Çukurova Belediyeler Birliği (ÇBB) Olağan Meclis Toplantısını Adana Park Zirve’de yaptı. Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye'den 111 il, ilçe ve belde belediyesinin üye olduğu ÇBB Meclis Toplantısı'na, Tarsus Belediye Başkanı ve aynı zamanda ÇBB Başkanı olan Burhanettin Kocamaz başkanlık yaptı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇBB ve Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, belediyelerin yaşatılması gerektiğini, belediyelerin bölgesindeki yaşayan insanlara olağanüstü hizmetler sunma gayreti içerisinde olduğunu söyledi.
Türkiye’deki bütün belediyeler yarınından emin olmadığını söyleyen Başkan Kocamaz, “Yarın çıkarılacak yasada konumu ne olacak, beldelerimizin konumu ne olacak, büyük şehirlerin sınırları genişletildiğinde bu yasa neler getirecek, taslakta neler var? Bunlar hepimizin kafasında bir soru işareti. Ama bunlardan daha önemlisi bizzat hükümetin ya da yetkililerinin, iktidar milletvekillerinin yaptığımız görüşmelerde bizim taşıdığımız bir çok endişeyi taşıdıklarını görüyoruz. En büyük endişe üniter devlet yapısıyla ilgili endişe. Tabii bugün bu yasanın içerisindeki maddeleri birkaç toplantıda tartıştık. Onları tek tek gözden geçirdiğimizde bu endişelerinde herkesin ne kadar haklı olduğu çok bariz bir şekilde görülüyor. Bu yasanın özü büyük şehir sınırlarının il sınırlarıyla örtüştürülmesine yönelik bir çalışma. Herkesin düşüncesi ve tartışmalarda dile getirilen ki, bu sadece belediye başkanlarıyla ilgili değil bürokratlar açısından, üniversiteler açısından da aynı şekilde ifade ediliyor; bugün için ilk anda belki öyle görünmüyor ama gelecekte oluşturulacak bir eyalet sisteminin alt yapısı olduğu konusunda herkes hemfikir. Bu yasanın taslağında belki her şey çok açık ortaya konulmamış ama mesela gelecekte Avrupa’da olduğu gibi eğitimin, sağlığın belki güvenliğin bu büyük şehirlere devredilmesi söz konusu. Sağlık bu yasada taslakta görüldüğü kadarıyla direk devredin diyor ama büyük şehirlere sağlıkla ilgili birimlerin kurulması ve kurdurulması yetkisi veriliyor. Halbuki daha 2 yıl olmadı Tarsus’ta bizimde bir sağlık merkezimiz vardı. O zaman yayınlanan bir genelgeyle bu sağlık merkezleri direk devlete devredildi. Ama bugün yasa tasarısında görüyoruz ki büyük şehirlere yeniden böyle bir yetki veriliyor. Bunun dışında mümkün olduğu kadar belediyelerin sayısı azaltılıyor. Köylerin mahalleye dönüştürülmesi söz konusu” dedi.
Tarihi Kentler Birliği (TKB) Meclisi’nin köylerin ve beldelerin kapatılmaması için hükümete iletilmek üzere karar alındığını belirten Başkan Kocamaz, “Bunu da hükümete ilettiler ama ne kadar dikkate alınır, bunu şimdiden bilemeyiz.
Beldeler kapatıldığı zaman o beldedeki halkın bugünkü gibi direkt hizmet alması maalesef söz konusu olamayacak. Çünkü Tarsus’un hemen bitişiğindeki Huzurkent Beldesi daha önce kapatıldı. Ama maalesef şu anda Huzurkent yeterli hizmeti alamıyor ve perişan vaziyette, köyden daha geri duruma düştü. Kaldı ki, köy ve beldelerin ilçelere bağlanıyor olması ilçeler zaten kendi problemlerini çözmekte zorlanırken, oralara girdi olarak çok fazla bir şey getirmezken, problemlerin çözümü noktası da çok büyük yükümlülükler getiriyor. Buda gerçekten bugünden bariz bir şekilde görülüyor ki o beldeler bugünkü durumundan çok daha geriye gidecek” ifadelerini kullandı.
İlçe belediyelerin çok büyük gelir mağduriyetine uğrayacağını vurgulayan birlik başkanı Kocamaz, şöyle devam etti:
“Belediye gelirleri yasası uzunca bir süredir beklemede. Bir türlü açıklığa kavuşturulmuş değil. Dolayısıyla üstüne üstlük birde bu büyük şehir sınırlarının il sınırlarıyla örtüştürülmesine yönelik yasa hayata geçerse ilçelerin gelirleri özellikle su ve kanalizasyon hizmetleri büyükşehir’e geçeceğinden ilçe belediyeleri çok büyük gelir mağduriyetine uğrayacak. Bunun çözümü konusunda da biz mecliste görüşülmezden önce ilgililere görüşlerimizi ilettik. Yine bu yasaya göre büyükşehir de oluşturulacak ilçeler yada hali hazır ilçeler ikiye ayrılıyor. Bir tanesi anakent ilçe belediyeleri, bir tanesi de büyükşehir ilçe belediyeleri. Anakent ilçe belediyesi dendiği zaman merkezin içindeki belediyeler anlaşılıyor. Büyükşehir ilçe belediyeleri dendiği zaman da merkezin dışında ki ilçeler anlaşılıyor. Yine burada da taslakta bir tenakuz var. Mesela mezarlık, toplu taşıma, otogar, mezbaha, hayvan pazarı gibi birçok hizmet büyük şehir ilçe belediyelerinde bırakılırken bunun karşılığında anakent ilçe belediyelerinin aldığı gelirlerin dışında ekstra bir gelir buralarda verilmiyor. Ben bu konuda Tarsus Belediyesinin 2011 yılındaki gelirlerini hesaplattım ve bu büyükşehir yasasıyla bizden çıkanları büyükşehire geçenleri göz önüne aldığımızda şayet bugünkü rakamlar korunursa yaklaşık yüzde 74’lük bir kesim büyükşehire geçmiş oluyor. Ama bugün için büyükşehir kendi yükümlülüğü içerisindeki ilçe belediyelerinin iller bankası paylarından yüzde 30 alıyor. Bu oranın yüzde 40’a çıktığı söyleniyor. Ama meclisten bugünkü taslak nasıl geçecek en son durumu ne olur bunu şimdiden bilemiyoruz. Her şeye rağmen belediyeler yaşatılmalı beldede yaşayan insanlara gerçekten olağanüstü hizmetler sunma mücadelesi verilmekte. Geçmişte vatandaş belediyelere çok fazla ihtiyaç olmadığını düşünüyordu. Ama son yıllarda belediyelerin yaptığı ataklar, ortaya koyduğu hizmetler o belde halkı tarafından çok büyük takdir görüyor. Bunun geriye götürülmesini bugün suskun olan vatandaşlar başına geldiğinde istemeyecek. Bunun örnekleri var yaşıyoruz, görüyoruz.”
Konuşmaların ardından gündemde bulunan maddeler görüşülerek karara bağlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz