’ diyebilirler. Örneğin 20 dönüm çaylığı olan bir üretici 10 kilogram kontenjanı esas alırsak günde 200 kilogram çay satabilmektedir. Bu üreticimizin haftada 1200 kilo çay satma şansı var. Bir günde bu kadar çayı satamayacağını söylerse o üreticimize 2 ya da 3 gün kendi isteği doğrultusunda daha çok randevu vereceğiz. Haftalık sistem içerisinde bir gün değil birden çok günün tercih edilmesi demek oluyor. Üçüncü sistem ise, daha çok gurbetçi olan burada uzun süre kalmayacak olan hemşehrilerimize yönelik olarak düşündüğümüz bir sistemi içeriyor. Burada hemşehrilerimiz bir sürgün döneminde satacakları çayı haftada bir kez vermek üzere 4 günde satabilecek.” dedi.

Sistemin devreye sokulabilmesi adına üreticilerin görüşlerine yer vereceklerini söyleyen Sütlüoğlu, “SMS ile üreticilerimize sistem hakkında bilgi vererek kabul edip etmediklerini soracağız. SMS mesajına cevap olarak günde 50 kilogram olarak satmak yerine bir günde 300 kilo olarak satmak isteyenler 1 tuşuna, haftalık sistemi tercih etmekle beraber bir günde değil de birden çok günde çayını satmak isteyenler 2 tuşuna, bir sürgün döneminde topladığı çayı dört gün peş peşe satmak isteyen üreticilerimiz ise 3 tuşuna basarak cevap verebilecek. Sistemi kabul etmeyen ve eski sistemle çayını satmak isteyen üreticilerimiz ise 4 tuşuna basarak mesaja cevap verecek. Çayda randevulu sistemle devrim niteliğinde bir yenilik yapıyoruz. Bu sene yaş çay alım kampanyasındaki karmaşa, sıkıntı ve olumsuzluklara bu sistemle son vermek istiyoruz. Üreticinin bize yapacağı dönüşler sonrası alım politikamızı belirleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

“ÇAY BAKIR DEĞERİNDE İSE ORGANİK ÇAY ALTIN DEĞERİNDE”

İmdat Sütlüoğlu, organik çay üretiminde Türkiye’ye rakip olabilecek bir başka ülkenin bulunmadığını ifade ederek, şöyle dedi: “Türk çayının üzerine kar yağması, kimyasal ilaç kullanılmaması, zararlı madde bulunmaması büyük kazanç. Bu organik çaya geçiş sürecini kolaylaştırıyor. Çay tarımının organiğe geçişi demek, dünyanın en büyük organik havzasını oluşturmak demek. Bugün organik çay üretiminde Türkiye’ye rakip olabilecek bir başka ülke yok. Çayımız bugün bakır değerinde ise organiğe geçildikten sonra altın değerine ulaşacaktır. Gönüllülük esasına göre organik çay tarımına geçen üreticilerimizin çayının tamamını almayı taahhüt ediyoruz. Organik tarıma geçiş yapan üreticinin geliri azalmayacak. Kurumumuz tarafından alınan bazı teşviklerle gelirlerinde artış olacak. Ayrıca üreticinin toprak bakımı ve doğru gübreleme gibi gerekli tedbirler sonrası hem verimini hem de gelirini artırması mümkün. Geçen sene özel sektöre ve kurumumuza çayını satan bir üreticinin organik tarıma geçtikten sonra gelirinde bir azalma olmayacaktır. Daha az çaya daha yüksek bedel ödeneceği için üretici organik uygulama kapsamında satacağı her kilogram çay için daha yüksek bedel alacak. Organik çayda üreticiye herhangi bir kota sınırlaması yok. Üreticimiz ürettiği tüm organik çayını kurumumuza satabilecek.”

Organik çay için üreticiye verilecek olan destekler hakkında da bilgiler veren Sütlüoğlu, şöyle devam etti: “Organiğe geçiş yapanları başlangıç yılında olanlar kabul ederek dekar başına 130 lira, organikte birinci geçiş yılında olanlara 150 lira, ikinci geçiş yılında olanlara 260 lira ve tam organik çay üretimine geçenlere de dekarına 425 lira ödüyoruz. Bu destek her yıl üreticimize veriliyor. Organik tarım için üretici çaylıklarını sökmeyecek, tamamını budamayacak. Budama yaptığı alanlardaki desteklemesini de alacak. Organik tarıma geçenler arazilerinde organik gübre kullanacak. Organik gübre kimyasal gübreden çok daha ucuzdur. Hayvan gübresini de organik gübre olarak kabul edebiliriz. Bazı üreticilerimiz organiğe geçiş sonrası çayların elle toplanacağını düşünüyor fakat çaylar yine eski sistemle yani makasla toplanmaya devam edecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler