HABER

"Çaykur zararda"

RİZE (İHA) - Çaykur eski Genel Müdür Yardımcısı Şafak Basa, Çaykur'un hesap oyunlarıyla karda gösterildiğini, aslında zarar ettiğini öne sürdü.

Konuyla ilgili olarak Rize'de bölgesel yayın yapan Kaçkar Televizyonu'na konuşan Şafak Basa, Çaykur'un zararda olduğunu, üretim kalitesinin düşürüldüğünü, yeni dönemde üretilen kuru çayın ise yüzde 25'inin çöp olduğunu iddia etti. Basa yaptığı açıklamada, "Çaykur'da yeni yönetimin açıkladığı kar, hesap sistemindeki değişiklikten kaynaklanıyor. Hesap sistemindeki değişiklikle 37 trilyon lira zarar, bir anda 27 trilyon lira kara dönüşüyor. Yeni yönetim sanki onlardan önceki dönemlerde hiç çay satılmamış gibi davranıyor. Amerika'yı kendileri keşfetmişler gibi. Kendilerinin göreve gelmesiyle kuru çay satışında patlama yaşanmış gibi konuşuyorlar. Böyle bir şey yok" dedi.

Kendi dönemlerinde uygulanan maliyet hesap sistemiyle şimdiki sistemin farklı olduğuna dikkat çeken Basa, "Biz bu hesap sisteminin değiştirilmesi gerektiğini hep savunduk. 2002 yılına gelindiğinde bu sistemden vazgeçilip ortalama hesap sistemine geçildi. Çaykur Mali Daire Başkanlığı'ndan aldığım 2001 yılı rakamlarında eski hesap sistemine göre 37 trilyon zarar görünüyor. O günkü rakamlar yeni sistemle hesaplandığında ise ortalama 27 trilyon kar çıkıyor. Bugün uygulanan sistem doğrudur. Ancak Amerika yeniden keşfedilmemiştir. Kar ya da zararda değişen bir şey yoktur" diye konuştu.

Basa, söylendiği gibi ilk yeşil çayın yeni yönetim zamanında değil 1986 yılında üretildiğini de ifade ederek, "İlk kez yeşil çay ürettiklerini söylüyorlar. İlk yeşil çay üretim ünitesi 1986 yılında Arhavi Çay Fabrikası bünyesinde kurulup üretime geçmiştir" şeklinde konuştu.

Üretim kalitesinin düştüğünü, elde edilen kuru çayın yüzde 25'inin çöp olduğunu ileri süren Basa, "Biz kurumu 400 trilyonluk kuru çay stokuyla bırakmıştık. Bu çay satılarak işçi paraları ödendi. Stoklarımızda çay yok deniyor. Bizim bıraktığımız ortada, satılan ortada. Hiç mi çay üretmediniz? 220 bin ton kuru çaya ne oldu? Türk çayının en önemli meselesi kalitedir. Bu yıl 600 bin ton civarında yaş çay alındı. Kalite oranının 16-17 olduğu söyleniyor. Bu rakam 26-27 olmalıdır. 16-17 demek kuru çayın yüzde 2'sinin odun olması, çöp olması demektir. Eğer 600 bin ton çay alınmışsa bunun 150 bin tonu çöptür, odundur" açıklamasında bulundu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler