ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, özel sektör çay fabrikaları işletmecilerine seslenerek, üretiyi mağdur etmemeleri konusunda uyardı. Sütlüoğlu, "Üreticinin çaresizliğini istismar etmek ahlak dışı bir davranıştır." dedi.
Sütlüoğlu, yaptığı açıklamada, üreticilerden çaylarının hasadını bir anda değil de sezona yaymalarını isteyerek "İlk kez bu yıl yaş çay kademeli olarak gelmedi. Sahil, iç ve yüksek kesimlerde aynı anda geldi. Biz bunu önceden görerek vatandaşlarımızı biran önce bahçelerine girmeleri konusunda uyardık. Bu nedenle bu yıl alımlar kontenjan ile başladı. ÇAYKUR olarak 6 bin 600 ton günlük çay işleme kapasitemiz var. Bunun üzerine çıkamayız. Özel sektör işletmeleri ile birlikte günlük 10 bin ton civarında işleme kapasitesi var. Biz özel sektör işletmelerinin temsilcileri ile bir araya geldik. Yaşanan izdihamdan dolayı onlardan da tam kapasite çalışmalarını istedik. Şuan ÇAYKUR olarak tam kapasitesi çalışıyoruz. Hiçbir fabrikamızda atıl kapasite yok. Vatandaşımızın 1. sürgünde dekar başına olan 340 kiloluk kotasını bu yıl 350’ye çıkardık. Üreticimizin endişesi olmasın. Sezon içerisinde kota miktarındaki çaylarını mutlaka alacağız. Ancak çay hasadının sürgün süresine yayılması lazım. Çayın 1-2 gün içerisinde toplanıp verilmek istenmesi yanlış olur. Herkes çayını fabrikaların işleme kapasitesine paralel olarak sürgün süresine yayıp toplamalıdır. Böyle olursa biz de üreticimiz de rahat eder." dedi.
"Özel sektör işletmelerimiz vatandaşımızın çayını alsın. Vatandaşımızın çaresizliğini istismar etmesinler." diyen Sütlüoğlu, "Vatandaşın çaresizliğini istismar edecek politikalar ahlak dışıdır. Kısa vadeli değil uzun vadeli, vatandaşın tepkisini çekmeyecek politikalar uygulasınlar." diye konuştu.
Sütlüoğlu, ayrıca Mayıs ayı içerisinde yaş çay üreticilerinden alınan 38 bin ton yaş çay yaprağı bedellerinin Haziran ayının ilk haftası içerisinde ödeneceğini, ödemelerin biran önce başlaması için çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Öte yandan yaş çay üreticileri kontenjan uygulamasından dolayı topladıkları çayların tümünü ÇAYKUR’a veremeyip kalan kısmını özel sektör işletmelerine vermek zorunda kaldı. Bazı firmalar taban fiyatının 98 kuruş olarak belirlenmesine rağmen üreticilerin ellerindeki çayları 70 ile 80 kuruş arasından almaya başladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz